14. toukokuuta 2012

HernesosekeittoPaksua samettisen pehmeää kermaista hernekeittoa jossa mukana perunaa. Silkkistä soseutettua perunakeittoa joka maustettu vihreillä herneillä, helposti lusikoitavaa ruokaa toipilaalle.

Tämä on ensimmäinen ruoka joka jälkikasvu oppi itse valmistamaan, soseutettu hernekeitto jossa herneiden lisäksi perunaa, ja tähän on hyvä syy. Sitä on helppoa syödä kun on sairaana, ja meillä tätä on syöty vuosikausia juuri Croquemonsieurin kera tomaattikeiton lisäksi. Keitto ei voisi olla helpompaa valmistaa, keitetään vain perunat pehmeiksi, lisätään pakasteherneet jotka saavat tulla lämpimiksi ja koko helahoito soseutetaan, lisätään voita ja kermaa ja keitto on valmis. 

Tällä kertaa keitto on taas mukana, koska se on ruokaa jota hammaskirurgiaa läpikäynyt voi syödä. Vältän edelleenkin näkkileivän tms. syömistä puolison nähdessä ja keskityn helposti syötävään ruokaan joista viimeviikon lohikeitto hyvänä esimerkkinä ja tämä keitto on sille jatketta, tuoreista raaka-aineista saa kaiken mitä tarvitsee, uusiokäytettynä ruoan tähteistä valmistettuna ruoka taas on toisin, ja juuri nyt minulla on huoli siitä mistä puoliso saa kaikki C-vitamiininsa, hän kun on muun muassa allerginen sitrushedelmille. C-vitamiinille on tarvetta varsinkin nyt kun hänen suunsa toipuu kirurgin käsittelystä eikä hän mitenkään voi kunnolla pureskella ruokaansa. 

Tämä Hernesosekeitto  valmistuu tosi nopeasti, aikaa menee vain herneiden kypsymiseen ja soseuttamiseen. Nesteenä keitossa käytetään tietenkin perunan omaa keitinlientä, mutta tähän voisi myös käyttää vihanneslientä tai kanalientä niin halutessaan. Jotta keitto olisi hyvin täyttävää jätän sen tällä kertaa hyvin paksuksi, vaikka useimmiten suosin hieman juoksevampia ja ohuempia sosekeittoja. Mausta vain miedosti suolalla ja pippurilla jos keitto on tarkoitettu suukirurgiasta toipuvalle ja keitto on valmista lusikoitavaksi, jopa ekaluokkalaiset sen osaavat, meinaan että kokemusta on. Keittoa voi varovasti lämmittää uudelleen, mutta se on tehtävä hyvin matalalla lämmöllä miedosti sitä lämmittäen ja koko aika sekoittaen. Sosekeitot palavat hyvin helposti pohjaan. 

Tämä keitto sisältää laktoosia sekä voin että kerman muodossa, mutta voit korvata nämä laktoosittomilla tuotteilla niin keitto sopii myös laktoosille herkille henkilöille. Jos käytät vain kasvislientä nesteenä sekä lisäät tilkan öljyä sopii tämä keitto myös vegaaneilla. Gluteeniahan tämä keitto ei sisällä joten se on sopivaa syötävää keliaakikoille. Muita kivoja sosekeittoja blogista löytyy muun muassa nyt näin keväällä sopiva parsakaalisosekeitto, samettinen maissikeitto, sileä kukkakaalikeitto, keltainen kukkakaalikeitto, sekä keitto josta kaikki alkoi, Potage Jardinière, puutarhurin vihanneskeitto. Keitto on lämpimän arkiruoan lisäksi hyvä alkuruoka, varsinkin talvella kylminä talvi-iltoina. Minulla ei koskaan ole ollut mitään tarkkaa reseptiä tälle keitolle, mutta yritän nyt tähän nyt hahmotella suunnilleen miten paljon mitäkin tähän tarvitsisin neljän hengen keittoon. 

Hernesosekeitto
6 isoa perunaa
3 dl herneitä
2-3 rkl voita
1 dl kermaa
keitinlientä tai kanalientä
suolaa
valkopippuria

Kuori ja kuutioi perunat. Keitä perunat joko vedessä tai liemessä keskilämmöllä. Lisää kuitenkin nestettä kattilaan kunnes perunakuutiot nippa nappa peittyvät. Perunoiden kypsyminen riippuu vähän siitä miten pieneksi ne pilkot, mutta korkeintaan noin 20 minuuttia. Lisää herneet suoraan pakkasesta perunoiden sekaan. Sekoita ja anna herneiden sulaan ja lämmetä kunnolla, tämä kestää parista minuutista viiteen minuuttiin. Kaada keitinliemi siivilän läpi kulhoon, muista säästää se keittoon. Lisää kattilaan perunoiden ja herneiden sekaan nokare voita ja soseuta ne. Lisää kattikaan kermaa sekä keitinlientä kunnes keitto on tarpeeksi juoksevaa mutta vielä paksua. Pane kattila takaisin miedolle lämmöllä ja lisää kerma. Sekoita kunnolla ja tarkista keiton maku. Mausta keitto oman makusi mukaan suolalla ja valkopippurilla. Annostele keitto lämpimille syville lautasille tai kulhoihin ja viimeistele vihreillä herneenversoilla tai tuoreilla basilikan lehdillä. Tarjoile keitto kuumana.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...