12. toukokuuta 2012

Tomaattinen lohikeittoKirkas tomaattinen lohikeitto toipilaalle. Vienosti sahramilla ja fenkolinsiemenillä maustettua lohikeittoa. Punertavaa kalakeittoa jossa lohta, tuoreita tomaatteja, perunaa, lanttua sekä porkkanaa sahramilla ja valkoviinillä maustetussa kalaliemessä.

Kaltatut tomaatit
Tämä ruoka on suunniteltu sopivaksi sille jolla on hankalaa syödä, en kuitenkaan soseuttanut keittoa vaan keiton kaikki ainekset kypsennettiin tarpeeksi kauan jotta ne olivat pehmeitä ja helppo syödä. Keiton maut ovat miedot jotta sitä voi syödä, mutta jos haluat keitostasi tulisempaa voit lisätä siihen hieman chiliä sekä valkosipulin kynsi on riittävää tälle määrälle keittoa.

Tomaatit kaltataan ja kuoritaan jonka jälkeen ne fileoidaan, ja leikataan lohkoiksi joista poistetaan niiden sisusta ja siemenet ja jäljelle jää vain kaltatun tomaatin hedelmäliha. Tomaatin siemenet voi jättää keittoon jos näin haluaa, kuten kuoretkin jokainen oman makunsa mukaan, ja voihan sitä oikaista käyttämällä säilyketomaatteja purkista mutta tässä halusin poistaa kaikki mahdolliset haittaelementit toipilaalta jolla on vaikeuksia syödä.

Pokkananauhat
Keitto on saanut inspiraationsa eteläranskan Provencesta ja koska se sisältää tomaattia maustettiin se Provencelaiseen tapaan sahramilla sekä fenkolinsiemenillä. Kalana tähän käytin lohta koska sitä oli saatavilla mutta keittoon sopii myös hyvin valkoinen kala, kuten esimerkiksi hauki, tai jokin turskansukulainen jota voi hyvällä omallatunnolla syödä, jollei sitten pidä kirjolohesta. Kalaliemen keittoon valmistat itse kalaliemi reseptini mukaan keittämällä porkkanan, sellerin ja sipulin kanssa hyödyntämällä kalan perkeet liemipohjan kokoon jotta sinulla on pakkasessa valmiina. Tästä syystä reseptin määrä kalalientä on niin suuri, käytän vettä johon lisään kalaliemen sulamaan sen jälkeen kun olet ensin kaltannut tomaatit siinä.

Lanttu Julienne
Sekä porkkanasta että lantusta tulee makeaa niiden kypsyttyä, joten keitto tarvitsee jotain hapokasta, ja lisäsin keittoon tilkan kuivaa valkoviiniä tasapainottamaan sekä tätä että lohen rasvaisuutta. Kaikki keiton rasva tulee kalasta jota siihen käytät. Jos haluat aivan kirkkaan keiton kannattaa sinun keitto keittäessä reikäkauhalla tai isolla lusikalla kuoria kaikki tomaatilla värjääntynyt kalasta muodostunut punainen vaahto keiton päältä. 

Viimeistelin keiton itse versottamilla herneenversoilla, jota juuri nyt kasvavat natisten pituutta ja joita minulla on kiire sada hyödynnettyä ennen kuin ne evät enää ole yhtä makeita ja tuoreita. Tarjoile keitto normaalikuntoisille ruokailijoille herkullisen tuoreen rapean leivän kera, toipilaat voivat oman valintansa mukaan liottaa leipää keittoon, jos siitä pitävät. Tällä reseptillä saat keittoa tavalliseen tapaan neljän hengen perheelle, alkuruokana tätä keittoa riittää kuudelle, jopa kahdeksalle jos annokset ovat pieniä.

Tomaattinen lohikeitto
400 g lohta
2 isoa tomaattia
2 porkkanaa
1 sipuli
6 perunaa
pala lanttua
8 dl vettä + kalalientä
1 dl valkoviiniä
1 tl fenkolinsiemeniä
ripaus sahramia
suolaa
valkopippuria

Ota kala ulos jääkaapista vähintään puolituntia ennen se kypsennystä. Kuori porkkanat ja lanttu. Paloittele lanttu ohuiksi tulitikuiksi. Kuori sipuli ja hienonna se joko ohuiksi suikaleiksi tai pieniksi kuutioiksi. Leikkaa tomaatin kantakohtaan risti terävällä veitsellä. Keitä isossa kattilassa ylös vesi kiehuvaksi ja pane tomaatit sinne pariksi minuutiksi. Käännä tomaatit jotta ne saavat lämpöä toiseltakin puolelta jos ne ovat hyvin isoja. Nosta tomaatit reikäkauhalla sivuun kylmään veteen pariksi minuutiksi. Tällöin kuori irtoaa helposti. Leikkaa tomaatit noin sentin lohkoiksi ja leikkaa terävällä veitsellä sen sisusta siemenineen pois jotta jäljelle jää vain tomaatin hedelmäliha kuorineen. Lisää kattilaan suikaloitu lanttu sekä kalaliemi kiehumaan keskilämmöllä. Kuori perunat ja kuutioi ne sokerinpalan kokoisiksi. Lisää perunat keiton sekaan kiehumaan kymmeneksi minuutiksi. Kuori keiton päältä siihen muodostunut vaahto jos haluat keitostasi kirkkaan. Kuori porkkana ja leikkaa se pitkiksi ohuiksi nauhoiksi porkkana pituussuunnassa. Kuutioi tomaatin suikaleet, ja kala samankokoisiksi kuutikoiksi. Lisää porkkana tomaatin kanssa keittoon ja anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes perunat ovat aivan pehmeitä ja kypsiä. Hienonna fenkolinsiemenet morttelissa ja lisää se kalan, viinin ja sahramin kanssa keittoon. Sekoita keittoa varovasti ja anna keiton hautua kunnes kala ei enään ole läpikuultavaa. Tarkista keiton maku ja mausta se suolalla ja valkopippurilla oman makusi mukaan. Annostele keitto kulhoihin tai syville lämpimille lautasille ja viimeistele se huolellisesti huuhdelluilla herneenversoilla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...