26. toukokuuta 2012

Parsabruschetta



Vienosti valkosipulille maistuvaa rapeaa grillattua leipää, tomaattia, minttua, vihreitä herneitä ja grillattua tuoretta parsaa, Parsabruschetta. Paahdettua leipää, vihreää parsaa ja herneitä mintun kanssa yhdistettynä herkulliseksi alkupalaksi.

Bruschetta on helpointa helppoa italialaista alkuperää olevaa alkupalaa, vain paahdettua maukasta leipää jonka leikkuupintaa paahtamisen jälkeen sivellään valkosipulin puolikkaalla jotta se saan sen makua pinnalleen, oliiviöljyä ja tuoreita tomaattikuutioita, basilikaa suolaa ja mustaa pippuria. Tässä taas halusin hyödyntää nyt sesongissa olevaa tuoretta parsaa on nyt tarjolla. 

Bruschetan valmisteuksessa on vain yksi asia tärkeää, miten kosteaa leipää haluaa. Leivän ei pidä olla liian kosteaa tomaatista valuvien mehujen takia, muttei se saa olla liian kuivaakaan. leivän on pysyttävä koossa sitä syödessä eikä tippua kosteana mössönä syliin. Liian kuiva bruschettakaan ei ole hyvää joten tässä on tasapainoiltava hieman tomaatin mehevyydestä riippuen poistaako sen sisustasta sen siemenet, vai jättääkö ne herneiden ja parsan sekaan. 

Parsaa, herneitä ja tomaattia
Bruschettan päällinen ei saa olla liian valuvaa, sen pitää pysyä jotenkuten koossa ja leivän päällä olematta liian kuivaa. Tästä syystä bruschetta ei valitettavasti oikein sovellu evääksi piknikille, jollei leipää ja päällistä valmisteta kotona ja kuljeteta paikan päälle erikseen viime hetkellä viimeisteltäväksi.

Bruschettaan sopii hävikistä herkuksi tempauksen mukaan pari päivää vanha leipäkin joka saa uutta elämää grillaamisella. Parsassa on yhtä paljon rautaa kuin pakaste pinaatissa ryöpätyssä ja pakastetussa pinaatissa, tuoreessa pinaatissa taas on hieman enemmän rautaa kuin parsassa.  

Tuoretta parsaa voi syödä kuorimatta, sen voi joko keittää tai grillata kuten tässä, ja tähän suosittelen grillaamista, kun leipäkin grillataan. Jos haluat voit kuoria parsat 2 senttiä nupun alta jos se kuorit, muttei se ole pakollista. Kuori parsa jos se on vanhaa, tai jos käytät valkoista vihreän sijaan, valkoisen parsan käsittelyn suhteen sinun kannatta lukea reseptini parsaa Gribichekastikkeella sekä parsaa sitruunavoilla.
Paahdettu leipäviipale

Parsan sesonki on nyt keväällä, se alkaa huhtikuussa ja jatkuu juhannukseen joten sitä kannatta nyt syödä ennen kuin se on jo tälle vuodelle myöhäistä joten ota varoituksesta vaarin ja valmista tuoreesta parsasta näitä helppoja jopa vasta-aloittelijalle sopivan helppo ja nopea alkupalaa tai alkuruoka, illalla naposteltavaa seurustelun viini kera, tapaksina, välipalana.

Grillattua parsa, parsaa mintun kera on hyvä yhdistelmä, vaikka se voikin kuulostaa vähän erikoiselta, mutta ne sopivat erittäin hyvin yhteen keskenään.  Minttu ja herneitten kanssa taas on brittiläinen klassinen yhdistelmä mikä ei koskaan ole väärin. Tomaatti ja valkosipuli, italialainen klassikko joka myöskään ei ole väärin, parsa sopii mintun kera, ja herneiden, mutta myös tomaatin joten tästä tuli hyvin kansainvälinen toast, tai bruschetta pieni kanapee alkupalaksi tai cocktailpalaksi.

Grillattu parsaa
Tähän kannatta käyttää tuoreita herneitä jos niitä on saatavilla, ryöppää vain herneet ennen niiden käyttämistä jotteivät ne ole aivan kovia ja liian raakoja. Jollei tuoreita herneitä ole saatavilla on suunnistettavan ja otettava esille ”tuoreita herneitä” suoraan pakastimesta. Herneiden voi joko antaa sulaa itsestään jääkaapissa, tai kaataa päälle kiehuvaa vettä jotta herneet sulavat, ja valuttaa niistä heti sen jälkeen liiat vedet pois. 

Tätä myös vegaanille sopivaa bruschettaa voi valmistaa hieman etukäteen, vähän riippuen miten kosteita leivistään haluaa. Laske noin kahdesta kolmeen parsaa, puolikasta isoa tomaattia sekä noin reilu puoli desiä herneitä jokaista syöjää kohden jos bruschetta on tarkoitettu alkuruoaksi, ällä reseptillä saat alkupalaa neljälle hengelle tavalliseen tapaan. 

Parsabruschetta herneillä
4 viipaletta leipää
oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 salottisipuli
2 tomaattia
1 nippu tuoretta vihreää parsaa
3 dl tuoreita herneitä
5 oksaa tuoretta minttua
2-3 rkl valkoista balsamietikkaa

Viimeistelyyn:
 Herneenversoja

Huuhtele herneenversot ja minttu ja anna niiden kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Huuhtele parsat anna niiden kuivua kokonaan. Huuhtele myös tomaatit. Kuori ja silppua salottisipuli hienosti. Pane sipuli kulhoon ja kaada pari ruokalusikallista valkoista balsamietikkaa päälle. Paahda leipäviipaleet kuumalla grillillä tai parilalla kunnes ne ovat saaneet kauniit tummat grillausjäljet ja ovat raidallisia. Halkaise valkosipulinkynsi ja sivelen sen leikkuupinnalla kuumaa leipää, jotta se saa vienon valkosipulinmaun. Poista parsasta sen puinen tyvi napsauttamalla ne poikki noin pari senttiä niiden tyvistä. Grillaa parsaa kunnes se on saanut kauniit raidat joka puolelle. Leikkaa parsasta nuput ja ota ne sivuun. Viipaloi lämmin parsa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Nosta parsapalat sipuli sekaan viinietikkaan. Lisää kolmisen ruokalusikallista oliiviöljyä, ripaus suolaa ja vasta rouhittua mustapippuria, ja sekoita. Avaa herneenpalot ja poista niistä herneet. Ryöppää tuoreet herneet nopeasti kiehuvassa vedessä, nosta ne jääkylmään veteen jotta kypsyminen keskeytyy ja herneet pitävät kauniin raikkaan vihreän värinsä. Nosta herneet ylös vedestä ja anna niiden valua lävikössä. Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja poista niiden sisustasta siemenet jos ne ovat hyvin mehukkaita ja vetisiä. Leikkaa tomaatinlohkot peukalon pään kokoiksi kuutikoiksi. Lisää herneet ja tomaatti kulhoon parsan ja sipuli kanssa Hienonna minttu ohuiksi suikaleiksi ja lisää se kulhoon ja sekoita. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria oman makusi mukaan. Kaada sekaan myös lisää oliiviöljyä jos seos on liian kuivaa. Leikkaa leipä sopivan kokoisiksi paloiksi ja annostele parsa ja herneseosta leipien päälle kekoon, viimeistele herneenversoilla ja tarjoile bruschetat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...