8. toukokuuta 2012

Kalastajan pyttipannuHävikistä herkuksi: paistettua lohta, rapeita paahdettuja perunoita ja porkkanaa, tähteistä loihdittua herkkua, näin helposti syntyy kalastajan pyttipannu.

Pyttipannuhan on se yleisin ruoka johon hyödynnetään tähteeksi jääneitä keitettyjä perunoita ne paistamalla, ja tässä tavallinen lihaa tai makkaraa sisältävä pyttipannu saikin proteiininsa merilohesta, mutta voit hyvin tähän myös käyttää kirjolohta, jos siitä pidät. Ruokaan sopii käyttää tuoretta raakaa kalaa, mutta myös ylijäänyt graavilohi käy tähän hyvin jollet sitä mieluummin syö lohta pariloituna muhennetuin perunoin

Lohikuutiot
Pakastan usein pienet erät kypsennettyä kalaa ja jo parista erästä samaa saa jo kahdelle ruokaa. Pienestäkin erästä kalaa saada hyvää lisäulottuvuutta muuten tylsään lounassalaattiin, voileivän päälliseksi esimerkiksi lohitahnan muodossa tai piirakan täytteeksi.  Kalan perkeet, siis fileoinnissa ylijäänyt kalanliha sen selkärangan vieressä sekä kalanruodot keitän porkkana, sellerin ja sipuli kanssa liemipohjaksi, jota keitän kokoon ja pakastan jääpaloina ja jota on helppo ottaa esille sopiva määrä valkoviinikastikkeeseen että haukikeittoon tai lohikeittoon.

Perunat joita tähän käytin oli aikaisemmin uunissa kuorineen paahdettuja perunoita joita jäi sunnuntaipaistin jälkeen jääkaappiin ja jotka tähän vain paloittelin parin tuoreen porkkanan kanssa jotta ruoassa olisi joitain muutakin väri kuin vain ruskeita kuorineen paistettuja perunoita sen lohen kanssa. Olen tähän monta kertaa perunan sijaan käyttänyt tähteeksi jäänyttä uunissa paahdettua bataattiakin, sitä taas ei tällöin ollut käsillä joten jouduin tyytymään perunoihin. Bataattia käyttämällä ruoka on vahvasti terveellisen oranssinvivahteinen. 

Kalastajan "pytti" pannulla
Nämä perunat olivat pestyjä ennen kuin ne paahdettiin uunissa joten niitä ei tarvitse kuoria, mutta jos olet keittänyt perunat kuorineen niitä ennen sitä pesemättä, kannattaa ne aina kuoria ennen niiden rapeaksi paistamista. Annoksen viimeistelyyn voi halutessaan käyttää korianterin sijaan persiljaa tai tilliä, jos siitä pitää. Itse käytän sekä tilliä että persiljaa hyvin harkitusti ja vähän ruoassa. Ota kaikki ainekset esiin jääkaapista noin tunti, ta vähinään puolisen tuntia, ennen kuin ne on määrä valmistaa. Tämä jotta saisit parhaimman rapean pinnan kalastajan pyttipannun raaka-aineille. Tällä reseptillä saat uusiokäytettyä ruokaa tavalliseen tapaan neljän hengen perheelle.

Kalastajan pyttipannu
400g perunaa
300 g lohta
2 porkkanaa
1 sipuli
suolaa
mustaa pippuria
öljyä paistamiseen

Kuori sipuli ja paloittele se haluamallasi tavalla, joko suikaleiksi tai pieniksi kuutioiksi. Kuori perunta ja paloittele ne sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Leikkaa lohi irti nahasta jos sillä se vielä on tallessa ja kuutioi kala suunnilleen samankokoisiksi paloiksi kuin perunat. Kuori porkkanat ja paloittelen ne hieman pienemmiksi paloiksi kuin perunat. Lämmitä pannu kuumaksi ja lisää tilkka öljyä pannulle. Paista sipuli, perunat ja porkkana pannulla. Paista kunnes perunat ovat saaneet hieman väriä pintaan mutteivät vielä ole ihan valmiita. Lisää lohikuutiot pannulle ja paista se kypsäksi, noin viitisen minuuttia, korkeintaan kymmenen. Sekoita pyttipannua varovasti jottei kalakuutiot mene rikki. Mausta oman makusi mukaan suolalla ja mustalla pippurilla. Viimeistele ruoka huolellisesti huuhdetulla tillillä, persiljalla tai tuoreella korianterilla ja tarjoile ruoka oitis kuumana. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...