30. toukokuuta 2012

VuohenputkikeittoAromaattinen vuohenputkikeitto jossa tuoretta vuohenputkea, lihalientä ja löysäksi keitettyjä kananmunia, Tavallaan samaa kuin pinaattikeitto tai nokkoskeitto muttei kuitenkaan. Kolena ja sateisen kevätpäivän pelastaja, vuohenputkikeitto. 

Rikkaruohoa

Äiti vihaa vuohenputkea ja yrittää sitä kitkeä pois puutarhastaan, minä taas lähestyn aisaa toiselta kantilta, syön sen riesan mieluummin. Vuohenputki kasvaa aina takaisin, se on sitkeä kasvi joten kannattaa hyödyntää se. Sekä nokkosta että vuohenputkea löytyy heti keväällä, ja kummastakin saa samalla tavalla kuin pinaatista sekä hyvää keittoa että piirakkaa. Vuohenputkea voi kerätä myös myöhemmin kesällä kunhan kerää vain pieniä lehtiä. 

Pinaatista poiketen vuohenputki ei kuitenkaan sisällä oksaalihappoa, joten sitä voi syödä suuria määriä ryöppäämättä, toisin kuten pinaattia. Suomessa on joitakin myrkyllisiä ja hyvin vuohenputken kanssa samannäköisiä lajeja joten varmista että varmasti keräät vuohenputkea. Lisää yrteistä, niiden keräämisestä ja talteen otosta voit lukea tekstistäni luonnon yrtit ja sienet talteen jossa syvemmin käsittelen asiaa.

Liian iso vuohenputkenlehti
Lapsuuden kodissani pinaattikeitto oli aina melko makeaa, jollen jopa sanoisi hyvin makeaa ja samaa olen itsekin valmistanut, mutta vuohenputki ei välttämättä tarvitse lisämakeutta. Vuohenputkesta voi keiton lisäksi valmistaa Torta Pasqualina, vuohenputki tagliatelli, tai hyödyntää sitä tuoreena Voikukkasalaattiin sekä suolaheinäsalaattiin.Suosin vuohenputkea kokonaisena keitossa, en pidä pieneksi silputusta pinaatistakaan, mutta jos itse haluat keitostasi sileän sosemaisen keiton, voit tietenkin soseuttaa sen, kuten itse tein rakkaalle puolisolle jolla vieläkin on vaikeuksia syödä. 


Vuohenputken käsittely

Vuohenputki kerätään aurinkoisena kuivana päivänä. Pese vuohenputki huolellisesti ja ryöppää se. Tämän jälkeen osa kannattaa pakastaa ja osa käyttää tähän herkulliseen keväiseen keittoon. Voit valmista keiton sekä pakastetusta vuohenputkesta kuin tuoreesta kun se on sesongissa ja sitä on saatavilla, menetelmä on periaatteessa sama. Pakastettu vuohenputki sulatetaan voissa miedolla lämmöllä kun taas tuore huuhdeltu ja kuivaksi valutettu vuohenputki paistetaan kokoon voissa. Tuoretta vuohenputkea käyttäessä pitää vain muistaa että se kutistuu kuihtuessaan lämmössä ja tästä syystä myös sen menekki voi arvaamattoman vaikea arvioida tottumattomalle ruoanlaittajalle. 

Soseutettu vuohenputkikeitto

Kananmuna keittoon

Itse suosin myös löysäksi keitettyjä kananmunia keitossa, mutta voit tietenkin keittää munat koviksi jos mieluummin halut kovaksi keitettyjä munia keittoosi. Keitä munia 7 minuuttia jos haluat löysiä ja 10 minuuttia jos haluat niistä kovia. Kun munat ovat keitetty, kaada vesi pois kattilasta ja anna munien kuorien ja kattilan pohjan höyryyntyä kuivaksi. Kun höyryäminen loppuu kaada munien päälle hieman kylmää vettä ja anna munien olla kylmässä vedessä pari minuuttia ennen kuin kuorit ja halkaiset ne.

Liemenä käytin häränlientä jota keitin luuytimestä, mutta tähän voi hyvin käyttää kanalientä tai jos valmista vegaania ruokaa käytä tähän kasvislientä, äläkä tarjoile kananmunaa lisukkeena tai keitossa. Vuohenputkikeitto sisältää tietenkin kermaa, ja voita, mutta se voi valmistaa laktoosittomalla voilla ja kermalla, ja vegaanille käyttää soijakermaa ja öljyä. Tällä reseptillä saat herkullisen keväistä keittoa neljän hengen perheelle tuttuun tapaan.


Kevään vuohenputkikeitto

200 g vuohenputkea
6 dl lihalientä
2 dl kermaa
2-3 rkl vehnäjauhoja
valkopippuria
nokare voita tai öljyä paistamiseen

Huuhtele vuohenputki huolellisesti ja anna sen valua lävikössä. Sulata nokare voita miedolla lämmöllä kattilassa. Lisää sekaan vuohenputki kypsymään kannen alle, sekoittaen välillä, kunnes vuohenputki on kutistunut kokoon. Lisää sekaan puolisen litraa lihalientä. Mittaa kolme ruokalusikallista vehnäjauhoja pieneen purkkiin jossa on tiivis kansi ja kaada puolisen desiä kylmää vettä sekaan. Pane kansi kiinni ja ravistele purkkia kunnes suurus on sileää. Kaada suurus koko ajan hämmentäen keiton sekaan. Keiton pitää tässä vaiheessa olla aika paksua koska siihen lisätään vielä kermaa. Anna keiton hautua miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Keitä kanan munat. Lisää kermaa keittoon kunnes se on saavuttanut haluamasi paksuuden. Tarkista keiton maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla, valkopippurilla, ripauksella kirveliä. Kokoa annokset syville lautasille tai keittokulhoihin, ja asettele munan puolikkaat keitonpinnalle. Tarjoile keitto heti lämpimänä sateisena kevätpäivänä hyvän ruisleivän kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...