21. maaliskuuta 2011

Spaghetti al Tonno


Tonnikalaspagetti. Tonnikalaa, kaprista ja spagettia tomattikastikkeessa. Huikean nopea arkiruoka, joka sopii erinomaisesti aloittelijalle ja pieneen opiskelijan ruoka budjettiinkin.

Tämä ruoka on siis meidän Suomen kielellä Tonnikala spagetti ja näitä nopeita ja huokeita reseptejä tulee valitettavasti jostain syystä julkaistua vähemmän, vaikka haluaisin olla kaikenkattava tiedonlähde juuri aloittelevalle kokille. No se että olisin ”kaikenkattava tiedonlähde” kai on vähän suuruuden hullutta, koska en itsekään tiedä kaikkea, mutta haluaisin tarjota pienen tirkistyksen ruoanlaiton saloihin niille jotka eivät vielä ole uskaltaneet siihen tarttua.

Ja toivoisin voivani sytyttää ensi rakkauden kipinän ruoanlaittoon näillä kirjoituksillani, ja omalla esimerkilläni näyttää miten ruokaa voi alusta asti itse laittaa kotona. Tietenkin se on helpompaa ottaa kaupasta vain jotain mukaan ja lämmittää se mikroaaltouunissa. Mutta mitä sitten kun ei osaa mitään, eikä ole mitään kotona?

Vaikkei sinulla olisi mitään vakaamusta lisäaineiden suhteen, parasta kun valmistaa kaiken ruoan alusta asti itse kotona on, etteivät ruokakustannukset kasva niin isoiksi, kuin valmisruoilla ja eineksillä. Samalla vaivalla saa myös vältettyä kaikki lisäaineet ruoissa. Sitä ruokaa saa myös hyödynnettyä paremmin eikä tule heitettyä turhia ruokia roskiin, joten se on luontoystävällisempi vaihtoehto valmisruoille.

Se ei ole vaikeata, se vaatii vain uutta luovaa ajattelumallia, ja sitä suunnittelua josta olen jo ennen maininnut. Tämä huikean nopea tonnikala-kastike on periaatteessa aivan sama kuin Bolognesekastike, siis tavallinen jauhelihakastike jossa kuitenkin osa Puttanescaa ja sen saa pienellä budjetillakin pöytään aivan samassa reilussa kymmenessä minuutissa, kuin suuremmallakin rahapussilla valmistetun.

Se minimi, se mitä ehdottomasti tarvitset jotta saat tämän ruoan aikaiseksi on, että sinulla on spagettia, oliiviöljyä, tonnikalaa, tomaattimurskaa, sipulia, valkosipulia ja kuivattua basilikaa, suolan ja mustan pippurin lisäksi. Kaikki muut ainekset ovat hyvä lisä, mutteivät pakollisia, jos on nälästä ja pienestä budjetista kiinni. Muut ainekset ovat ne josta tämä ruoka saa ”sitä jotain” ja se jolla jo on jotain ruokakomeron perukoilla voi lisätä sinne nämä kaprikset ja sardellit sun muut. Kaikkia aineksia saa kaupasta, ja jollei veitsenkäyttötaidot vielä ole hyvät, voit oikaista sen sipulin suhteen ja nyt sitten vain tämän ensimmäisen kerran käyttää niitä valmiiksi pieneksi pilkottua pakaste sipulia.

Muista vain tonnikalaa valitessasi että katsot mitä lajia tonnikalaa kyseinen säilykepurkki sisältää, ettet vahingossa osta tuotetta joka valmistettu uhanalaisesta tonnikalalajista tai jonka pyydystäessä on vahingoitettu delfiinejä. Toiseksi, osta aina suolaveteen säilöttyä tonnikalaa. Omega-3 rasvahapot ovat rasvaliukoisia joten suuri osa niistä poistuu tämän pois kaataman öljyn kanssa.

Tämä tonnikalakastike eroaa kuitenkin eniten kohdassa jossa jauhelihaa ruskistetaan. Tonnikalaa ei kannata edes ruskistaa, se ei välttämättä onnistu, kala palaa kiinni pohjaan ja toiseksi kastikkeen saa nopeammin valmiiksi kun tämä vaihe jää pois.

Kastikkeesta tulee aika vetelää ja tähän on hyvä syy, se ei ole mikään virhe, tämä vain on näin. Tämä johtuu siitä vedestä johon tonnikala on säilötty, sekä siitä nesteestä mitä kalassa edelleen on. Tästä syystä kastikkeeseen ei kannata lisätä liikaa nesteitä ja siksi tavallinen ”loraus”, joita resepteissäni käytän, ei päde tähän. Lisää viiniä, oli se sitten valko- tai punaviiniä vain pieni tilkka ja jollei sinulla satu olemaan viiniä, edes pakkasessa jääkuutioiksi pakastettuna voit korvata sen teelusikallisella viinietikkaa. Tästä tilkasta hapanta kastike saa kivan vastapainon muuten niin makealle maulleen.

Kastikkeen voisi myös sakeuttaa esimerkiksi vehnäjauhoilla, ja niin voitkin tehdä jos jo jotain ruoanlaitosta osaat, mutta koska tämä ohje on tarkoitettu enemmän "ensiavuttomille keittiössä", jätän sen ohjeesta pois. Se sijaan kannattaa säästä tilkka tätä spagetin keitinvettä ja lisätä se saostamaan kastiketta.

Anjovikset ja sardellit eivät ole sama asia, vaikka monessa ruokaohjelmassa näin väitetään ja olen käsitellyt niiden eron reseptissäni Janssonin kiusaus. Joten jollet tiedä anjoviksen ja sardellin eroa, katso se sieltä. Spagetin keittämisestä kiertelee huhuja että keitinveden sekaan on lisättävä loruas öljyä jottei spagetti liisteröidy kiinni toisiinsa keittämisen aikana. Tämä on aivan lorua.

Jos, ja kun, spagetin lisää kiehuvaan veteen, ei siis helmeilevään tai poreilevaan veteen, vaan oikeasti kiehuvaan veteen, spagettinauhat pysyvät erillään. Muista kuitenkin lisätään tarpeeksi suolaa keitinveteen. Maista keitinvettä kun olet lisännyt siihen suolaa, sen pitää ”maistua mereltä” jolloin se on tarpeeksi suolaista jotta pasta saa siitä yhtään makua. Suolattomalla keitinvedellä on tuloksena vain mautonta spagettia. Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Voit myös itse valmistaa "tavallisen" spagetin seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta.

 Basilikaa voit käyttää kuivatun sijaan tuoreenakin jolloin sitä saa lisätä enemmän kuin alla mainittua kuivattua. Kuivattua vain löytyy useammin ruokakomeroista kuin tuoretta ja jostain syystä se mielestäni sopii paremmin tähän, nopeaan purkista tulevaan kastikkeeseen. Jos syöjiä on kahdesta kolmeen, yhden purkin kastike riittää hyvin. Jostain joskus olin oppivani, ettei kalan tai äyriäisten kanssa koskaan saa tarjoilla Parmesaanijuustoa, mutta se vain on niin hyvää tämän kanssa. Joten jos sinulla vain on Parmesaania, älä aikaile vaan lisää sitä raastettuna spagetin päälle. Budjetin mukaan tietysti muukin juustoraaste käy. Tällä reseptillä saat ruokaa kahdelle hengelle tavallisesta poikkeavasti.

Tonnikalaspagetti

150 g spagettia
1 prk tonnikalaa suolavedessä
1 prk tomaattimurskaa
1 tl kuivattua basilikaa
1 sipuli
suolaa
mustaa pippuria
oliiviöljyä
1-2 sardellia
1 rkl kapriksia
1 laakerinlehti
1 valkosipulin kynsi
1 rkl tomaattipyreetä
1 rkl viiniä
(parmesaania)

Pane vesi kiehumaan ja lisää siihen suolaa. Valuta tonnikalasta lävikössä vesi pois. Kuori ja kuutioi sipuli hienosti. Kuori valkosipulinkynsi ja silppua se niin hienosti kuin vain osaat. Kun vesi kiehuu lisää siihen spagettia ja anna sen kiehua pakkauksen ohjeiden mukaan. Tämä on yleensä 8-12 minuuttia. Lämmitä paistinpannussa tilkka öljyä ja kuullota siinä sipuli läpikuultavaksi miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Voit myös lisätä laakerinlehden pannulle samaan aikaan sipulin kanssa. Lisää sekaan valkosipuli ja anna sen paistua mukana minuutti pari kunnes sen tuoksu levittäytyy koko keittiöön. Valuta lävikössä kaprikset jollet halua mukaan liikaa niiden säilöntälientä, joka on suolaista. Lisää tämän jälkeen tomaattipyree ja sardellit pannulle ja sekoita kastiketta. Sardellit hajoavat tällöin kastikkeeseen ja pyree makeutuu tästä öljyssä paahtamisesta. Minuutti pari on riittävästi. Kaada pannulle tomaatti ja lisää sekaan basilika. Lisää sekaan viini, tomaatti, tonnikala ja kaprikset ja sekoita. Maista kastiketta ja mausta sitä lisää suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan. Nyt spagetin pitäisi olla kypsää jos haluat sen al Dente, siis niin että siinä on jotain puruvastinetta. Valuta spagetista lävikössä pois suurin osa vettä, säästä sitä ihan tilkka kattilan pohjalle. Sekoita kastike spagetin kanssa pannulla ja anna hieman nesteiden haihtua. Tarjoile se kauniisti aseteltuna isolta vadilta josta jokainen voit itse ottaa ja raasta juusto vasta oman annoksen päälle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...