24. maaliskuuta 2011

Vadelmainen suklaabostonkakku


Suklainen Bostonkakku vadelmilla. Upea pullakakku jossa tumman tummaa suklaata, makeata vadelmahilloa ja manteleita, näyttävää tarjottavaa jokaiseen kahvipöytään.

Tämän reseptin löysin alkujaan Pirkka lehdestä noin kymmenisen vuotta sitten jossa se muistaakseni esiintyi 4 Bostonkakkua nimellä ja olen sen mukaan leiponut monen monta erilaista Bostonkakkua, vaihtaen vain täytettä mutta taikina ja leipomisohje ovat säilyneet periaatteessa samana koska se on hyväksi todettu. Tässä on taas hyvä ohje laiskoille, vähällä työllä saa näyttävän lopputuloksen. Niin, siis samalla vaivallahan saisi yksittäiset pullat, tällä taikinalla, mutta Bostonkakku, jossa kaikki pullat ovat somasti samassa rykelmässä vaan jotenkin on paljon herkullisemman ja juhlallisemman näköinen, kuin rykelmä kierrepullia tarjottimella, eikö vain?

Alkuperäisessä reseptissä sanottiin että pullakierteiden väliin pitäisi jättää tilaa niiden nousemiselle, mutta olen todennut että sitä ei tarvitse tehdä. Lätsään vaan kaikki pullat tiivistä toisiinsa kiinni ennen kuin annan kakun nousta toisen kerran, pullat paisuvat kuitenkin sinne mihin pystyvät, siis tässä tapauksessa ylöspäin kun sivulle ei ole tilaa. Älä vaan unohda sivellä sitä rikkivispatulla munalla ja koristella tähän tarkoitukseen säästetyillä mantelilastuilla. Mantelilastujen sijaan voit käyttää myös raesokeria kakun koristeluun, ja mantelirouheen sijaan voi täytteeksi panna myös hasselpähkinä rouhetta, jolla sen myös koristelee. Kakun päälle voi myös sirottaa tomusokeria siivilän läpi, tai tehdä oikean sokerikuorrutuksen, samanlaisen joita käytetään piparkakkujen koristeluun.

Täytteen hillonmäärä voi vaikuttaa pieneltä, mutta kuumetessaan uunissa hilloilla on tapana pursua ja tursua joka paikkaan ja yli äyräiden, joten tämä määrä on juuri sopiva tähän varsinkin jos hillossa on paljon sokeria. Hilloa voi kuitenkin levittää taikinalle enemmän jos sokerimäärä hillossa on pienempi. Mitä enemmän marjoja hillossa sitä parempi. Käytän tähän aina oikein tummaa suklaata, mutta jollet pidä siitä voit joko lisätä pari kolme ruokalusikallista sokeria täytteeseen, varsinkin jos haluat kakusta makean. Toinen vaihtoehto on että käytät suklaata jossa vähemmän kaakaota ja enemmän sokeria, kuin tässä käyttämäni 80% kaakaota sisältämä suklaa koska itse pidän paremmin tummasta ja hieman kitkerästä Boston-kakusta. Alkuperäisessä reseptissä lisättiin myös suklaa taikina päälle sulatettuna, mutta tämä ei ole välttämätöntä koska suklaa kuitenkin uunissa sulaa taikinakierteissä ja levittäytyy pidemmällä. Valmistan myös Boston-kakkuni laakeammassa vuoassa kuin alkuperäisessä koska en halua että kakku nousee niin korkealle, vaan että se on isompi ja näyttävämmän näköinen. Samaan periaatetta voit käyttää hyväksesi jos joskus on leivottava pullia isolle seurueelle. Lado vain iso uunipelti täyteen pullia Boston-kakuksi niin pääset vähemmällä vaivalla.

Olen sen verran muunnellut reseptiä vuosien mittaan, tai oikeastaan leivonnan menettelytapaa, koska huomasin kakun irtoavan huonosti tällä alkuperäisellä ohjeella. Reseptissä käytettiin voideltua irtopohjavuokaa ja tästä huolimatta kakku ei kuitenkaan joka kerta irronnut vuoanreunoista kauniisti, joten aloin vuoraamaan vuoan voipaperilla ja johon alkoi homma pelittää. Ja jos jostain vielä saat käsiisi kaunista vuokapaperia, kuten esim. leipomoissa käytetään käytä suosiolla sitä. Se antaa kakulle huolitellumman ulkonäön. Kauniin paperin voi jopa jättää paikalleen kakkuun kunnes se tarjoillaan, tavallisen rumemman taas voi suosiolla ottaa pois.

Pullahan on aina parhainta uuni tuoreena, joten leivo tämä samana päivänä kun se syödään mutta tämän Bostonkakun voi tehdä valmiiksi etukäteen siihen asti kun kakku on koottu vuokaan ja noussut valmiiksi. Tähän kohtaan asti voit valmistaa kakun etukäteen, ja pakastaa sen vuoassa kokonaisena hyvin peiteltynä. Tämä kuitenkin vaatii tilaa pakkasessa eikä kakku vuokaa toistaiseksi voi käyttää mihinkään muuhun kun se on pakkasessa. Kun on paiston aika, otat vain jäisen kakun suoraan pakkasesta, annat sen hieman sulaa (sen ei tarvitse olla kokonaan sula vaan edelleen hieman kohmea), sivelet sen vispatulla munalla, koristelet sen mantelilastuilla ja panet sen uuniin kypsymään. Tällöin kypsennysaika pidentyy hieman, mutta kakku on yleensä kypsää kun sen pinta on kauniin ruskea, kuitenkin muistaen että sen on oltava uunissa vähintään saman kuin alla mainittu aika. Oli miten oli, Bostonkakku juhlistaa kahvi pöydän kuin kahvin pöydän.

Pullataikina:
2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
3/4 dl sokeria
½ rkl kardemummaa
7-8 dl vehnäjauhoja
100 g voita

Täyte:
2-3 rkl voita
100 g tummaa suklaata
2 tl vaniljasokeria
2 dl mantelilastuja
4 rkl vadelmahilloa

Sivelyyn:
kananmuna

Koristeluun:
iso kourallinen mantelilastuja tai raesokeria

Laita kaikki taikinan ainekset huoneenlämpöön muutamia tunteja ennen leipomista. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva maidon joukkoon ja sekoita, kunnes hiiva on kokonaan liuennut maitoon. Sekoita nesteeseen suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna lisää joukkoon vehnäjauhoja sen verran, että saat paksun vellimäisen seoksen. Vatkaa seosta voimakkaasti, että taikina saa ilmaa lisää jauhot vähitellen alustaen. Jätä jauhoista noin 1 ½ dl leipomista varten. Sulata voi, jäähdytä se ja lisää taikinaan. Alusta taikinaa, kunnes voi on sekoittunut siihen täysin. Jatka alustamista niin kauan, että taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Boston-kakku taikina saa jäädä löysähköksi. Peitä taikinakulho kelmulla tai lautasella ja kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja leivo siitä pitkulainen tanko. Kauli taikina ohuehkoksi levyksi ja levitä täytteet sen päälle mutta älä ihan reunoihin asti. Jätä levyn noin sentin verran reunoista ilman täytettä. Pane hillo pieneen kulhoon ja sekoita vaniljasokeri siihen. Levitä taikinalevylle ensin pehmeätä voita, jonka päälle levität vadelmahilloa. Leikkaa suklaa veitsellä rouheeksi. Ripottele ensin suklaa ja sitten mantelilastut täytteelle ja muista jättää pieni osa manteleista koristeluun. Kieri taikina rullaksi ja leikkaa se 4-5 sentin paloiksi. Vuoraa halkaisijaltaan noin 24 sentin irtopohjavuoka voipaperilla ja voitele voipaperin sisäpinta. Asettele palat vuokaan melko tiiviisti, ja kun vuoka on täytetty paina pullia kokoon jotta välit täyttyvät. Kohota Boston kakkua lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia, mielellään keittiöpyyhkeen alla. Voitele kakku rikki vispatulla kananmunalla ja ripottele loput pähkinärouheesta kakun pinnalle. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa, alaritilällä 25–30 minuuttia. Peitä kakku leivinpaperilla jos sen pinta tummuu liikaa. Anna kakun hieman vetäytyä ja jäähtyä ennen sen vuoasta ottamista. Tomuta sokeria päälle ennen tarjoilua jos niin haluat tai viimeistelen se sokerikuorrutuksella.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...