7. toukokuuta 2012

Juustoinen leipäkeittoToissapäiväistä hapanleipää rapeaksi paistettuna ja valkosipulilla maustettuna, juustoa sekä kanalientä ja parista raaka-aineesta syntyi herkullinen leipäkeitto Hävikistä herkuksi tempauksen hengessä.

Aloitin toukokuun hävikistä herkuksi tempauksen vahvasti ja hyvillä ideoilla mitä ja mistä voisin kirjoitt,a tekstejäkin oli jo aluillaan, ruokakuvia taas on tullut napsittua tämän parin vuoden aikana mutta viikonloppu vietettiin hammaslääkärin, lääkärin ja keskussairaalan merkeissä, ja tuli eteen pieni esti, sairauden takia soppadieetti, tai siis ainakin helposti ilman hampaita syötävien herkkujen kausi, ja pullamössöä en suostu koko ajan syömään, en edes sivustakatsojana joten oli heti keksittävä jotain mitä syödä helposti, leipäkeitto jonja inspiraationa on ollut italialaisten leipäkeitto mutta tässä se on suomalaisttain tietenkin valmistettu ruisleivästä, tummasta sellaisesta.

Leipäkuutiot juuston kera
Tämän leipäkeitto reseptin lisäksi leipää ja juustoa voi käyttää ja hyödyntää, siis niitä tähteitä, uusiokäyttöön monellakin tavalla. Itse raastan juustojen loput ja pakastan ne. Merkitsen päivämäärän mutten välttämättä mitä juustoa se on, ja lisää samaan pussiin kun raastan lisää juuston loppuja. Tällä tavalla monen montaa juustolajiketta antaa makunsa juustoraastetta vaativiin ruokiin. Pakastettuna juustoraaste säilyy sen puolisen vuotta, ja raastettuna sitä on helppoa ottaa haluamansa määrä esille pakkasesta. Juustoa voi jopa käyttää heti suoraan sitä sulattamatta tai hyödynnän sen munakkaisiin ja omeletteihin sekä ruukkujuuston, Potkäsin muodossa.

”Vanhan leivän”, siis kuivahtaneen muttei homeisen leivän kuivaan paloissa ja jauhan erissä monitoimikoneessa korppujauhoiksi. Käytän näitä korppujauhoja kakkuvuokien jauhottamiseen, jauhelihapihveihin, lihan lievittämiseen sekä kalan kuten esimerkiksi silakoiden leivittämiseen. Erittelen tavallisen leivän ja hapanleivän, vaalean ja tumman leivän ja jopa makeiden kakkujen muruset eri korppujauhoiksi. 

Leipäkrutongit paahtumassa
Tämä leipäkeitto on hyvä resepti kun kotoa ei löydy mitään muuta kuin jonkun päivää vanhaa leipää ja juustoa. Hassun hyvää näin vähästä, ja sitä voi syödä hampaitta. Keiton voi valmistaa myös ilman juustoa, jolloin se sopii myös vegaaneille, mutta tässä oli tarkoitus saada mukaan jotain proteiiniakin. Leipänä käytin tähän meillä jo klassikoksi tullutta laiskan emännän tummaa mallasvuokaleipää ja sen puutteessa suosittelen jotain tummaan, kokojyväruisleipää, mielellään hapanjuuresta leivottua sellaista. Hapanjuuresta leivottu leivässä on enemmän sitä makua ja aromia. 

Nesteenä voit myös käyttää olutta kanaliemen sijaan jos leipäsi ole hapanjuuresta leivottua. Laske noin yksi paksu leipäviipale, tai kaksi ohutta leipäviipaletta, jokaista syöjää kohden, pikku tilkka sitä öljyä sekä pari kolme juustoviipaletta annosta kohden. Yhdestä valkosipulinkynnestä riittää maku tarpeeksi jopa neljän hengen keittoon koska keitossa on tarkoitus olla vain häivähdys valkoispulin makua ja tuoreena yrttinä tähän sopii sekä timjami että basilika vihreiden herneenversojen lisäksi.

Leipäkeitto yhdelle
1 leipääviipale
1 valkosipulinkynsi
tilkka oliiviöljyä
2-3 viipaletta juustoa
3 dl kanalientä (tai olutta)
suolaa
mustaa pippuria

Leikkaa leipä tai revi se paloiksi ja paahda se kuumalla paistinpannulla rapeaksi valkosipulin kanssa, jossa leipä saa ihanaa valkosipulista makua. Heitä sekaan lientä ja juustoa ja annan kiehua viitisen minuuttia. Soseuta keitto ja syö se heti kuumana.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...