1. maaliskuuta 2011

Köyhät ritarit


Makeat köyhät ritarit vadelmahillon kera. Ihana tapa hyödyntää sitä eilistä tähteeksi jäänyttä leipää makeaan jälkiruokaan.

Tämä on ihanaa makeata herkkua jonka moni meistä muistaa lapsuudestaan, mutta kuinka moni tämän päivän lapsi on saanut maistaa tätä, nykyään niin valitettavan harvinaista, herkkua? Tässä on kuitenkin oivallinen tapa saada hyödynnettyä parin päivää vanhaa hieman kuivahtanutta leipää sen poisheittämisen tai ainaisen korppujauhoiksi jauhamisen sijaan.

Mikä on sitten köyhien ritareiden ja rikkaiden ritarien ero? Minulle ainakin opetettiin että köyhät valmistetaan leivästä ja rikkaat hienommasta ja makeasta vehnäisestä nisusta. Köyhät ritarit, eivät rikkaatkaan, oikeastaan edes onnistu tuoreesta, pehmeästä leivästä. Tuoreesta leivästä, tai pullasta, valmistettuna niistä tulee vain juuri ja juuri välttäviä. Ne ovat aivan liian pehmeitä ja hankalia syödä mutta, olivat ritarit sitten kumpia vain, ne ovat hyvää hätäapua niihin hetkiin jolloin lettujen nälkä yllättää jauhojen loputtua. Oletko muuten ajatellut että köyhien ritareiden ei välttämättä tarvitse olla makeita, vaan en voivat myös olla suolaisia?

Köyhiä ritareita valmistaessa ei saa antaa leipäviipaleiden, eikä myöskään pullansivujen rikkaita ritareita valmistaessa, imeä nestettä liian kauan, silloinkin tulos on liian pehmeitä köyhiä ritareita, jollei sitten pidä juuri hyvin pehmeistä ritareista mutta minä suosin pientä napakkuutta ja haluan ritarini hieman kovempana. Ritarit voi tehdä melkein mistä tahansa leivästä josta pitää, vain perinteistä ruisretkileipää en suosittele. Se ei onnistu yhtä hyvin kuin vaalea tai hienojakoisempi leipä. Niiden paistaminen on aina suositeltavaa voissa, josta ne saavat sen oikean voissa paistetun maun. Munamaidon voi joko maustaa tai antaa olla maustamatta mutta maustaminen esimerkiksi inkiväärillä, kanelilla tai kardemummalla antaa niille enemmän särmää. Toki voihan ritarit vasta paistamisenkin jälkeen saada päälleen maustetun sokeritomutuksen joka ajaa samaa asiaa. Suhde munamaidossa on noin kaksi desilitraa maitoa per kananmuna ja tämä määrä riittää noin kuudesta kahdeksalle leipäviipaleelle, tietysti riippuen lievän koosta.

Makeat köyhät ritarit
6-8 leipäviipaletta
1 kananmuna
2 dl maitoa
½ tl suolaa
1 rkl sokeria
1 tl inkivääriä

Riko kananmuna kulhoon ja lisää maito. Sekoita munan rakenne maitoon vispilällä vispaten. Lisää sokeri, suola ja inkivääri. Sekoita kunnolla ja anna seoksen tekeytyä sen aikaa kun leikkaat leivän. Leikkaa leipä sentin paksuisiksi viipaleiksi jotka nopeasti kastat munamaidossa. Lämmitä paistinpannu ja paista ritarit nokareessa voita kunnes ne ovat saaneet kauniin kullankeltaisen värin kummaltakin puolelta. Tarjoile makeat ritarit mansikkahillon, tai karpalosiirapin tai mansikkabasilikasiirapin kera. Vispattu kerma, mansikkajäätelö tai avokadojäätelö maistuu hyvälle niiden kanssa tai sirottele maustettua tomusokeria niiden päälle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...