21. toukokuuta 2012

Hävikistä hedelmäjäätelöä
Kylmää, ihanaa jäätelöä hävikkimarjoista tai hedelmistä ja jogurtista. Mahtava jälkiruoka joka valmistettu jo hieman nahistuneista marjoista tai hedelmistä ja jääkaapin perukoille jääneestä jogurtista.  Meloni, mango, vadelma, mustikka, herukka ja kaiken väriset herukat sopiva tähän hyvin jälkiruokaan in hävikistä herkuksi tempauksen hengessä ja jossa hyödynnetään ne marjat ja hedelmät jotka muuten uhkaavat mennä pilalle niiden maitotuotteiden kanssa.

Vesimeloniviipaleet
Pari mietintää mitä hieman jo nahistuneille ja väsähtäneille hedelmille tai marjoille voi tehdä jos ne uhkaavat pilaantua ennen kuin mitenkään ehtii syödä tai käyttää niitä mihinkään. Aivan itsestään selvänä mainitsen nyt kuitenkin että niistä voi keittää hilloa, mehua tai marmeladia mutta ne voi myös kandeerata, hillota jolloin niiden säilyvyys on jopa vuosia. Monet marjat sekä hedelmät kuten esimerkiksi omenan, päärynän voi myös pakastaa tuoreina lohkoiksi leikattuna ja lisätä vain hieman sokeria. Tällöin hedelmät voi myös kuoria jos niin haluaa. 

Omenan suhteen suosittelen myös että kokeilet reseptiäni karamellisoidut omenalohkot tähtianiksella tai liekitettyä persikkaa joita voi hyvin soveltaa muuhunkin kuin vain reseptissä mainittuihin. Sekä marjoja että hedelmiä voi hillota tai kandeerata samalla tavalla kuin reseptissäni kandeerattu meloni, kandeeraus aika on vain pitkä mutta hedelmien ja marjojen säilyvyys pitenee noin vuodella. Marjoista ja hedelmistä voi tämän lisäksi valmistaa likööriä kuten Limoncello tai Creme de Cassis mustaherukkalikööriä.

Tuoreet kirsikat
Ja tuore Smoothie välipalaksi tai aamiaiseksi on varteenotettava vaihtoehto hieman väsyneille hedelmille, mutta niistä saa myös ihanaa granitaa, jäätelömäistä jälkiruokaa joka säilyy pakastimessa. Granita kovenee iän myötä, joten se kannattaa syödä parin, korkeintaan kolmen päivän sisään, tai valmistaa sorbettia granitan sijaan. Granitan valmistuksen salat olen paljastanut reseptissäni
Mustaherukkagranita tai voit valmistaa makusiirappia samalla tavalla kuin reseptissäni raparperisiirappi, karpalosiirappi tai mansikkabasilikasiirappi.

Halkaistu cantaloupe meloni
Voit myös valmistaa niistä väsähtäneistä marjoista ja hedelmistä sorbettia ja sorbettiin kannatta käyttää likööriä, se estää sorbettia jäätyessään kovettumasta liikaa. Sorbetti on periaatteessa vain soseutettuja marjoja ja hedelmiä sokeriliemen kanssa. Sorbettia sekoitetaan sen pakastumisen yhteydessä jotta se jää pehmeäksi. Sorbetissa ei kuitenkaan kannata olla liian paljon alkoholia, koska se estää sorbettia jäätymästä ja tuloksena on enemmän alkoholia sisältävää. Jäätelössä on marjojen ja hedelmien lisäksi myös joko kananmunaa tai maitotuotteita, ja tähän valitsin käyttää jogurttia. Jogurtin määrä voi olla suurempi kuin reseptissä mainittu, mutta minimimäärä tähän määrään marjoa tai hedelmäsosetta on noin kolmisen desiä jotta jäätelöstä tulee hyvää.

Tähän voit hyödyntää melkein mitä tahansa hedelmää tai marjoja, erillään tai sekaisin kuten marjamelonimoothie tai mansikkasmoothie.  Jäätelöön sopii esimerkiksi vesimeloni, Cantaloupe tai hunajameloni, mansikat, vadelmat, mustikka, mango, papaija, kirsikka nyt mainitakseni joitakin. Marjojen siemeniä ei kannata jättää jäätelöön joten ne pitää aina siivilöidä pois. Sekä jäätelöihin että sorbetteihin keitetään usein varta vasten sokerisiirappia niitä makeuttamaan mutta tähän voit käyttää sitä mitä kaapissasi jo valmiina on, esimerkiksi jo kerran yllämainitut itse valmistetut makusiirapit ja makeutusaineena voit siirapin lisäksi käyttää myös hunajaa. 
Tuoreet mansikat

Makeutusaineen määrä kuitenkin vaihtelee hedelmien kypsyyden mukaan joten suosittelen että otat tavaksesi aina tarkistaa sorbetin maku kun sitä valmistat. Luki reseptissä mitä tahansa voi se sinun makuni mukaan olla joko liikaa, tai liian vähän, joten lisää sokeria ja/tai makeutusainetta siihen vasta sitä maistettuasi, ja jos se mielestäsi sitä tarvitsee. Muista vain että makeus vähenee sorbetin pakastuessa, joten se vaatii hieman enemmän sokeria kuin mille se maistuu. Tämä jäätelö kovettuu tavallista kerma-maitojäätelöä nopeammin, joten sitä ei kannata säilyttää pikiä aikoja pakastimessa, korkeintaan pari kolme päivää valmistuksen jälkeen, juuri valmistettu jäätelö on parhaimmillaan. 

Säilytä jäätelöä tiiviissä kannellisessa rasiassa. Anna jäätelön tarvittaessa sulaa noin vartti huoneenlämmössä ennen kuin se on tarpeeksi pehmeää lusikoitavaksi ja annosteltavaksi. Jollei sinulla ole jäätelökonetta kannatta sinun käydä lukemassa reseptini avokadojäätelö jossa olen selittänyt miten menetellä jotta saa jäätelö ilman jäätelökonetta. Tässä käytin maustamatonta jogurttia, ja jos käytät maustettua jogurttia kannattaa sinun miettiä minkä kanssa se sopii yhteen, ja tällöin mahdollisesti maustetut siirapit eivät toimi yhtä hyvin, jäätelöstä voi tulla liian sekainen maun suhteen.  Tällä reseptillä saat jälkiruokaa näljälle jolloin sen kanssa voi tarjoilla kandeerattuja tai tuoreita hedelmäpaloja ja/tai marjoja jotka korostavat jäätelön makua. 

Hävikikistä jäätelöä
300 g marjoja ja/tai hedelmiä
1-1½ dl maustettua siirappia
3-4 dl jogurttia

Kuori ja paloittele ne hedelmät joissa on kuori kuten esim. meloni.  Soseuta marja tai hedelmät monitoimikoneessa kunnes se on tasaista sosetta. Siivilöi mahdolliset siemenet pois siivilän läpi ja lisää marja tai hedelmäsoseen sekaan jogurtti ja osa siirapista. Tarkista jäätelön maku ja lisää siirappia jos se sitä mielestäsi tarvitsee. Sekoita kunnolla ja kaada jäätelökoneeseen ja anna koneen käydä noin puoli minuuttia. ja kaada se jäätelökoneeseen.  Siirrä sorbetti säilytysrasiaa ja pakastimeen ja anna sen jäätyä 3-4 tuntia ennen sen tarjoilemista. Annostele jäätelö lämpimällä lusikalla annoslaseihin ja tarjoile sitä jälkiruokana.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...