10. toukokuuta 2012

Inkiväärinen possunpotkaHävikistä herkuksi: Inkiväärillä glaseerattua possunpotkaa. Mehevän makean tulista inkiväärillä uunissa glaseerattua possunpotkaa, soseutettuja juureksi ja kotitekoista hapankaalia. Makea, suloisen tulinen kuorrutus hitaasti haudutetulle possunpotkalle. Ihana loppu työviikon päätteeksi, ja miten ihana alku alkavalle viikonlopulle.

Paahdettua possunpotkaa
Toukokuussa mennään hävikistä herkuksi ruoantähteiden hyödyntämisen merkeissä kuitenkaan unohtamatta toukokuun ruokahaastetta, jota tällä kertaa emännöi Pumpkin jam ruokablogi. Aiheena tällä kertaa on inkivääri ja mikä sen parempaa kuin yhdistää Hävikistä herkuksi toukokuun ruokahaasteen kanssa, joten tässä se on: inkiväärillä glaseeratu possunpotka. Tähteiksi jäänyttä possunpotkaa joka uusiokäytetään uudestaan lämmittämällä paahtaen se uunissa ihanan makean ja tulisen inkivääriglazen kera.

Possunpotkat voit keittää tätä ruokaa varten, mutta tämä hyvä tapa uusiokäyttää ja valmistaa tähteeksi jääneitä potkia tai muuta possunlihaa kun sitä jää tähteeksi. Samalla tavalla sopii myös uuisokäyttää muutakin lihaa. Tähän sopii possun lisäksi erittäin hyvin lampaan että häränliha, kummatkin on meillä todettu hyväksi tällä tavalla uudestaan lämmitettynä, uunissa tulisen inkivääriglazen kanssa.

Jos keität potkat tätä ruokaa varten kannattaa sinun tarkistaa possunpotkan keittämisen alkeet reseptistäni possunpotkaa juuressoseella. Glazessa on sokeria sekä hunajan että inkiväärinmarmeladin tai hillokkeen muodossa, joten se palaa helposti mustaksi. Glazen on tarkoitus vain tummua ja sulaa uunissa lämmitettyjen ja paahdettujen possunpotkien pinnalle, sen ei ole tarkoitus palaa karrelle ja mustaksi.

Hillottua inkivääriä
Tähän käytin itse sekä tuoretta että hillottua inkivääriä jotka suikaloin Julienne, ohuiksi tikuiksi mutta voit myös käyttää joko. Arvioisin että noin 80 g hillottua inkivääriä vastaa kahta ruokalusikallista marmeladia.

Potkan seuraksi joko juuressosetta, perunasosetta tai lämmintä hapankaalia. Muista vain lämmittää hapankaalia varovasti miedolla lämmöllä jotta sen terveysvaikutukset eivät häviäisi, kuten sille valitettavasti käy jos sitä kuumentaa liikaa. Hapankaali sisältää meille höydyllisiä maitohappobakteereja, sekä roimasti C-vitamiinia jotka kaikkoavat taivaan tuuliin liiasta lämmöstä.

Keitettyä possunpotkaa
Tämä ruoka ei sisällä ollenkaan laktoosia missään muodossa paisti mahdollisesti jos käytä juures soseeseen tai perunamuusin valmistukseen voita tai maitoa. Se ei myöskään sisällä gluteenia joten se sopii sekä laktoosille herkille että keliaakikoillekin. Yksi potka on vähän koostaa riippuen sopivan kokoinen kahdelle, joskus jopa kolmelle, joten tällä reseptillä saat hyvin tarjottua neljälle hengelle herkullista grillattua inkiväärillä maustettua possunpotkaa.

Inkivääriglaseeratut possunpotkat

2 possunpotkaa
suolaa
Glaze:
2 rkl inkiväärimarmeladia tai 80 g hillottua inkivääriä
1-2 valkosipulinkynttä
1 rkl hunajaa
1 dl kanalientä
2 tl maissitärkkelystä
(1-2 tl chilitahnaa)
öljyä kuullotukseen

Inkivääriglaze:
Kuori tuore inkivääri ja suikaloi se ohuiksi tikuiksi. Hienonna samalla tavalla hillottuinkivääri jos käytät sitä sekä myös valkosipuli.  Kaada kattilaan tilkka öljyä ja kuullota siinä miedolla lämmöllä inkivääri sekä hienonnettu valkosipuli (ja sekä chili jos sitä käytät) koko ajan sekoittaen kunnes valkosipuli on pehmeää ja kauniin läpinäkuultavaam noin viitisen minuuttia. Lisää kattilaan etikka, hunaja sekä liemi ja keitä niitä kokoon lientä kokoon kymmenisen minuuttia. Mittaa maissitärkkelys pieneen kulhoon ja lisää sekaan tilkka vettä. Sekoita tärkkelys kulhossa veden kanssa kunnes se on aivan sileää tahnaa. Kaada suuruste ohuena nauhana koko ajan sekoittaen glazea vispilällä. Anna inkivääriglazen hautua viitisen minuuttia miedolla lämmöllä.

Inkivääriglaseeratut possunpotkat:
Keitä potkia samaa tapaa kuin reseptissäni possunpotkia ja juuressosetta jos valmistat potkat varta vasten. Nosta ylös potkat liemestä ja anna niiden sekä valua että jäähtyä vähän aikaa. Nosta valuneet potkat tai kylmät tähteeksi jääneet possunpotkan uunivuokaan ja paahda niitä uunissa 225 asteen lämmössä kunnes ne ovat saaneet vähän kaunista ruskeaa paahtunutta väriä pintaan, noin puolisen tuntia riittää yleensä vähän riippuen uunista. Jos potkat ovat hyvin kuivia kannatta vuokaan myös lisätä vähän lientä ja valella potkia sillä tämän paahtamisen aikana. Poista potkista nahka. Sivele potkia runsaasta glazella ja pane potkat kuumaan 275 asteiseen uuniin grillivastusten alle noin kymmeneksi minuutiksi. Varo kuitenkin polttamasta potkia karrelle. Sivele lisää glazea lihan päälle kun se tulee uunista jos sitä vielä on yhtään tallessa. Anna potkien vetäytyä kymmenisen minuuttia folion alla ennen kuin leikkaat ne viipaleiksi tai annospaloiksi. Tarjoile potkat perunasoseen ja lämpimän hapankaalin kera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...