4. toukokuuta 2012

Hapanimelää possuaPossua hapanimelässä ananaskastikkeessa ilmavan keitetyn riisin kera. Aromaattisen mausteista hapanimeläkastiketta possulle jossa tuoretta ananasta. Hävikistä herkuksi ja hyvä tapa hyödyntää sitä viikonlopun possupaistia toiseen ruokaan.

Hapanimelää possua
Yleensä hapanimeläpossu mielletään friteerattuihin taikinalla kuorrutettuihin palleroihin, mutta tällä tavalla saat hieman kevyemmän version ruoasta. Kiinalaisessa keittiössä on se hyvä puoli että raaka-aineet usein pienennetään noin suupalan kokoisiksi paloiksi. Tämä tekee ruoasta helposti syötävän, mutta sen nopeuttaa myös sen kypsennystä. Huomaa ettei tämä ruoka sovi karppaajille, vaikka kastike on suurustettua maissitärkkelyksellä ja sen määrä on pieni, sisältää tämä ruoka myös ananasta ja joka sisältää enemmän kuin sallitun määrän hiilareita. Tämä ruoka ei sisällä ollenkaan gluteenia eikä laktoosia joten se sopii sekä keliaakikoille etä laktoosille herkille.

Hapanimelä possu on herkkua, ja sen voit valmistaa sekä hyödyntämällä sitä jo kerran kypsennettyä possunlihaa mutta tämän voi myös valmistaa tuoreesta lihasta. Tuoretta lihaa tarvitset 600 grammaa ja jo kypsennettyä hyödynnettävää possunlihaa esim. paistista, kasslerista tms. noin 500-400 grammaa. Anna tuoreen lihan maustua yön yli tiivistä muovikelmulla peitettynä jääkaapissa yön yli. Ruskista raa’at lihapalat kuumassa wokissa kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean paahtuneen pinnan ja seuraa muuten ohjetta. 

Menetelmä on periaatteessa sama, käytit sitten tuoretta lihaa vai hyödynnätkö tähteitä, vain lihanraa’an liha kypsennysaika pidentää ruoan valmistuksen nopeutta. Parhainta ruoasta tulee kun käytät hieman rasvaisempia paloja possusta, kuten esimerkiksi kassleria, jota myös kutsutaan possunniskaksi. Ja tällä samalla tavalla voit tietenkin valmistaa muutakin raakaa lihaa kuin possua, sekä hyödyntää ja uusiokäyttää muutakin kuin possunlihaa, esimerkiksi lammasta, häränlihaa mutta silloin se vain ei ole hapanimelää possua.

Suupaloiksi pilkottua ananasta
Käytin tähän tietenkin tuoretta ananasta kun sitä sattui olemaan käsillä, ja lisää tuoreen ananaksen käsittelystä voit lukea tekstistäni ananaschutney. Tämä on myös hyväohje jos sattuisi vahingossa ostamaan ananaksen tarjoushintaan muttet tiedä mitä sillä tehdä. Ananaksen kannattaa olla oikein kypsää, tällöin se sisältää paljon luontaisia sokereita eikä ruoka tarvitse lisämakeuttamista. Ja jollei sinulla ole tuoretta ananasta voit hyvin myös käyttää säilöttyä ananasta suoraan purkista. Muistaakseni pienet ananaspurkit ovat noin parin sadan gramman paikkeilla joten tähän riittää kaksi. Valuta vain ananas kunnolla, ja muista ottaa ananasmehu talteen kastiketta varten. 

Käytän usein resepteissäni kotitekoista chilitahnaa. Tämä tapa on hyvä tapa hyödyntää ja ottaa talteen chiliä jos se on menossa huonoksi ja tahnan muodossa sitä on aina saatavana valmiina jääkaapissa mutta voit tietenkin käyttää myös tuoretta chiliä. Riisiviinietikan ja riisiviinin puutteessa ne voi korvata hätätapauksessa tavallisella hieman laimennetulla viinietikalla ja joskus olen käyttänyt sherryä riisiviinin sijasta. Lisää viisimausteesta voit lukea tekstitäni viisimauste. Seesaminsiemenäljy on tässä mausteena, sillä on niin voimakas maku ettei sitä tarvitse tämän enempää. Käytä paistamiteen jotain neutraalia öljyä kuten esimerkiksi rypsiöljyä, maapähkinäöjyä, riisiöljyä jotka kaikki kestävät kuumennusta hyvin.Tällä reseptillä saat ruokaa neljän hengen perheelle kun tarjoilet hapanimelän possun lisukkeeksi raikkaan vihreän salaatin sekä ilmavaa keitettyä riisiä.

Hapanimelää possua
400–600 g possua
400 g ananasta
1 sipuli
½-1 tl chilitahnaa
½-1 dl riisiviinietikkaa
½ dl riisiviiniä
2 rkl maissitärkkelystä
1-2 rkl soijakastiketta
1-3 rkl hunajaa
4 valkosipulinkynttä
3-5 cm tuoretta inkivääriä
2 tl seesaminsiemenöljyä
öljyä paistamiseen

Paloittele liha sopivan kokoisiksi suupaloiksi vinosti ja poikki lihasyin. Tee paloista hivenen isompia jos liha on raakaa eikä jo kerran kypsennettyä. Tuore liha kannattaa ottaa esiin jo tunti ennen sen leikkaamista ja kypsennystä jotta se on huoneenlämpöistä. Sekoita kulhossa soijakastike, viisimauste ja seesamiöljy ja sekoita hyvin. Lisää raaka liha ja varmista että liha on mausteitten peitossa. Kypsän uudestaan lämmitetyn lihan ei tarvitse maustua kuin puolisen tuntia. Kuori ananas ja käsittele se ohjeen mukaan. Ota talteen kaikki mehu ja säästä se kastikkeeseen. Leikkaa ananaksesta ohuita kolmion muotoisia puolen sentin paksuisia paloja. Kuori sipuli, valkosipulinkynnet. Leikkaa sipuli joko pieniksi paloiksi tai suikaloi se ohuelti. Leikkaa valkosipulinkynnet ohuiksi viipaleiksi. Kuori inkivääri teelusikalla ja leikkaa se ohuiksi suikaleiksi tai raasta se raastimen hienoimmalla puolella. Paista liha kuumassa wokissa tilkassa öljyä sipulin kanssa. Lisää sekaan inkivääri, chili sekä valkosipuli kun liha on kunnolla lämmennyt. Sekoita kunnolla kunnes kaikki on sekaisin ja ruoka on lämmennyt kunnolla. Älä turhaan käristä sipulia liikaa, se ei maistu hyvälle mustana. Lisää wokkiin loraus soijakastiketta, etikka, viini ja ananas. Sekoita kunnolla ja anna ruoan kypsyä miedolla lämmöllä. Sekoita pienessä kulhossa maissitärkkelys tilkkaan vettä. Sekoita kunnolla kunnes kaikki jauhot ovat sekoittuneet veteen ja seos on tasaista. Kaada seos wokkiin ja sekoita. Sekoita kunnes kastike on saennut. Tarkista kastikkeen maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla, sekä lisäämällä siihen etikkaa jollei kastike ole tarpeeksi hapan, tai hunajaa jollei se mielestäsi ole tarpeeksi imelä. Tarjoile kuuma hapanimeläpossu ilmavan
keitetyn riisin ja salaatin kera.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...