11. toukokuuta 2012

Kukkakaali ja parsakaaligratiiniKukkakaalia ja parsakaalia hyödynnetään nyt Hävikistä herkuksi kamppanjan mukaan uudeksi lisukkeeksi jauhelihapihveille lisukkeeksi, mutta kyllä tähän sopii hyvin porkkanakin. Uunissa uudeksi herkuksi gratinoituja uusiokäytettyjä keitettyjä vihanneksia ja juustoisen Mornaykastikkeen avulla loihdittua vihannesgratiinia lisukkeeksi arkipäivän jauhelihapihveille.

Kukkakaali ja parsakaaligratiinia
Tämä jauhelihapihvien lisuke perustuu hyvin vahvasti uunissagratinoituun kukkakaaliin, se vuoan voi valmistaa kuten parsakaalista ja kukkakaalista, kuten meillä yleensä. Joskus sekaan päätyy myös porkkanoita. Tärkeää tässä ruoassa kuitenkin on jotta se onnistuu, on että kaikki vihannekset on esikypsytetty keittämällä ne kypsiksi, joten tähän voi käyttää sekä tuoretta parsakaalia ja kukkakaalia mutta myös eilisen ruoan tähteiksi jääneet keitetyt vihannekset. 

Jos keität vihannekset tätä ruokaa varta vasten, valuta kypsästä kukkakaalista ja parsakaalista pois kaikki vesi pois lävikössä. Niiden ei tarvitse jäähtyä vaan ne voi panna suoraan voideltuun vuokaan ja kaataa kastikkeen päälle. Pilko vain vihannekset sopivan kokoisiksi paloiksi ja lado ne kevyesti voideltuun vuokaan ja gratinoidaan kuumassa uunissa Mornaykastikkeella, siis tavallisella valkokastikkeella johon on lisätty juustoraastetta. Tällä tavalla vihanneksista tulee vain hyvin makeita joten vuoka vaatii jotain kontrastia siihen ja käytän tähän yleensä joko raastettua tuoretta sitruunankuorta jota lisään vuokaan, mutta toisinaan viimeistelen ruoan vasta sitruunakuorelle. Jauhelihapihvit ovat tässä kohdassa vain sivuseikka, ja voit halutessasi kokeilla reseptiäni proteiinitäyteiset jauhelihapihvit tai kanamurekepihvit jollet valitse valmistaa perinteisiä tavallisia jauhelihapihvejä samalla tavalla kuin lihapullat
Keitettyä parsakaalia

Hapantunutta kermaa ja maitoa, siis sellaista josta parasta ennen päivämäärä on mennyt umpeen, voi vielä käyttää ruoanlaitossa, kunhan se vain kuumennetaan kunnolla ja jos maidon tai kerman päivämäärä uhkaa loppua kesken ennen esimerkiksi lomille lähtöä tai kun sen ehtii kaiken käyttää loppuun, voi sekä maidon että kerman pakastaa sopivan kokoisissa erissä, kuten esimerkiksi jäänpalalokeroissa tai maitotölkkien pohjista leikatuissa rasioissa. Pakastettuna ollut maito tai kerma ei ole enää samanveroista kuin tuoreena, se muuttuu pakastamisen myötä hieman kokkareiseksi joten sitä ei kannattaa käyttää juomiseen, tai teehen ja kahviin, vaan se soveltuu paremmin ruoanlaittoon kuumennuksen jälkeen esimerkiksi kastikkeisiin tai leivontaan. Pakastetussa maidossa ei siis ole mitään muuta vikaa kuin että siihen muodostuu pieniä rakeita.

Tämä ruoka sisältää sekä maitoa että voita, joten laktoosille herkkä voi sen valmistaa vaihtoehtoisesta maidosta tai voista jollei korvaa voita öljyllä. Tähän voi myös halutessaan hyödyntää vihannesten keitinveden vaihtoehtoisena nesteenä kastikkeeseen mutta tästä sekä korvaamalla voin öljyllä kastikkeen maku kylläkin muuttuu tästä aivan erilaiseksi. 

Kastike sisältää myös juustoa joten kannattaa muistaa sisältääkö kyseinen juusto laktoosia vai onko se kypsennettyä. Juustona tähän käytän usein juustoraastesekoitusta jota säilytän pakastimessa ja johon olen raastanut juustojen jämiä ja joka tästä syystä johtuen kerrasta toiseen sisältää erijuustoja. Mutta pääsääntöisesti mitä pidempään juustoa on kypsennetty, sitä mahtavamman makuinen tästä ruoasta tulee, joten kannatta valita jotain muuta kuin sitä tavallista talousjuustoa juustohyllystä kulmakaupan hyllystä.

Inkivääriporkkanoita
 Maitokastike suurustetaan vehnäjauhoilla joten tämä kastike ei sovi gluteenille herkille keliaakikoille mutta tähän voisi mahdollisesti käyttää perunajauhoja suurustamiseen vehnäjauhojen sijaan. Tällä reseptillä saat loihdittua tähteeksi jääneestä kukkakaalista ja parsakaalista lisukkeen joka joko korvaa perunan kokonaan tai on sen vieressä lisukkeena raikkaan vihreän salaatin lisäksi. Laske noin pari kolme desiä jo kypsennettyä parsakaalia, kukkakaalia, porkkanaa, tai noin reilut sata grammaa raakoja vihanneksia, jokaista ruokailijaa kohden.

Kukkakaali ja parsakaaligratiini
parsakaalia ja kukkakaalia
sitruunankuorta

Mornaykastike:
2 rkl voita
5 dl maitoa
2-3 dl juustoraastetta
3 rkl vehnäjauhoja
½-1 tl muskottipähkinää
suolaa
valkopippuria

Mornaykastike:
Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä, se ei saa tummua. Lisää jauhot sekaan koko ajan sekoittaen, jauhot eivät saa ruskistua tai ottaa yhtään väriä. Kypsennä voi-jauho-seosta parisen minuuttia koko ajan vispaten. Lisää maitoa kattilaan mutta älä kaikkea yhtä aikaa. Vispaa kastiketta jottei siihen muodostu kokkareita ja lisää vähän maitoa. Sekoita kaikki maito kastikkeen sekaan ja anna jauhojen kypsyä viitisen minuuttia. Raasta juusto. Ota kastike lämmöltä ja lisää juustoraaste. Sekoita hyvin jotta se sulaa kastikkeen sekaan. Mausta kastike oman makusi mukaan suolalla ja pippurilla sekä raastetulla muskottipähkinällä. Pidä vain mielessä että kastikkeen pitää myös maustaa sekä parsakaali mutta myös kukkakaali, joka itsessään on miedon makuista. 

Kukkakaali ja parsakaaligratiini:
Esikypsennä kukkakaali ja parsakaali joko keittämällä tai höyryttämällä jollet hyödynnä eilisen tähteeksi jäänyttä kukkakaalia ja parsakaalia. Pilko kaalit pienemmiksi paloiksi ja lado kevyesti voideltuun uunivuokaan. Kaada lämmin juustokastike päälle. Gratinoi vuoka kuumassa uunissa, 225 asteessa kunnes kukkakaali on saanut kauniin paahtuneen pinnan, noin 20–25 minuuttia riippuen uunista. Viimeistele ruoka raastamalla tuoreen sitruunankuorta annosten tai vuoanpäälle ennen sen tarjoilemista päälle. Tarjoile kukkakaali ja parsakaalivuokaa heti uunista kuumana joko alkuruokana, lämpimän ruoan lisukkeena tai salaatin kera lounaaksi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...