16. maaliskuuta 2011

Porsaankyljykset rakuunakastikkeessa


Helpot ja nopeat arjen possunkyljykset kermakastikkeessa. Kauniin ruskeaksi paistetut porsaankyljykset vihreillä pavuilla Dijonsinapilla ja rakuunalla maustetun kermaisen kastikkeen kanssa, mitä ihanaa ja nopeasti valmistettua ruokaa tavallisena arkipäivänä.

Suomessa ruoan raaka-aineissa on omia erikoisuuksiaan ja joskus jotkin ruoanlaiton persusasiat tuppaavat tästä syystä joskus unohtumaan, hyvänä esimerkkinä porsaankyljykset. Suomessa ollaan niin rasvakammoisia että porsaankyljyksistä (tämä kyllä koskee muutakin porsaanlihaa) poistetaan kaikki rasva. Normaalisti porsaankyljyksissä on parin sentin rasvakerros joka on kiinni kyljyksen sivussa. Poistetaanko rasva sitten oikeasti syystä että kuluttajat haluavat tällä tavalla välttää rasva, vain onko se kustannuskysymys, kuluttaja ei halua maksaa turhasta rasvasta koska ei sitä kuitenkaan syö, ja se on vain siinä turhaan.

No kuitenkin asiaa, minä haluaisin että minun kyljyksissäni olisi tämä rasva jäljellä, koska se on se rasva joka antaa ruoalle sen maun, ja tämän rasvan voi kypsennyksen jälkeen jokainen itse halutessaan poistaa ennen syömistä. Mutta takaisin tähän porsaankyljyksen rasvareunaan, nykyään niin harvoin näitä täydellisiä ja alkuperäisiä kyljyksiä, jollei niitä lihakauppiaalta etukäteen erikseen tilaa, että unohtuu miten kyljykset oikeaoppisesti kypsennetään. Jos kyljyksessä on jäljellä tämä paksu rasvareunus, se kupristuu sitä kuumennettaessa ja kyljyksestä tulee käyrä. Tästä syystä kyljyksen rasvaan kannattaa tehdä pienet viillot terävällä veitsellä ennen lihan kypsennystä jotta kyljys pysyy tasaisena pannussa ja on koko ajan kosketuksissa pohjaan jossa lämpö on. Meillä tämä kyljyksien rasvaan tehdyt viillot menivät viitisentoista vuotta sitten vähän överiksi, kun kerran vahingossa leikkasin liian pitkälle rasvan ohi itse kyljykseen. Sen jälkeen jälkikasvu ei suostunut syömään kyljyksiä muulla tavalla, ei kannattanut edes yrittää syöttää muuta kuin näitä sormia. Ja mitä enemmän sormia, siis viiltoja kyljyksessä oli, sitä parempi. Joten tässä on hyvä vinkki jota voit kokeilla saadaksesi jälkikasvun syömään koko lihaa. Toisena etuna on että kyljykset myös kypsyvät hieman nopeammin kun ne ovat sormenmuodossa.

Porsaankyljykset paistetaan voissa samassa pannussa kun ne kypsytetään kermassa ja tästä kermasta muodostuu kastike aivan itsestään samalla tavalla kuin porsaankyljykset kermakastikkeessa. Voin voi tietysti korvata öljyllä mutta kastikkeesta ei silloin tule yhtä samettisen pehmeän makuista. Tällä reseptillä ruokit nelisen syöjää, riippuen mitä tarjoat lisukkeina. Meillä tämä yleensä syödään tällaisenaan, mutta voit tietysti tarjoilla kuorineen keitettyjä perunoita kyljysten ihanan kastikkeen kanssa.

Kyljykset sinappikastikkeessa
4 porsaan kyljystä
4 dl kermaa
1-2 rkl Dijonsinappia
merisuolaa
mustaa pippuria
1-2 tl kuivattua rakuunaa
Haricots verts
voita paistamiseen

Kuivaa kyljykset talouspaperilla ja mausta ne sekä suolalla että pippurilla. Paista kyljykset keskilämmöllä kauniin ruskeiksi voinokareessa kummaltakin puolelta. Lorauta pannuun kermaa, sinappia ja rakuunaa ja anna kastikkeen tekeytyä. Samalla kun kerma kiehuu kokoon paksuksi kastikkeeksi, se saa makua kyljyksistä samalla kun kyljykset kypsyvät valmiiksi kastikkeessa. Maista kastiketta ja mausta se suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan. Kiehauta pavut ylös ja valuta niistä lävikössä keitinvesi. Asete kiehautetut vihreät pavut kekoon lämpimälle lautaselle ja aseta kyljys päällimmäiseksi. Lusikoi runsaasti kastiketta päälle ja tarjoile annokset heti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...