7. maaliskuuta 2011

Vihreä hernekeitto


Perinteistä vihreää hernerokkaa, joulukinkun potkasta, sipulista ja kuivatuista vihreistä herneistä keitettyä hernekeittoa laskiaiseksi.

Hernekeitto kuuluu niin meidän laskiaisen ajan perinteisiin, etten voi olla julkaisematta jo toista reseptiä samasta asiasta. Hernekeitto on tylsää kun se tulee valmiina säilykepurkista, mutta itse valmistettuna voit säätää sen makua. Ja se on edullista valmistaa itse, keität vain soppaa ison kattilallisen ja panet suurimman osa pakkaseen niille päiville varaan jolloin ei huvita laittaa ruokaa.

Hernekeitto koostuu oikeastaan kolmesta raaka-aineesta. Porsaanlihaa, herneitä ja sipulia jotka keitetään vedessä. Keitto tietysti maustetaan laakerinlehdellä, suolalla ja pippurilla. Tämän jälkeen kaikki mausteet ovat valinnaisia mutta perinteisesti käytetään meiramia ja/tai timjamia.

Meillä tämä perinteinen hernerokka syntyy useimmiten joulukinkusta, ja jos sinulla on vielä yhtään joulukinkkua pakkasessa tallessa alkaa nyt olla viimeiset ajat sen käytölle. Vaikkei olisi joulukinkkua, saa kuitenkin herkullisen keiton edullisesti ja tämä on se vaihtoehto jota käytän muun ajan vuodesta, puolisoni kun niin rakasta hernekeittoa. Possunpotka, savustamaton sellainen olisi mielestäni parhain vaihtoehto, mutta ylijäänyt uunissa paahdettu possunpaistikin käy. Luista tulee parhaiten makua keiton liemeen mutta jollei sinulla ole luita, voit käyttää kanalientä keitossa. Lisää se samassa kohdassa kuin sipuli ja mausteet.

Herneet voivat olla joko keltaisia, tai kuten tässä tavallisempaan tapaan, vihreitä. Aivan tavallinen hernekeitto tämä ei kuitenkaan ole, se on hieman mausteisempi kuin tavallista. Siinä on mausteena kokonaisa neilikoita, kuivattua chiliä ja hitusen valkosipulia joten sitä kannattaa kokeilla vaihtoehtona jos olet kyllästynyt siihen vanhaan ja tavalliseen. Herneet kannattaa tarkistaa ennen kuin kaadat vettä niiden päälle. Katso ettei seassa ole tummentuneita tai mustia herneitä. Ne otetaan eroon ja heitetään pois. Jossain ohjeissa neuvotaan lisäämään suola heti liotusveteen. Tämä en kuitenkaan suosittele. Jos liotusvedessä on suolaa, herneet, ja sama pätee myös kuivattuihin papuihin, eivät ime itseensä nestettä tasaisesti ja ne voivat jäädä koviksi ja niistä irtoaa kuoret. Tämä haitta on vielä suurempi papuja liottaessa. Jos käytät raakaa lihaa keittoon, se kannattaa aina lisätä kylmään veteen, silloin liemestä tulee maukkaampi mutta jos sinulla sen sijaan on jo kypsää lihaa, sen voit lisätä keittoon vasta herneiden ylöskiehauttamisen jälkeen.

Perinteinen vihreähernekeitto
1 pussi kuivattuja vihreitä herneitä
1 possunpotka
(kanalientä)
1 sipuli
2 laakerinlehteä
10 mustaa pippuria
10 maustepippuria
10 neilikkaa
suolaa
3-4 kuivattua chiliä
2 valkosipulinkynttä

Kaada herneet isoon kattilaan ja kaada päälle runsaasti vettä. Anna herneiden liota vedessä yön yli. Tarkista kuitenkin jos vettä on lisättävä, herneiden on koko liotusajan oltava kokonaan upotettuna veden pinnan alle. Lisää liha veden sekaan ja kiehauta vesi ylös ja kuori pois kaikki vaahto pinnalta. Kuori ja silppua sekä valkosipuli että sipuli hienosti. Lisää sipulisilppu, mausteet keiton sekaan ja anna keiton porista keskilämmöllä reilu tunti. Jos keittoon lisäämäsi liha oli raakaa, se on nyt kypsää. Nosta ylös liha keitosta ja leikkaa se pienemmäksi, keittoon soiviksi paloiksi. Lisää liha keittoon ja tarkista keiton maku. Lisää suolaa jos se sinusta sitä tarvitsee. Keitto on nyt valmista jos haluat herneiden olevan kokonaisia, muuten voit keittää keittoa pari tuntia lisää, jolloin herneet muusaantuvat. Keiton voi tarjoilla sinällään, mutta voit myös onkia ylös laakerinlehdet ja chilit ennen sen syömistä. Tarjoile hernekeitto kuumana herkullisen hapanleivän kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...