15. toukokuuta 2012

Vihreä lihaperunasoselaatikkoHävikistä herkuksi: Perunalaatikko, ruskistetusta jauhelihasta ja perunamuusista uunissa valmistettusuomalainen perinteinen arkiruoka. Perunasoseesta, tai kuten tässä hävikistä herkuksi tempauksen hengessä, tähteeksi jääneestä vihannessosekeitosta sekä ruskistetun sipulin ja jauhelihan tähteistä valmistettua perinneruokaa, vihreätä lihaperunasoselaatikkoa.

Brittien saarilla meille niin tuttu perinneruoka jauhelihasta ja perunasoseesta valmistettu lihaperunasoselaatikko tunnetaan nimellä Cottage pie tai Shepherd’s pie. Cottage pie on valmistettu härän lihasta, kun taas Sheperd’s pie on valmistettu lampaasta, ja näihin käytetty liha on nykyään aina jauhelihaa mutta kattona lihan päällä on samalla tavalla kuten meidän lihaperunasoselaatikossammekin perunamuusia ja ruoka valmistetaan samalla tavalla myös uunissa. Tuli tässä kirjoittaessani mieleen etten muista tekikö äitini lihaperunasoselaatikon samalla tavalla, jota hieman epäilen koska minulla on joitakin hämäriä muistoja jostain ruoasta jossa oli kerroksittain perunasosetta jonka välissä ruskistettua jauhelihaa. On voinut olla niitä harvoja kertoja kun meillä kotona kokeiltiin valmisruokia, mutta se voi myös olla jokin hatara muisto koulusta ensimmäiseltä luokalta jonka kävin Suomessa.

Soseen pinnan kuviot

Meillä syödään usein sosekeittoja, varsinkin juuri nyt sattuneesta syystä ja siitä sainkin idean perunasoseen sijaan käyttää soseutettu vihanneskeittoa lihaperunasoselaatikkoon. Tämä perustuu siihen että soseutetut vihanneskeiton tähteet jämähtävät paksummiksi kuin keitto oli sitä lämpimänä syödessä, ja se muuttuu usein perunasoseen paksuuteen kun siitä haihtuu lisää kosteutta. Jollei sosekeittoa taas ole tarpeeksi koko ruokaan jatketaan sosekeittoa lisäämällä keitettyjä survottuja perunoita sen sekaan.

Toinen asia on että koska meitä nykyään on pääsääntöisesti vain kaksi kotona syömässä en valmista kaikesta jauhelihasta aina pihvejä, vaan paistan osan myöhempään käyttöön jo valmiiksi paistettuna. Ja tälle paistetulle jauhelihalle on montakin käyttötapaa joihin palaan paremmalla ajalla. Mutta tähän voi myös käyttää tähteeksi jäänyttä Bolognesekastiketta, jonka jatkamisesta voit lukea lisää tekstistäni jatkettua jauhelihakastiketta. Joten tähän ruokaan, lihaperunasoselaatikkoon, tai tässä tapauksessa pikemminkin vihreään lihaperuna-soselaatikkoon saat käytettyä sekä sen sosekeiton lopun ja paistetun jauhelihanlopun tai murosoosin

Ruskistettu liha annosvuoassa
Huomaa kuitenkin että ravintoaineita on aina vähemmän uudelleen lämmitetyssä ruoassa kuin tuoreista raaka-aineista valmistetussa, tämä sama koskee myös eineksiä ja valmisruokia, joten jo kerran tähteeksi jäänyttä ja uudestaan toisessa ruoassa hyödynnettyä ruokaa ei kannata lämmittää enää kolmatta kertaa kuin vain poikkeustapauksessa. Kerran valmistettu ruoka säilyy noin viikon verran jääkaapissa ja tähteeksi jäänyttä perunasosetta voi käyttää juuri sellaisena kuin se on esimerkiksi lihaperunasoselaatikkoon. 

Laktoosittomaksi ruoan saa käyttämällä joko laktoositonta voita tai öljyä tavallisen voin sijaan, ja gluteeniahan tämä ruoka ei sisällä joten se sopii myös keliaakikoille. Tällä kertaa reseptistä riittää poikkeuksellisesti vain yhdelle syöjälle, koska valmistan usein liha-perunasoselaatikkoa annosvuokiin, ja näin saat paremmin arvioitua miten paljon ja isoja annoksia kukin ruokailija syö. Yhdelle hengelle tarvitset noin sata grammaa lihaa tai kastiketta ja saman verran vihannessosetta. 

Vihreä lihaperunasoselaatikko
4 dl vihannessosetta
1-1½ dl ruskistettua lihaa tai jauhelihakastiketta
2-3 rkl ruskistettua sipulia
Voita tai öljyä voiteluun

Voitele annosvuoat kevyesti pehmeällä voilla tai öljyllä. Lusikoin vuoan pohjalle ruskistettu liha sekä sipuli. Mausta suolalla ja mustalla pippurilla jos liha mielestäsi sitä tarvitsee eikä ollut maustettua. Lusikoi päälle vihannessosetta. Peitä liha huolellisesti soseen alle ja teen pintaa kauniita kuvioita haarukalla. Pane vuoka uuniin 200 asteen lämpöön kunnes se ruoka on läpikotaisesti kuumaa, ja soseen pinta on saanut kauniin kullan ruskean pinnan. Tarjoile heti lämpimänä annosvuoasta raikkaan vihersalaatin kera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...