14. maaliskuuta 2012

Vaalea olutmallasvuokaleipäVaalea kevyen maltainen speltvuokaleipä. Maukkaista olutmaltaista ja pähkinäisistä speltjauhoista leivottua vuossa kypsennettyä leipää.

Kotikaljan sivutuotteena saa mäskiä joka kannattaa hyödyntää vaikkapa leipään, ja tämä on hyvä laiskan tytön leipä, kaikki ainekset vain yön yli hapattumaan sinne kulhoon. Tämän jälkeen taikinaa vaivataan hieman jonka jälkeen sai vapaasti nousta öljytyssä leipävuoassa lämpimässä paikassa liinan alla vähintään kaksi tuntia, tai jopa neljä tuntia. Huomaa että tässä reseptissä on mainittuna nesteytettyä mallasta, tai mäskiä, jota on käytetty kotikaljan valmistukseen, ei kuivia olutmaltaita. Mäskin määrän voi laskea pois taikinan nesteestä, ja lisätä vähän vettä näppituntuman mukaan. Taikina on tavallista vaivattua taikina löysempi. Voit tähän leipään käyttää sekä vehnäistä taikinajuurta tai rukiista hapanjuurta.

Käyttämäni vuoka ei ollut leipävuoka, käytin leipävuoan sijaa jostain ihmeen syystä pateevuokaa vaikka oikeain kokoisia leipävuokiakin olisi ollut kaapissa valmiina tarjolla. Pateevuokani ovat hieman tavallista leipävuokaa suurempia, noin 2½ litran vetoisia, joten tavalliset 2 litran vuoat ovat näille tälle sopivia ja tällöin leipä nousee reunojen yli enemmän kuin omassani. 

Leivän on tarkoitus olla pehmeää ja helposti leikattavaa joten kääri se heti uunista ulos tullessa puhtaaseen keittiöliinaan ja anna sen jäähtyä kokonaan ritilällä. 

Jälkikasvun kaverit miettivät leivän olutmaista makua, kunnes heille selkisi että leipä oikeasti oli valmistettu olutmaltaista joten sen pitikin maistua oluelle, tai ainakin olutmaltaille.

Siirappia lisätään taikinaan jotta se varmasti nousee, ja koska laiska emäntänä ei tällä kertaa sitä vaivannut, on se vähän tavallista leipää johon on vaivattu sitkoa, murenevampaa. Tämä ei mitenkään vaikuta sen makuun, vaivaamattomuus antaa vain leivälle murenevamman koostumuksen. 

Tällä reseptillä saat kaksi herkullista kevyen maltaista vuokaleipää joka sopii myös paahtamiseen mutta koska leipää ei vaivata, eikä se täten saa mitään sitkoa ei se sovellu hyvin pakastamiseen jollei sitä etukäteen viipaloida. 

Maltainen vuokaleipä
50 g hiivaa
6 dl vettä
1 rkl tummaa siirappia
6 dl grahamjauhoja
6-8 dl speltjauhoja
2 tl suolaa

Pinnalle:
seesaminsiemeniä
öljyä vuokien voiteluun

Murenna hiiva taikinakulhoon, lisää keitettyä kädenlämpöiseksi jäähtynyttä vettä ja sekoita kunnes hiiva on kokonaan liuennut veteen. Lisää maltaat, hapanjuuri, jauhot, siirappi ja suola. Sekoita kaikki kunnolla. Peitä taikinakulhon liinalla ja anna sen hapattua seuraavaan päivään. Jaa taikina kahteen osaan ja pane kummatkin leivät omaan kevyesti öljyttyyn leipävuokaan. Tasoittele pinta kosteilla käsillä ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Anna leipien nousta huoneenlämmössä kaksi tuntia liinalla peitettynä ja paista leivät uunissa 175 asteen lämmössä noin 35–45 minuuttia, tai kunnes leivät ovat kypsiä. Kokeile leipiä terävällä tikulla, jos tikku on kuiva kun nostata sen leivästä on leipä kypsää. Kumoa leivät ritilälle ja anna niiden jäähtyä ritilällä puhtaan keittiöliinan alla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...