28. maaliskuuta 2012

MämmimallasleipäTummaa, muhevaa kuitutäyteistä mallasvuokaleipää. Tämä on tummaa melkein mustaa mallasleipää, leipävuoassa kypsennettyä olutmaltaista ja mämmimaltaista leivottua vaivaamatonta vuokaleipää, sekä aikaa ja stressiä säästäen vaivaamattomasti pääsiäiseen.

Mämmimallasleipä vuoassaan
Leipä on muhkean täyteläisen makuinen, muistuttaa maultaan hyvin pitkälle mämmiä, ja käytin tämän lisäksi taikinaan myös olutmaltaita jotka eivät ole yhtä hienoksi jauhettuja kuten mämmimaltaat jotta leipä ei olisi vain höttöstä leipää vaan että siinä on vähän kuitujakin leseiden lisäksi.

Tämä leipä on taas niitä laiskan emännän keksintöjä, ja selvää jatkumoa reseptilleni vaalea olutmallasvuokaleipä jossa hyödynsin kotikaljan valmistuksessa sivutuotteena saadut olutmaltaat, ja ajattelin että tumma mämmimallasleipä sopisi hyvin pääsiäisleiväksi tänä vuonna, kun pyhät ovat niin kiinni toisten vuosittaisten pakollisten menojen kanssa, laiskana ehtii enemmän kun vain antaa leivän olla sitä vaivaamatta.

Valmis mämmimallastaikina
Niin, en tosiaankaan vaivaa leipää ollenkaan vaan sekoitan taikinan, annoin sen nousta tunnin jonka jälkeen kaadoin sen vuokaan. Tasoittelin vain leivän pinnan, sirottelin kurpitsansiemeniä päälle ja annoin leivän nousta omassa vuoassaan toisen tunnin. Tämä tarkoittaa ettei leivässä samalla tavalla ole sitkoa, ja se murenee hieman tavallista perinteisesti vaivattua leipää enemmän. Tapani mukaan käytin tietysti taas tavallista isompaa leipävuokaa, kumosin leipätaikinan taas 3 litran pateevuokaan vaikka pienempiäkin minulla kaapissa tarjolla olisi, joten leipä ei tästä syystä näytä kuin se nousisi. Leipä tulee paremmin edukseen, ja nousee enemmän kun käytät tähän tavallista noin kahden litran vetoista leipävuokaa. 

Black treacle
Reseptissä lukee vain jauhoja, itse käytin kolmen viljan sekoitusta, mutta voit itse valita käytätkö vehnäjauhoja, spelttiä vai sämpyläjauhoja. Leipä sisältää maltaita, ja nämä valmistetaan joko ohrasta tai rukiista, joten tälle leivälle on mitenkään keksi gluteenitonta vaihtoehtoa, laktoosia leipä taas ei sisällä, jollet siihen käytä maitoheraa nesteenä mainitsemani veden sijasta. Mausteena leipään käytin anista, jauhettuja aniksen siemeniä, joka on leivässä kivana pienenä sivumakuna, ja korostaa sitä tumman tummaa siirappia, tai melassia, Black treaclea, jota tähän käytin. 

Siirapin käyttö on ensinnäkin sen maun takia, se lisää leipään aivan erilaisen syvyyden, mutta se sisältää myös vitamiineja kuten esimerkiksi B-vitamiineja ja hivenaineita, toiseksi se on apuna jotta leipä nousee tarpeeksi lyhyessä ajassa. Perinteisempää olisi ollut käyttää joko kuminaa tai pomeranssia, kuten mamman limpuissa.   

Mämmimaltaita
Sillä ei ole mitään väliä käytätkö vehnäistä taikinajuurta vai rukiista hapanjuurta, kummatkin käyvät hyvin. Leivän voi mahdollisesti pakastaa, mutta tällöin sen maku muuntuu, se ei ole yhtä hyvää kuin juuri leivottu uunilämmin tumma maltainen leipä, ja koska leipä valmistuu aivan vaivaamattomasti on sitä helppo laiskankin emännän leipoa lisää kunhan vaan aineksia on riittävästi. 

Ja lopuksi totean että tämä leipä se vasta sopii perinteisen sienisalaatin kera, se sopii rillettesin kanssa ja se on aivan oivallinen sillileipiin jonka päällä viipaloitua kovaksi keitettyä kanamunaa ja matjessilliä.

Tumma mallasvuokaleipä
25 g hiivaa
5 dl vettä
2 dl taikinajuurta
3 dl mämmimaltaita
1 rkl tummaa siirappia
1 dl olutmaltaita
½ dl kauraleseitä
1½ dl jauhoja
1 tl anista
2 tl suolaa

Pinnalle:
kurpitsansiemeniä 

Murenna hiiva taikinakulhoon, lisää keitettyä kädenlämpöiseksi jäähtynyttä vettä ja sekoita kunnes hiiva on kokonaan liuennut veteen. Murskaa aniksen siemenet hienoksi morttelissa. Lisää maltaat, hapanjuuri, jauhot, anis, siirappi ja suola. Sekoita kaikki kunnolla. Peitä taikinakulhon liinalla ja anna sen hapattua seuraavaan päivään. Kaada taikina kevyesti öljyttyyn leipävuokaan ja tasoittele sen pinta kosteilla käsillä. Viimeistele leivän pinta ripottelemalla sen pinnalle seesaminsiemeniä. Anna leivän nousta huoneenlämmössä noin reilu tunti liinalla peitettynä. Paista leipäuunissa 175 asteen lämmössä keskitasolla noin 35–45 minuuttia, tai kunnes se on kypsä. Kokeile leivän kypsyyttä pistämällä sitä keskeltä terävällä tikulla, jos tikku on kuiva kun nostat sen leivästä on leipä kypsää. Kumoa leipä ritilälle ja kiedo se puhtaaseen keittiöliinaan. Anna leivän jäähtyä ritilällä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...