13. toukokuuta 2012

Ei niin hillomunkit suklaakakku



Äidille äitienpäiväksi helposti leivottava gluteeniton ja maidoton suklaakakku, toukukuun Hävikistä herkuksi tempauksen tapaan.

Tämä on tarina aivan totaalisesti pieleen menneestä, epäonnistuneesta munkkitaikinasta josta ruman ankanpoikasen tavalla ruokahävikin sijaan kehkeytyi aivan tajuttoman mahtavan mehevän herkullinen gluteeniton ja laktoositon suklaakakku. 

Aloitin vappuna hillomunkkien valmistuksen ja jo heti alussa sattui vahinko. Se alkoi heti menemällä mönkään. Joskus tämä suomenkielientaitoni on erittäin huonoa, vai olisikohan se mahdollisesti jonkin lukihäirän oireilua lyhytmuistihäiriön lisäksi. Sain kuitenkin mitattua munkkitaikinaan alkajaisiksi 250 grammaa sokeria jotka sekoitinreseptissä mainittujen kahden munan kanssa. Reseptin mukaan sinne olisi pitänyt panna vain 2 ruokalusikallista sokeria ja nämä 250 gramma olisi pitänyt olla vehnäjauhoja jotka olisi sekoitettu taikinaan vasta sokerin, hiivan ja maidon jälkeen. 

Päivä alkoi hyvin, tavarat lentelivät käsistä koko ajan joten tulin siihen tulokseen etten sinä päivänä ainakaan minä ala leikkimään tulikuuman kiehuvan öljyn kanssa, kun jo vadelmahillotkin menivät pitkin lattiaa, (keittelin sitä samalla hillomunkeille) ja mietin mitä sitten tälle sokerimunalle tekisin koska eihän sitä roskiinkaan voi laittaa. Ja kun nyt on vielä tarkoitustoukokuun aikana saada hävikistä herkkuja joten kyllä se munaseos pitää hyödyntää johonkin, mutta mihin?

Kahvit kakkutaikinaan
En suoraan keksinyt mitään kakkureseptiä päästä, enkä lähtenyt keittiöstä pois mitään koneelta etsimään, kone ei ole keittiössä jottei siihen vahingossakaan kaatuisi mitään tahmeaa tms. Koin viime vuonna kauheita kun koneeni kaatui kovalevyn kärähtäessä, joten improvisoin kakkua vähän samaan tyyliin kuin Nanny Suen suklaakakussa konsanaan ja heitin lonkalta ainekset, tai siis ruokakomerosta munien sekaan. 

Mietin ettei tainnut vielä tehnyt mitään gluteenitonta kakkua joten sokeripaljouden ja munien sekaan lensi ensimmäisenä 100 % kaakaojauhetta ja riisijauhoja. Mietin vaihtoehtoja ja olin vähällä lisätä kakkuun nesteeksi olutta, tai pikemminkin Guinnessiä. Mutta tämähän olisi pilannut koko gluteenittoman suklaakakun ajatuksen, ja ehdin keksiä sen juuri ennen oluen lisäämistä taikinaan. Mietin että samalla kun kakusta tulee gluteeniton, voisi siitä samalla vaivalla saada laktoosittomankin, ja tämän käyttämättä laktoositonta maitoa tai voita. 

Tästä johtuen päätin voidella kakun vuoan öljyssä tavallisen voin sijaan, ja jatkoin kakun nesteen pähkäilyn kimpussa ja päädyin lopulta kahviin koska kahvinkeitin oli siinä aivan vieressä ja siinä oli vielä vähän (tavallista) kahvia tallella aamukahvilta. Älkää nyt vaan kertoko tätä rakkaalle puolisolleni, että käytin osan hänen keitettyä kahviaan suklaakakkuun, vaikka kyllä hän sitä pisteli poskeensa ja oli erittäin yllättynyt onnistumisen suhteen kun kakun alkuperä oli niin onneton. Kahvin korostaa kivasti tumman kaakaojauheen makua. 

Kakkutaikina piirakkavuoassa
Voit korvata kahvin halutessasi maidolla jollet välttämättä tarvitse laktoositonta kakkua, tai et jostain syystä halua nauttia kofeiinia, etkä myöskään tarjoilla sitä lapsillesi mutta myös vesi tai esim. appelsiinimehu olisi toiminut yhtä hyvin kakkuun nesteenä antamaan sille vähän kosteutta. Pääsääntönä tässä vain ettei nesteessä kannata olla mitään sokeria, koska kakussa jo on niin paljon sokeria.

Annan vain kahvin jäähtyä ennen sen lisäämistä taikinaan, jotteivät munat turhaan juoksettuisi. Lisäsin tavallisen kahvin jälkeen myös leivinjauhetta, suolaa ja vähän mausteita. Käytin mausteena tonkanpapu-uutetta koska se on todettu toimivaksi suklaakakuissa, mutta jos sinulla ei ole sitä, etkä onnistu sitä saamaan voit korvata sen ripauksella neilikkaa ja teelusikallisella vaniljasokeria.

Valitsin kakulle laakean piirakkavuona jotta se kypsyisi nopeasti ajoissa iltapäiväkahveille kun oli tulossa lisäsuita niille herkuttelemaan. Kun olin saanut kakun turvallisesti laitettua uuniin aloit harmitella sen laakean matalan piirakkavuoan valitsemista kakulle, koska en tiennyt miten tämä taikina käyttäytyisi uunissa. Matalassa vuoassa sillä olisi mahdollisuus hyvin saada paisua ja valua yli reunojen uunin pohjalle. Kakku ei onneksi valunut pitkin uunia, vaan kakku nousi kauniisti juuri ja juuri piirakkavuoan reunojen tuntumiin ja jäi siihen, ja kakku vaati sen tavallisen kolme varttia uunissa sen puolen tunnin sijaan kuin itse tuumailin.

Kypsä ei niin hillomunkit suklaakakku
Kakku kypsyi ajoissa iltapäiväkahveille, olihan nyt vapaa päivä ja joskus meillä aamukahvit jatkuvat iltapäivä kahvien merkeissä, varsinkin jos puoliso on nukkunut hyvin pitkään viikonloppuna. Kakun onnistumisesta toivorikkaana uskaltauduin myös keittämään ne hillomunkitkin, mutta senhän te jo tiesittekin.

Viimeiset ei niin hillomunkit suklaakakun rippeet menivät ihan omana itsenään makean nälkäisiin herkkusuihin, viimeiset muruset myöhään yöllä siman kanssa. Koska tämä kakku syntyi onnettomuudesta, ja on niin helppo valmistaa ajattelin että se sopisi äitienpäivän vähän kokemattomammille leipureille. Kaikki vain sekaisin kulhossa ja voideltuun piirakkavuokaa uuniin kypsymään. 

Koska keittiössä samaan aikaan kiehui vadelmahilloa munkkien täytteeksi tarjoilin tietenkin tähän gluteenittoman suklaakakun lämpimän vadelmahillon kera. Muuta äidille leivottavaksi sopivaa ovat perinteiset englantilaiset kermaskonssit sekä piimäskonssit jos on tarvetta vähän enemmän leiväntyyppiselle aamiaiselle. Tällä reseptillä saat leivottua älyttämän helpon mahtavan makean ja gluteenittoman suklaakakun alta tunnissa.

Ei niin hillomunkit suklaakakku
2 kananmunaa
250 s sokeria
1 dl tummaa kaakaojauhetta (100 %)
2 dl riisijauhoja
1 dl oliiviöljyä
1 dl kahvia
1 tl suolaa
1 tl tonkanpapu-uutetta
1 tl leivinjauhoja

Riko kulhoon kananmunat ja mittaa sinne myös sokeri. Lisää kahvia ja sekoita vispilällä. Lisää taikinaan tonkanpapu-uute, kaakaojauhe, riisijauhe, suola sekä leivinjauhe. Sekoita kaikki kunnolla tasaiseksi kakkutaikinaksi. Voitele uunivuoka ja kaada taikina uunivuokaan. Paista kakkua 200 asteen lämmössä uunissa keksitasolla noin 35–45 minuuttia. Paistoaika riippuu vähän uunistasi. Kokeile kakun kypsyyttä pistämällä siitä tikulla. Jos tikku on kuiva sen pois vedettäessä on kakku kypsä, muuten paista lisää kunnes tikku pysyy kuivana kakun kypsyyttä kokeiltaessa. Anna kakun jäähtyä viitisen minuuttia ennen kuin kumoat sen ritilälle asetetulla voipaperille. Anna kakun jäähtyä, se irtoaa itsestään piirakkavuoasta. Käännä kakku oikeinpäin, siis yläpuoli ylös kun kakku on irronnut piirakkavuoasta ja anna sen jäähtyä. Leikkaa kakusta viipaleita, tomuta päälle sokeria ja tarjoile lämpimän vadelmahillon kera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...