27. maaliskuuta 2012

Punakeltainen pikaspagetti



Ohuita chilillä, kurkumalla ja inkiväärillä maustettuja kanasuikaleita, punaisen ja keltaisen paprikan ja spagetin kanssa. Nopeaa vaivatonta arkiruokaa, pastaa, broileria ja tuoretta paprikaa, tuoretta inkivääriä, chilitahnaa sekä kurkumaa.

Tämä on pika nopea arkiruoka, jossa kaikki riippuu veitsitaidoista. Mitä parempi olet käyttämään veistä sitä nopeammin saat ruoan pöytään. Tämä ruoka on pöydässä alle puolen tunnin, ja siihen aikaa on laskettu raaka-aineiden pilkkominen. Voit tähän käyttää valmiita kanasuikaleita tai itse veitsellä leikata kananrintafileet suikaleiksi, tapa jota itse suosin. Valmiit kanasuikaleet vain eivät ole yhtä ohuita ja leveitä, joten ne eivät välttämättä kypsy yhtä nopeasti kuin itse leiketut ohuen ohuet ja leveät kanasuikaleet. Sekä lihaa että kanaa suositelleen ottamaan huoneenlämpöön tunti ennen niiden kypsentämistä, tee tämä jos vain suinkin mahdollista, muuten voit suikaloida ja paistaa kanan suoraan kapasta tullessasi, jos ruoalla on kiire pöytään kuten arkina usein on.

Kuorimaveitsi leikkuulaudalla
Kanan liha käsittely on itsestään selvää minulle, että jollei ole kahta eri leikkuulautaa joilla erikseen ja erossa toisistaan leikataan kana ja toisella vihannekset, sekä käytetyt välineet, siis veitset, leikkuulaudat mutta myös kädet pestaan kunnolla. Kana voi sisältää salmonellaa, Suomessa tämä kuitenkin toistaiseksi on hyvin epätodennäköistä. Tästä samasta syystä kanan on aina oltava aivan kypsää ennen sen syömistä, jotta se mahdollisesti sisältämät taudinaiheuttajat kuolevat. 

Joten, jollei sinulla ole kahta leikkuulautaa ja veistä käytettävissä voi alla oleva ruoanlaittojärjestys vaikuttaa epäkätevältä, jopa aivan hölmöltä, mutta tässä olen ottanut huomioon kaikkien raaka-aineitten kypsymisajan jotta ne saataisiin pöytään kaikista lyhyimmässä ajassa, ja että kaikki raaka-aineet ovat tarpeeksi kypsiä. Tästä voi siis päätellä että kanakypsyminen vie pisimmän ajan, joka on aivan oikein.

Punaista paprikaa
Käytin tähän tuoreita paprikoita, mutta halutessasi voit myös käyttää pakastettua valmiiksi suikaloitua paprikaa. Huomaa kuitenkin ettei itse ruoan valmistus mitenkään nopeudu siitä että käytät pakastettua paprikaa ja että ruoan koostumus kärsii tästä. Käytä tuoretta paprikaa jotta ruoassa säilyisi tuoreen paprikan kiva rapsakkuus, ja että ruoassa olisi enemmän suutuntumaa kontrastina.

Mausteina tässä käytin chiliä, kurkumaa sekä inkivääriä. Chilillä on verenkiertoa ja aineenvaihduntaa vilkastuttava vaikutus, inkivääri tukee ruoansulatusta ja elimistön puhdistumista, kurkuma taas on täynnä antioksidantteja joten sitä voi aina halutessaan ja liioittelematta lisätä ripauksen ruokaan. 

Halkaistu punainen chili
Meillä mausteena usein käytetään jääkaapissa valmiina chilitahnaa, Pop’s Pimen, jonka itse valmistan menekin mukaan mutta voit halutessasi yhtä hyvin käyttää tuoretta chiliä tähän. Muista vain tarkistaa chilin tulisuus ennen sen käyttöä, ja jos chili on hyvin tulinen poista siitä siemenet ja kalvot samalla tavalla kuin paprikastakin ne poistetaan.

Ruoka ei sisällä ollenkaan maitotuotteita joten se sopii myös niille jotka eivät siedä laktoosia. Pasta yleensä sisältää kananmunaa, ja jos olet sille allerginen kannattaa sinuun käyttää valita spagettia joka ei sisällä munaa. Käytin tähän spagettia, täysjyvästä valmistettu sellaista, mutta voit hyvin korvata sen vaikkapa Pennellä tai Tagliatellillä, ja käyttämällä vihreää pinaattipastaa saat oikein räikeän kontrastin ruokaan keltaisen, punaisen ja vihreän värille. Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Voit myös itse valmistaa "tavallisen" spagetin seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta.

Juustoa ei tässä tosin ollut vaikka se pastaan kuuluisi, ja se joka haluaa voi lisätä pastan sekaan raastettua juustoa, ja tähän makumaalimaan hienon hienoksi raastettu Pecorino sopisi erittäin hyvin. Jollet innostu tästä nopeasta spagetista voit myös kokeilla reseptiäni vihreää tagliatelliaja kanaa gorgonzolakastikkeessa. Tällä nopealla reseptillä saat ruokittua neljän hengen perheen tavalliseen tapaan.

Arjen punakeltainen kanapasta

3 kanarintafileetä
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
300 g täysjyväspagettia
½-1 tl kurkumaa
pala tuoretta inkivääriä
½-1 tl chilitahnaa
1-2 valkosipulin kynttä
1 sipuli
mustaa pippuria
suolaa
oliiviöljyä paistamiseen

Ota kana ulos jääkaapista noin tunti ennen sen kypsentämistä. Huuhtele paprikat ja anna niiden kuivahtaa. Kuori inkivääri ja suikaloi sipuli ohuelti. Leikkaa kanan rintafileet ohuiksi suikaleiksi vinosti kananrinnan säikeitä vastaan. Mitä ohuempi ja pidempi, sitä parempi. Lämmitä paistinpannu ja lisää siihen tilkka oliiviöljyä. Keitä vesi ylös isossa kattilassa, lisää veteen suolaa kunne se maistuu merelle. Kaada spagetti kiehuvaan veteen ja anna sen kiehua pakkauksen ohjeen mukaan, noin 8-10 minuuttia. Raasta inkivääri raastimen hienolla puolella, tai leikkaa se hyvin ohuiksi lyhyiksi suikaleiksi. Lisää kuumalla pannulle chili ja inkivääri öljyn sekaan. Lisää pannulle sipuli ja kana. Paista aika ajoin sekoittaen kuumalla pannulla, noin kymmenisen minuuttia, kunnes kana on saanut kaunista kullanruskeaa rapeaa pintaa reunoihin. Lisää pannulle kurkumaa ja sekoita. Kuori valkosipuli ja hienonna se. Halkaise paprikat ja poista niiden sisältä niiden siemenet ja kaikki valkoiset kalvot. Leikkaa paprikat ohuiksi suikaleiksi. Lisää sipuli ja paprika kanasuikaleiden sekaan pannulla. Sekoita aika ajoin. Valuta lävikössä spagetista pois vesi. Kaada takaisin kattilaan ja lisää sekaan kana ja paprika pannulta. Sekoita kunnolla ja mausta oman makusi mukaan suolalla ja vasta rouhitulla mustapippurilla. Tarjoile heti lämpimiltä lautasilta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...