15. maaliskuuta 2012

Lindströmin muffinit


Punajuurella ja kapriksilla maustettuja jauhelihapihvejä uunissa muffinivuoissa kypsennettynä. Vaivatonta mutta herkullista arkiruokaa joka raaka-aineistaan riippuen sopii myös päivällisille.

Lindströmin pihvit ovat yleisesti varmaankin tutumpia kuin Lindströmin muffinit. Idean valmistaa jauhelihapihvejä tällä tavalla sain joskus aikoinaan Pirkka-lehdestä juuri takaisin Suomeen palattuani maustettu lihamureke vain muffinivuokiin uuniin kypsentymään, mutta pihvitaikinan mausteet on aivan omaa perua, tai oikeastaan Boriksen, joka lopetti keittiömestarin hommat ja siirtyi viinialalle.

Lindströmin pihvit ovat punajuurella ja kapriksilla maustettuja jauhelihapihvejä, ja niiden alkuperästä on parikin teoriaa, jossain olin lukevinani että pihvit olisivat venäläistä perua maustamisen suhteen, vaikka ne tiedettävästi ensimmäistä kertaa olisivat esiintyneet Ruotsissa. Tarkkaavainen huomaa että Lindströmin pihveillä on periaatteessa samat raaka-aineet kuin raakapihvillä, siis sipulia, kapriksia, punajuurta ja lihaa, Lindströmit vain paistetaan sen sijaan että ne syötäisiin raakoina.

Lindstöminpihveistä minulle tulee aina mieleen yksi opiskelukaverin vaimo, hän ei opiskeluaikoina osannut valmistaa mitään muuta kuin Lindströmin pihvejä pulverimuusilla tai Lindströmin pihvejä paahtoleivällä oopperavoileivän tapaan. Hänen ruoanlaittotaitonsa ei valitettavasti ole vuosien myötä paljoa edistynyt, hän osaa edelleen polttaa hyvät pihvit karrelle vaikka ne vielä sisältä ovat raakoja sekä valmistaa perunasalaatin raaoista perunoista. Mutta nyt pari kymmentä vuotta myöhemmin taitaa edelleen vain saman ruoan mutta nykyään jo kolmessa eri muodossa kiitos Pirkka-lehden, joten edistystä on tapahtunut.

Näissä jauheliharuoissa on se hyvä puoli että jokainen voi omien ruokatottumuksiensa, että budjettinsa raameissa itse päättää mistä pihvit valmistaa. Gurmeetasolle ruoka nousee kun jauhat liha itse, ja valitset lihaksi härän sisä- tai ulkofileetä sen tavallisen kaupasta ostetun valmiiksi jauhetun jauhelihan sijaan ja käyttämällä kermaa veden sijaan nesteenä. Voihan myös lihakauppiasta pyytää jauhamaan liha lihatiskillä. Ja tällä samalla tavalla voit valmistaa pihvejä uunissa hyväksi todetulla lihamureke tai lihapullareseptillä.

Korppujauhojen nesteen voi valita vähän riippuen miten rasvaista jauhettua lihaa käytät muffineihin, nauta-sikaan voit hyvin käyttää vettä nesteenä, siinä on tarpeeksi rasvaa mutta hyvin vähärasvainen naudanlihaan sopisi mielestäni paremmin käyttää kermaa jottei muffineista tule liian kuivia ja mauttomia. Käytin tähän mausteena nelimaustetta, Quatre epices, sekä hapanleivästä tehtyjä korppujauhoja, joihin olen hyvin mieltynyt juuri nyt, varsinkin jauheliharuoissa. Nelimauste on ranskalainen mausteseos jota käytetään sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin ja käytin sitä reseptissäni joulun hedelmäkakku.

Täytä muffinivuoat kokonaan liha kutistuu uunissa ja vajoaa pohjaan, jos liha on hyvin rasvaista voi vuoasta valua ylimääräistä rasvaa yli äyräiden, esimerkiksi jos käytät vain sianjauhelihaa tai jauhelihana sika-nautaa ei muffinivuokia välttämättä tarvitse öljytä tai voidella millään rasvalla. Oikeasti Lindströmissä pitäisi aina käyttää freesattua sipulia, siis miedolla lämmöllä läpikuultavaksi kuullotettua sipulia mutta laiskana tyttönä jätin sen vaiheen väliin, kaprikset taas jäivät kauppaan, vaikka ne lukivatkin kauppalapussa joten tämä on melkein Lindströmiä, ilman kaprista joka siihen ehdottomasti kuuluu. Korvasin tämän erheen kuitenkin tarjoilemalla Lindströmin muffinit maustekurkun kera ja yhdistin ne sellerisoseen kera, mutta tavallinen perunasosekin käy tähän hyvin. Tällä reseptillä saat tavallisesta poiketen aikaiseksi 4-6 annosta, jokaiselle pari kolme muffinia nälän mukaan

Lindströmin muffinit
400 g jauhelihaa
1 valkosipulinkynsi
1 sipuli
2 sardellia
1 dl hapanleipäkorppujauhoja
1 kananmuna
2 dl vettä
1½ tl suolaa
1 tl quatre epices
1-2 tl timjamia
1 dl etikkapunajuurta 
½ dl kaprista
Öljyä voiteluun ja paistamiseen

Ota liha ulos jääkaapista noin tunti ennen sen kypsennystä jotta sillä on aikaa temperoitua huoneenlämpöiseksi. Mittaa vesi kulhoon ja lisää sekaan mausteet sekä korppujauhot. Anna korppujauhojen turvota ja imeä itseensä nestettä noin puolisen tuntia. Kuori sipuli ja hienonna se. Kuullota sipuli miedolla lämmöllä paistinpannussa kunnes se on pehmennyt ja on läpikuultavaa. Kuori valkosipuli ja hienonna se, lisää valkoispuli ja sardellit sipulin sekaan pariksi minuutiksi kunnes sen tuoksu levittäytyy keittiöön. Anna sipulin jäähtyä. Valuta kapriksista suolavesi siivilässä. Kuutioi punajuuret ja hienonna kaprikset jos ne ovat hyvin isoja. Lisää punajuuri, kaprikset, jäähtynyt sipuli ja jauheliha kulhoon. Riko kulhoon myös yksi muna ja sekoita muffinitaikina kunnolla. Voitele muffinivuoka kevyesti öljyllä. Täytä jokaiseen muffinipellin syvennykseen. Voit täyttää vuoan syvennykset täyteen. Paista muffinit 200 asteessa uunin keskitasolla 25–30 minuuttia. Kokeile onko muffinit kypsiä pistämällä kuorimaveitsi muffiniin. Pane veitsi alahuultasi vastaan, jos veitsi on kuuma ovat muffinit valmiit, jos muffinit eivät vielä ole kypsiä paista niitä lisää uunissa. Tarjoile Lindströmin muffinit sellerisoseen tai perunamuusin, maustekurkun ja raikkaan vihersalaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...