3. toukokuuta 2012

Jatkettu BolognesekastikeHävikistä herkuksi ja miten jatkaa hyvää Bolognesekastiketta? Mitä muuta Bolognesesta voi tehdä?

Punaisia linssejä, porkkanaa, soijarouhetta ja oikeiden mausteiden ja tomaattimurskan kanssa, siitä syntyy jatkettu Bolognesekastike. Lisäämällä taas samaan Bologneseen linssien sijaan papuja ja paprikaa ja maustamalla sen jeeralla syntyy samasta jauhelihakastikkeesta Chili con Carnea. Kummatkin hyviä tapoja saada tähteeksi jääneestä tomaattisesta jauhelihakastikkeesta lisää, tai uutta ruokaa sen lisäksi että valmistaisi tähteistä Bolognesevuokaa uunissa.

Bolognesea jäi yli
Jauheliha tomaattikastikkeessa on varmaan maailman tavallisin spagettikastike, sen voisi varmaan jo nykyään laskea suomalaisiin perinneruokiin. On hyvä hyödyntää tähteitä mutta joskus siitä pienestä jauhelihakastikkeen tilkasta ei saa tarpeeksi ruokaa kaikille, varsinkin jo nälkäinen jälkikasvu yllättäen ilmestyy ystävien kera. 

Meillä nykyään valmistetaan ruokaa pääsääntöisesti kahdelle, ja se tarkoittaa että valmistan vain jauhelihapihvejä kahdelle riittävästi, ylijäänyt jauheliha päätyy paistinpannulle ja ruskistan sen valmiiksi jo Bologneselle tai muuhun sopivaan ruokaan joko jääkaappiin odottamaan vuoroaan. Tämä nyt oli aika ekstreemi tapaus että jauhelihaa on vain neljälle kun syöjiä olikin yllättäen kuusi. Mutta ei hätä ole tämän näköinen, jatketaan vain ja pidennetään Bolognesekastiketta ja tämän voi tehdä parilla eritavalla.

Kuorimattomat porkkanat
Joko jatkaa kastiketta raastetuilla vihanneksilla kuten esimerkiksi porkkanalla, kesäkurpitsalla, nauriilla tai lantulla tai mukulasellerillä. Bolognesea voi myös jatkaa linsseillä koska ne eivät tarvitse mitään esiliottamista tai kypsennystä ja varsinkin punaiset linssit ovat tähän hyviä. Kastikkeen kypsennysaika riippuu siitä mitä linssejä tähän käytät, punaiset linssit ovat kypsiä jo parissa kymmenessä minuutissa kun taas vihreät tarvitsevat noin puolituntia kypsyäkseen ja nesteytyäkseen kastikkeessa. Linssejä ei tarvitse liottaa ennen niiden käyttöä, toisin kuin papujen, joten ne voi lisätä kastikkeeseen kypsymään ja imemään itseensä nestettä. Muista vain tarkistaa padan kannen alta ettei kastike ole kiehunut liian kuivaksi, ja lisää tarvittaessa siihen vettä.

Punaisia linssejä
Punaiset linssit ovat samanvärisiä kuin porkkanat, ja soveltuvat tähän ruokaa paremmin, varsinkin jos haluaa vähentää tai rajoittaa liiallista lihasyömistä. Soijarouhe on myös yksi tapa jolla kastiketta saa pidennettyä suuremmalle seurueelle, myös sitä kastiketta jossa on lihaa. 

Tomaatit kattilassa
Ja jos taas olet jo kyllästynyt siihen Bolognesekastikkeeseen voi kastikkeeseen lisätä paprikaa ja papuja. Pavut kuitenkin on aina esiliotettava ja keitettävä kypsiksi joten jos ruoan määrän pienuus yllättää kannattaa tässä oikaista käyttämällä säilykepapuja ja hieman maustamalla oletkin saanut tavallisesta arkipäiväisestä tomaattisesta jauhelihakastikkeestasi Chili con Carnea. Chili con Carneen paloittelet vain paprikan ja kuullotat sitä vähän aikaa, lisää Bologneseen ja papuja. Kiireinen käyttää tähän pakastettuja valmiiksi suikaloitua paprikaa.

Chiliä kesäkurpitsalla
Nämä tavat toimivat myös jos olet valmistanut Bolognesekastikkeen soijarouheesta ja se on vegaani.  Ilman jauhelihaa tällä saat aikaiseksi vegaanin Bolognesekastikkeen jota voit syödä sinällään keitetyn pastan kera mutta vegaanista Bolognesesta saat myös Chili sin Carnea. Parhaimman tuloksen saat soijarouheen kanssa kun liotat sen ennen sen lisäämistä kastikkeen sekaan, rouheen voi joko ruskistaa jauhelihan tapaan, tai olla ruskistamatta. 

Punaista ja keltaista paprikaa
Porkkanat kuitenkin kannattaa ruskistaa, jolloin ne karamellisoituvat ja antavat ruoalle oman makeutensa, ja kastikkeeseen ei tarvitse lisätä mitään sokeria, jollei tomaattimurska ole erittäin hapanta. Kun kastiketta jatkaa on sen makuja tietenkin vahvistettava joten käytä lisää niitä mausteita joita jo kastikkeessa on, chiliä, oreganoa, basilikaa ja chilin suhteen jeeraa chilin lisäksi.

Nämä ovat hyväksi todettuja tapoja, ja näitä voi käyttää yhtä yksikseen tai soveltaa kaikkia kolmea samaan aikaan. Hyvin pienestä lihaerästä tuleekin iso ja mahtava ateria monelle hengelle enemmän kuin aluksi olisi osannutkaan arvata. 

Jauhelihaa ruskistumassa
En maininnut Bolognesekastikkeen määrää kummassakaan reseptissä siitä syystä että sen määrä voi vaihdella. Mitä enemmän sitä on, sitä vähemmän sitä tietenkin on jatkettava. Tämä on myös hyvä tapa vähentää lihansyöntiä, jos sille sattuisi jostain syystä olemaan tarvetta. 

Lihasta puheen ollen, jos taas on runsaasti chiliä voi sen sekaan lisätä ylijäänyttä suikaloitua paistia ja ruokaa on isommalle joukolle. Jos käytät yhtä kolmesta tavasta jatkaa kastiketta riittää resepteillä ruokaa noin neljälle hengelle, ja kaikki kolme käytössä tällä ruokkii jo kuusi henkeä, jolleivät syöjät ole teini-ikäisiä kasvavia poikia, jotka syövät normaaliannosta enemmän.

Jatkettu Bolognesekastike
jauhelihakastiketta
2 dl linssejä
(2 isoa porkkanaa)
(1 dl soijarouhetta)
1 prk tomaatti murskaa
1-2 tl oreganoa
1-2 tl chiliä
mustaa pippuria
suolaa
ruskistamiseen oliiviöljyä

Liota soijarouhe vedessä vähintään noin tunnin ajan. Kuori sipuli ja porkkanat. Raasta porkkanat karkeasti. Hienonna sipuli pieneksi. Ruskista sekä porkkanaraaste että sipuli oliiviöljyssä padassa. Valuta soijarouheesta pois vesi ja anna se valua lävikössä.  Lisää soijarouhe Bolognesen, tomaattimurskan, linssien, oreganon, basilikan laakerinlehden kanssa pataan. Lisää pataan vettä kunnes ainekset nippa nappa peittyvät. Anna kastikkeen porista miedolla lämmöllä kannen alla kaksikymmentä minuuttia kunnes linssit ovat kypsiä. Tarjoile jatkettu Bolognesekastike keitetyn pastan sekä raastetun parmesaanijuuston kera.

Chili con Carne Bolognesekastikkeesta
jauhelihakastiketta
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
1 vihreä paprika
(2 isoa porkkanaa)
(1 dl soijarouhetta)
1 tlk papuja
1 tlk murskattua tomaattia
1-2 tl jeeraa
1 tl korianterinsiemeniä
2 tl chiliä
suolaa
oliiviöljyä kuullottamiseen

Menettele porkkanan ja soijarouheen kanssa samalla tavalla kuin jatketussa Bolognesekastikkeessa neuvotaan. Halkaise paprikat, poista niiden sisustasta siemenet ja valkoiset kalvot ja huuhtele paprikat. Anna paprikoiden kuivahtaa lävikössä. Paloittele paprikat sentin paloiksi ja kuullota niitä viitisen minuuttia keskilämmöllä tilkassa öljyä pannulla. Valuta pavut lävikössä. Kaada pataan Bolognese ja lisää paprika. Murskaa korianterinsiemenet morttelissa ja lisää ne jeeran kanssa pataan ja sekoita. Lisää tomaattimurska sekä pavut, sekoita kunnolla ja anna hautua kymmenisen minuuttia kannen alla miedolla lämmöllä kunnes pavut ovat lämmenneet. Tarkista ruoan maku ja mausta sitä lisää oman makusi mukaan ja tarjoile Chili con Carne heti lämpimänä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...