28. toukokuuta 2012

Paistettua puuroaPuuroa, paistettua makeaa uunipuuroa jälkiruoaksi, tai suolaista paistettua ohrapuuroa kuten keskiajalla kanamunan ja paistetun kylkiviipaleen kera.

Hävikistä herkuksi tempauksen mukaisesti ajattelin tänään keskittyä paistettuun puuroon, sen lisäksi että ylijäänyttä puuroa käyttää lettuihin tai leivän leipomisessa sen taikinaan, voi sitä myös paistaa, mikä voi kuulostaa liian tavalliselle että sitä tulee ajatelleeksi. Paistetun puuron ei välttämättä kuitenkaan tarvitse olla tylsää, kunhan valitsee sen lisukkeet ja mausteet oikealla tavalla. Totta on että paistettu puuro on epäterveellisempää kuin keitetty puuron, koska paistamisen yhteydessä puuron tulee pakosta lisättyä rasvaa jotta se saa rapean pinnan, ja samalla lisämakua.

Makea paistettu ohrapuuro
Paistettua puuron, siis puuron sisältämän viljan lisäksi puurot voi lajitella kahteen eri muotoon, makeaan, jota mammakin jo aikoinaan harrasti, sekä suolaiseen. Keskiajalla leipä ja erilaiset puurot olivat köyhien maanviljelijöiden sekä tavallisen rahvaan jokapäiväistä ruokaa. Keskiajalla syötiin puuroa usein juhlapäivänkin, tällöin siinä vain oli lihaa ja tai kalaa antamassa siihen lisämakua. Moni ei tässä yhteydessä tule ajatelleeksi risottoa, jolloin se suolainen puuro ei enää kuulostakaan niin kummalliselle kuin se aluksi voi kuulostaa, onhan risotto useimmiten on juuri suolaista riisipuuroa. 

Rapeaksi paistettu uunipuuro
Tässä  paistoin tähteeksi jäänyttä uunipuuroa joka oli valmistettu ohrasta, tähän sopii parhaiten kokojyvä tai suurimoista valmistetut puurot kuten esimerkiksi riisipuuro, mutta myös tavalliset hiutaleista valmistetut nopeammat modernit versiot käyvät. Makeasta paistetusta puurosta tuskin tarvitsee sen enempää mainita kuin että se paistetaan rapeaksi voissa, ja maustetaan joko paistovaiheessa kanelilla tai kardemummalla, tai paistettu lämmin puuro tarjoillaan hillon kera. Suolaisesta selostan vähän enemmän jotta saat sitä joko luonaan, välipalan tai aamiaisen.

Munat kannattaa keittää löysiksi jotta niiden keltuaiset valuvat puuron sekaan, tämä antaa puurolle lisämakua ja ruoan saa valmistettua nopeammin. Puuro paistetaan tässä tapauksessa pekoninrasvassa joka paistetaan ensimmäisenä, puuro lisätään pannulle ja vasta ruokailuvaiheessa lisätään se keitetty kananmuna. Laske noin vajaa viitisen desiä puuroa, vähintään kolme pekonisiivua sekä yksi kanamuna jokaista annosta kohden. Tällä reseptillä saat lämpimän lounaan tai aamiaisen yhdelle tavallisesta poiketen.

Puuroa kuten keskiajalla
4-5 dl puuroa
1-2 munaa
suolaa
pippuria

Keitä muna kiehuvassa vedessä neljä minuuttia jos se on suoraan jääkaapista. Paista pekonisiivut rapeiksi kuumalla pannulla. Lisää sekaan puuro ja isää voita pannulle jos pekoninrasva ei riitä paistamiseen ja puuro alkaa ottaa pannuun kiinni. Paista puuroa kunnes se on saanut kaunista paahteista väriä pintaan. Tarkista puuron maku ja lisää pippuria sekä suolaa jos se sitä tarvitsee. Valuta munasta vesi ja anna sen höyryyntyä, tämä helpottaa kuorimista.  Annostele paistettu puuroa pekonin kanssa annoskulhoon, ja lisää muna. Tarjoile heti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...