16. maaliskuuta 2012

Pitkäpippuri ja korianterisilakat



Eksoottisella pitkällä pippurilla ja korianterin siemenillä maustettua silakkafileitä. Pitkällä pippurilla ja korianterilla maustetussa tikkaliemessä maustuneita silakoita.

Silakoiden maustaminen sillin tapaan vaikuttaisi olevan hyvin nuori ilmiö koska en mistään mamman vanhasta keittokirjasta löydä sille mitään viitteitä mutta koska puoliso on hyvin perso maustesilakalla, ja käymme kalamarkkinoilla joka kevät ja syksy, jollei joitain esteitä ole tullut matkalle tms. muiden menojen takia. Hänen suurin herkkunsa on toistaiseksi vielä kehittelyn alla, mutta matkan aikana on tullut kokeiltua paljon mitä voi syödä, toisia taas ei ole syötäväksi tarkoitettu. Tässä yksi hyvin syötävä versio maustesilakoista, pitkällä pippurilla ja korianterin siemenillä maustettuna niiden perinteisten muiden sillimausteiden lisäksi, kuten sipuli, laakerinlehti ja neilikka. Lisää pitkästä pippurista voit lukea reseptistäni possunpotkaajuuressoseella

Silakat ovat niin hankalina itse perata joten ostan mieluiten aina valmiiksi perattuja silakkafileitä, näissä on yleensä selkäruodot jäljellä, ja ne aavatkin jäädä paikoilleen. Silakat voi maustaa joko kerroksittain littanana, tai rullata ne rullalle jos haluaa vaivautua ulkonäön kanssa. Itse vaivaudun tässä kohdassa, koska silakat näyttävät paljon herkullisemmilta rullalla rullattuina kuin litteinä kaloina.

Silakka kuitenkin kypsyy ja maustuu nopeammin ja helpommin kuin suolattu silli, tuore silakka ei ole millään tavalla käsitelty, joten sitä voi halutessaan maustaa vain pari tuntua jos on kiire. Raa’an silakan liha muuttaa väriään se kypsyessä, tämä etikkaliemihän kylmäkypsentää silakat. Silakanlihasta tulee kypsyessään vaaleampaa kuin se oli alkujaan raakana. Samalla tavalla kuin graavilohikin muuttaa väriään sen raaka kypsyessä suolan ja mausteiden vaikutuksesta.

Silakat säilyvät valmiina liemessään pari viikkoa jääkaapissa, mutta kun purkki on avattu on ne tavalliseen tapaan parasta syödä viikon sisällä purkin avaamisesta. Totean kuitenkin että silakan maku muuttuu nopeammin kuin samalla tavalla maustettu silli, en tällä tarkoita sitä että silli pilaantuisi nopeammin, varsinkaan mausteliemeen säilöttynä, tarkoitan vain että sen maku muuttuu nopeammin sen maustamisen myötä ja jääkaapissa olemisen aikana, kuin silli. Jollet innostu maustesilakoista voit vaihtoehtoisesti valmistaa sinappisilliä, lasimestarinsilliä tai etikkasilakoita kylmänä maustettuna kalana. 

Pitkäpippuri ja korianterisilakoita voit syödä joko tavalliseen perinteiseen tapaan keitettyjen perunoiden kera, tai valmistaa hapannäkkileivän päälle pieniä herkkupaloja juhliin. Voitele näkkileipäpalat, lisää päälle kovaksi keitetyn munan viipaleita, sipulirenkaita ja viimeistelet sirottelemalla ohuen viivan rakkoleväjauheetta päälle. Lisä rakkolevästä voit lukea reseptistäni lohipiirakatmustalla riisillä ja merilevällä maustettuna. Tällä reseptillä saat tarpeeksi pitkäpippurilla ja korianterilla maustettuja silakoita neljästä kuuteen alkuruokaan ja osana suurempaa silakka ja sillivalikoimaa siitä riittää isommallekin joukolle.

Pitkäpippuri ja korianterisilakat
400 g tuoreita silakoita
jauhettua rakkolevää viimeistelyyn

Mausteliemi:
1 dl etikkaa (12 %)
3 dl vettä
2 rkl suolaa
2 dl sokeria
1 sipuli
3 pitkää pippuria
1 rkl korianteria
5 neilikkaa

Mittaa vesi, etikka, suola ja sokeri kattilaan. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi renkaiksi tai suokaleiksi. Lisää pippuri, korianteri ja neilikat sipulin kanssa mausteliemeen. Halutessasi voit murskata mausteet pienemmäksi morttelissa. Keitä liemi ja anna sen jäähtyä kokonaan. Pane silakat vuokaan tai lasipurkkiin. Voit joko latoa toistensa päälle kerroksittain tai rullata rullalle jokaisen yksitellen rullalle ja panna ne limittäin vuokaan. Kaada päälle kylmä liemi. Pane vuokaan jotain painoksi pitämään silakat mausteliemen pinnan alla, jollei lientä ole tarpeeksi. Peitä vuoka muovikelmulla ja pane se jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi maustumaan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...