1. toukokuuta 2012

AnanaschutneyAromaattista ananaschutneytä kesän grillikaudelle. Mehevän mausteista ja sopivan tulista lisuketta ananaksesta, hapanimelää chutneytä mausteiselle grillatulle lihalle ja kanalle. Säilyvää ananasta jota on helppoa ottaa esille sitä tarvittaessa.

Ananaschutneytä purkissa
Grillikauden avaaminen tapahtui tänä vuonna vappuna uudella aivan mahtavalla lisukkeella ananaschutneyllä joka sopii monen grilliherkun kanssa. Ananaschutney on helppoa valmistaa, vaikein osa on ananaksen kuoriminen ja tämä chutney on ihanan hedelmäistä hapan imelää lisuketta joka sopii lihalla kuin lihalle ja tasapainottaa lempeästi sekä tumman mausteisia että kipakan tulisia makuja. Chutneyn voi valmistaa miten tulista kuin itse jokainen haluaa lisäämällä chilin määrää. Hunajan määrääkin voi itse säätää, mitä kypsempi ananas on sitä enemmän sokeria se luontaisesti sisältää ja tarvitsee vähemmän lisättyä makeutta mausteliemeen. 

Ei vielä kypsä ananas
Tuore ananas jonka kaupasta ostaa harvemmin on kypsä, kypsä ananas tuoksuu vahvasti ananakselle, sen pinta on tummunut ja monet varmaan virheellisesti luulevat että se on jo pilalla kun ananaksen pinta alkaa ruppuuntua ja tummenee ruskeaksi sen seasta pilkottavan kellertävän kultaisen kypsän ananaksen väriä. 

Ananaksen kuori on röpelöistä, siinä on reikiä ja se on epätasainen. Tämä kuori kuitenkin on kovaa ja epämiellyttävään syödä joten se pitää, tai ainakin kannattaa kuoria. Koneellisesti kuoritut, paloitellut ja säilötyt ananaksista pääsee hyötykäyttöön vain osa koko ananaksen painosta kun kaikki ruskea kuori tarkasti leikataan pois. 

Kypsä ananas
Kotona ananasta on helpoin kuoria aloittamalla leikkaamalla sen tyvi ja pohja pois jonka jälkeen se pysyy tasaisesti leikkuulaudalla eikä keiku. Leikkaa kuorta pitkin ananasta sen pintaa myötäillen alas ja leikkaa veitsellä vain sen ruskea pintakerros pois. Kierrä ananas ja toista, käännä ananas alapuoli ylös ja toista. Viimeistele ananaksen ulkonäkö poistamalla pienet ruskeat kuorikohdat.

Ananaksessa on puinen keskusta joka kannattaa poistaa ennen hedelmän käyttöä. Helpoiten tämän saa tehtyä kun ananas on halkaista ja leikata neljään osaan pituussuunnassa jonka jälkeen keskustan saa helposti leikattua pois. Muista myös hyödyntää kaikki ananaksen mehu chutneyhyn, siivilöi se ja purista loput mehut ananaksen sekaan kun lisää sen kattilaan.

Ananaksen sisusta
Tässä hyvä ja hedelmäisen raikas lisuke kesän grilliruoille, ananasta, sipulia ja valkosipulia maustettuna tuoreella inkiväärillä, chilillä ja makeutettu hunajalla. Hunajasta ananas saa lisäsyvyyttä, ananaksen oma hedelmäinen makeus vain korostuu hunajalla. Hunajan ei välttämättä tarvitse olla mitään erikoishunajaa, vain tavallinen tarhahunaja käytä tähän hyvin mutta akasiankukkahunaja tai jopa kotimainen horsmahunaja on ananakselle hyvä kumppani, oli se sitten tässä chutneyssä tai muuten vain. Chilinä voit käyttää joko tuoretta chiliä tai valmista chilitahnaa. Chilitahnan voit itse valmistaa ohjeen mukaan jotta sinulla aina on sitä valmiina kotona käsillä.

Ananaschutney hautumassa
Chutneyssä on myös käytetty korinterin siemeniä jotka antavat sille raikasta syvää sitrusmaista sävyä aromaattisen tuoreen inkiväärin kanssa. Korianterin siementen sijaan tähän voisi myös käyttää tuoretta korianteria. Muista vain huudella korianteri huolellisesti ennen sen käyttöä. Sekä korianterin lehdet että sen varret hienosti pilkottuna voit käyttää. Käyttämällä sekä siemeniä että lehtiä ja varsia taas tästä saisi aivan mahtavaa monen sävelläjin ananaschutneytä. Pitkäpippuri ja chili taas korostavat inkiväärin tulisuutta.  Pitköpipppurista voit lueka lisää reseptistäni possunpotkaa juuressoseella.

Tulisuudesta puheen ollen, jos pidät oikein tulisesta, ja et halua käyttää chutneytäsi juuri tulisuuden lieventämiseen, kuten tapana yleensä on, voit lisätä chilin ja inkiväärin määrää. Chutneytä voi myös jatkaa lisäämällä sipulia enemmän kuin reseptissä, tässä sipulin on tarkoitus vain antaa ananaksen maulle kontrastia. Suurempi määrä tekisi tästä ananaschutneyn sijaan sipuli ja ananaschutneytä.

Ananaschutneypurkit
Tämä chutney on heti valmista syötäväksi joten sitä voi halutessaan syödä heti, mutta sen maku tekeytyy vielä pari päivää joten kannattaa odottaa pari, kolmekin päivää ennen sen syömistä. Säilykkeet säilyvät usein kuukausia, kuten esimerkiksi mintulla maustettu mangochutney jopa vuoden mutta ananas on muita hedelmiä herkempää ja suosittelen sille vain korkeintaan puolen vuoden säilyttämisen. 

Tämä siitä syystä että ananaksen väri alkaa heti jo haalentua, ja sen maku muuntuu muita säilykkeitä helpommin tai nopeammin. Tällä reseptillä saat vähän ananaksen koosta riippuen pari, kolme lasipurkkia ananaschutneytä.Ananaschutney
1 tuore ananas
1 sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 tl korianterin siemeniä
3 pitkäpippuria
3-5 cm tuoretta inkivääriä
2-6 rkl hunajaa
ripaus suolaa
tilkka öljyä kuullottamiseen

Leikkaa ananaksen kuori ja puumainen sisusta pois. Paloittele se noin sentin kokoisiksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota se läpikuultavaksi miedolla lämmöllä tilkassa öljyä. Kuori valkosipuli ja viipaloi se ohuelti. Kuori myös inkivääri ja suikaloi se hienon hienosti tai raasta se hienosti. Murskaa pitkäpippuri morttelissa. Lisää ananaskuutiot, hienonnettu valkosipuli ja mausteeksi chiliä, inkivääriä ja hunaja kattilaan. Sekoita kaikki kunnolla sekaisin, lisää viinietikka ja korianterin siemenet. Kaada kattilaan vettä kunnes ananas nippa nappa melkein peittyy. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta chutneytä hiljalleen noin 30 minuuttia. Kaada valmis chutney tarjoilukulhoon ja anna sen jäähtyä ennen sen tarjoilemista. Kaada loput chutneystä huolellisesti puhdistettuihin ja steriloituihin lasipurkkeihin. Pane kansi päälle ja anna chutneyn jäähtyä. Säilytä jäähtynyt chutney viileässä tai jääkaapissa jossa se säilyy avaamattomana jopa kuukausia, avattu purkki on kuitenkin syötävä viikon sisällä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...