16. toukokuuta 2012

SitruunalimonadiVanhan ajan sitruunalimonadi, makeaa sitruunalla maustettua juomaa, hedelmäisen täyteläistä raikasta jäillä jäähdytettyä kirkkaan keltaista juomaa, limua. Tuoreista sitruunoista valmistettua aitoa vanhan ajan limonadia ahtavaa ja terveellistä janon sammuttajaa nyt keväällä aurinkoisena päivänä, unohtamatta myöskään ottaa sitä kesähelteillä piknikille mukaan juomaksi.

Limonadilasit kannun kera
Tämä sitruunalimonadi resepti on ollut käytössä jo vuosikymmeniä. Sain se aikoinaan jälkikasvun aunty Andrean äidiltä, ja sitä on vaikeaa korvata millään, ei ole mitään mikä voittaa aitoa kotona valmistettua tuoretta sitruunalimua. Kaupasta ostettua en ole samanveroista toistaiseksi vielä löytänyt, ja epäilen että parempaa edes löytyisi. Tässä ei ole kuin sitä itseään, sitruunaan ja makeutusainetta jonka itse valitset.

Limonadin makeutusaine antaa sille lisä särmää ja sävyä sen makuun. Tavallinen hieno taloussokeri tekee limonadistasi läpinäkyvää ja antaa sille makeuttaa muttei lisää limonadin makuun mitään kun hunaja sen sijaan antaa tälle janonsammuttajalle lisä syvyyttä. Itse suosin akasiankukkahunajaa, jolla on hyvin aromaattinen kukkainen maku. Hunajaa ei tarvitse olla paljoa, vain pari ruokalusikallista riittää jo antamaan limulle sen omintakeisin makunsa. Jos haluat tummaa limua kannattaa sinun taas käyttää Muscovadosokeria, joka myös on todettu sopivan tähän hyvin. Tällöin limustasi vain tulee tummempaa, eikä se jostain syystä vaikuta yhtä sitrusnaiselta, koska siitä puuttuu sitruunan keltainen väri. Tähän limonadiin voi myös halutessaan käyttää jotain muuta makeutusainetta jos jostain syystä haluat välttää sokerin käyttöä.

Sitruunalimonadia
Tässä on mielestäni itsestään selvää käyttää luomusitruunoita, ja tee niin sinäkin. Käytä luomusitruunoita, koska niiden viljelyssä ei ole käytetty torjunta-aineita. Mutta jos käytät tavallisia sitruunoita pese ja harjaa huolellisesti sitruunat ja anna niiden kuivua ennen niiden käyttöä. Mehun voi valmistaa nopeutettuna muta tällöin limonadi ei ole yhtä hyvää, vaan sitruunankuorien maun uuttaminen yön yli huoneenlämmössä tekee tästä niin mahtavan herkullista. Toki voi kuoria uuttaa vain tunnin, pari jotta saa nopeasti raikasta juomaa.

Sitruunankuoria
Kuori sitruunat niin ohuelti kuin vain mahdollista ja käytä tähän vain sitruunan keltaista kuoriosaa, jätä kaikki valkoinen pois. Valkoinen kuori antaa juomalle kitkerän maun, joten sitä kannattaa välttää, jollei halua kitkerää sitruunajuomaa. Minulla on käytössä tähän tarkoitukseen yksi kuorimaveitsi jota en käytä muuhun kuin sitrushedelmien kuorimiseen. Kuorija kuorii liian ohuelti jotta siitä olisi mitään hyötyä perunakuorijana ja käytän sitä varsinkin Limoncellon valmistukseen. Tähän voit myös käyttää ns. sitrusrautaa jolla baarimikot tekevät sitruunakuorisuikaleita jos sinulla sellainen on, mutta huomioi että tällöin sitruuna valkoista kuorta tulee mukaan maustamaan limonadia.

Sitrusmehustin
Limonadi säily jääkaapissa säilytettynä pari, kolme päivää. Tämän jälkeen limonadin maku kitkeröityy pikku hiljaa eikä ole enää yhtä raikasta juotavaa. Jos haluat pidempään säilyvää sitruunalimonadia lisää mehun sekaan pari teelusikallista sitruunahappoa. Siivilöi limonadi siivilän läpi huolellisesti puhdistettuihin pulloihin jollet juo sitä heti. Janon sammuttamiseen voit myös kokeilla reseptejäni marokkolaistaminttuteetä, persikkajääteetä, mustanseljankukka teetä jäähdytettynä tai raikasta inkiväärijääteetä. Ja jollei jääteet limun lisäksi juomina innoita kesähelteellä, voit myös kokeilla voikukkamehua, tai heleän punaista raparperimehua joita kannattaa hyödyntää nyt kun ne alkavat olla ajankohtaista ottaa säilöön tänäkin vuonna, Myöhemmin voit kokeilla minttuista mansikkamehua. Tällä reseptillä saat vajaan kaksi litraa maukasta vanhan ajan sitruunalimonadia.

Sitruunalimonadi
6 sitruunaa
1½ l vettä
1-2 rkl hunajaa
100–150 g sokeria

Pese sitruunat huolellisesti lämpimällä vedellä niitä harjaten. Kuori sitruunan kuoret jättäen kaiken valkoisen kuoresta sitruunaan. Peitä kuoritut sitruunat tiiviiseen rasiaan ja säilytä niitä jääkaapissa seuraavaan päivään. Pane kuoret kulhoon sokerin ja hunajan kanssa. Kiehauta ylös vesi kiehuvaksi ja lisää sen sekaan sokeri ja kuorien sekaan. Peitä kulho puhtaalla keittiöliinalla ja anna kuorien luovuttaa makunsa veteen yön yli huoneenlämmössä. Halkaise sitruunat ja purista niistä mehu. Lisää mehu sitruunankuorien seuraavan kulhossa ja sekoita. Tarkista limonadi maku, ja lisää makeutusta jos limonadi sitä mielestäsi vaatii. Kaada limonadi siivilän läpi kannuun ja anna juoman jäähtyä jääkaapissa. Tarjoile sitruunalimonadia joka sinällään runsaiden jäiden kanssa, tai lisää oman makusi mukaan juoman ja jäiden sekaan maustamatonta soodaa tai mineraalivettä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...