13. maaliskuuta 2011

Ei aivan tavallinen mustikkahillo


Mustikkahilloa, ei sitä aivan tavallista mustikkahilloa. Hilloa mustikoista vaniljalla ja sitruunan kuorella terästettynä, mustikkahilloa ei aivan tavallisella tavalla vaan taivaallisella tavalla.

Pidän paljon marjoista, varsinkin vadelma on suuri suosikki mutta toisella paikalla on tavallinen mustikka ja vaikkei nyt keskellä talvea olekaan mustikka-aika, voi niitä onneksi "kerätä" mukaan valmiiksi pakastettuina kaupasta. Mustikkahillo on ihanaa herkkua, paahtoleivän päälle, lettujen kera, tai vierasvaraksi ”viinereihin” joista jo aikaisemmin kerroin.

Hilloa keittäessä kannatta käyttää niin vähän vettä kuin vain mahdollista, jotta tulos on hilloa eikä vetelää vesivelliä jossa harvassa lilluu marjoa siellä täällä. Hillosokerin, joka valmiiksi sisältää pektiiniä, joka on säilöntäaine, on jo marjoissa luonnostaan, eniten happamissa marjoissa kuten puolukassa ja karpalossa, ja hillosta tulee hieman paksumpaa. Voit myös käyttää ruokosokeria ja tällöin suhde on se perinteinen, tavallinen kilo marjoja 750 g sokeria kohden. Hillosokeria käytettäessä sitä taas pannaan ½ kiloa joka kiloa marjoja kohtaan, ja tämän voit tarkistaa hillosokeripakkauksesta.

Tämä on periaatteessa se sama ohje jota käytän kaiken hillon valmistamisessa, ja tämä eroaa hieman mamman mansikkahillosta. Otavan vuonna 1936 julkaisemasta Suuresta keittokirjasta löytyy sivulta 706 resepti Hilloaminen II, jota käytän perushilloa valmistaessa. Voit myös kokeilla reseptejäni Kuningatar tai vadelmahilloa, omenasosetta ja omenamarmeladia, taivaallista puolukkasurvosta tai mausteista pihlajanmarja hyytelöä,

Pidän sinänsä mustikan omasta mausta, mutta aina silloin tällöin haluan vähän terästää sitä ja mielestäni mustikkahilloon saa kivan lisävivahteen maustamalla sen sitruunankuorella ja vaniljalla. Mustikansyöminen on suotavaa ja uusimpien tutkimusten mukaan mustikoilla on veren kolesterolia alentava vaikutus joten tulevana kesänä kannattaa ottaa marja-ajasta vaarin ja kerätä herkullisia mustikoita talteen ja keittää ne hilloksi ja laiskat ostavat mustikkahillonsa valmiiksi purkissa.
 
Mustikkahillo
500 g mustikoita
375 g ruokosokeria
1½ dl vettä
1 vaniljatanko
1 sitruunan kuori

Kaada puhdistetut marjat kattilaan ja kaada vesi päälle. Kiehauta hillo ylös ja kuori sen pinnalle muodostunut vaahto pois. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sen sisustasta siemenet veitsellä.  Raasta sitruunankuori ja lisää se sekä vaniljansiemenet että itse tanko mustikoiden sekaan ja anna hillon kiehua keskilämmöllä 10–15 minuuttia. Anna hillon jäähtyä ja ongi vaniljatanko pois hillosta. Purkita hillo huolella puhdistettuun lasipurkkiin ja pane se tiivisti kiinni. Anna hillon jäähtyä kunnolla ennen sen siirtämistä jääkaappiin, tai viileään. Hillo kyllä säilyy huoneenlämmössäkin avaamattomana vaikka vuoden suojattuna suoralta valolta. Avattu hillo kuitenkin on säilytettävä jääkaapissa, ja se kannattaa hyödyntää parin viikon sisällä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...