23. maaliskuuta 2012

KatkarapucocktailPrawncocktail, suomeksi katkarapucocktail. Katkarapuja, herneitä, kurkkua ja tomaattia punaisessa Rhode Island-tyyppisessä majoneesikastikkeessa vesikrassin kera. Raikas alkuruoka äyriäisistä tarjoiltuna jokaiselle omassa annoslasissaan, hyvä vaihtoehtoinen alkuruoka pääsiäiseksi.

Tässä on taas kerran retro-henkinen alkuruoka, hyvin helppo valmistaa. Kokoa vain kaikki ainekset ja sekoitta kastikkeen kanssa ja lusikoi kauniisiin laseihin joista annokset tarjoilet.
Tuoreita katkarapuja on vaikea saada ainakin täällä Tampereella, joten joudun taas kerran tyytymään siihen mitä on tarjolla, siis pakastettuihin katkarapuihin mutta myös suolaveteen säilöttyjä katkarapuja on tarjolla kaupoissa. Katkarapujen pakkauksissa mainitaan eri numeroita, ja nämä tarkoittavat sitä montako katkarapua mahtuu niiden paina kohti, joten mitä pienempi määrä sitä suurempia katkarapuja. Niissä vain on oma niksinsä jotta niistä saa hyviä. 

Pakastetut katkaravut kannattaa sulattaa jääkaapissa, ja se kestää noin vuorokauden. Kun katkaravut ovat sulanee, ne kuoritaan, jolleivät ne ole valmiiksi kuorittuja. Itse suosin kuorineen pakastettuja koska ne ovat vähemmän käsiteltyjä ja tästä syystä parempilaatuisia. Otan aina kaikki rapujen kuoret talteen ja keitän niistä lientä, ja josta myöhemmin valmistan valehummerikeittoa. Kuorittujen katkarapujen kannattaa antaa valua siivilässä, jotta niistäkin valuu niin paljon nestettä kuin mahdollista. Pane katkaravut siivilässä jääkaappiin kulhon päälle valumaan. Kulhon voi peittää kelmulla jottei niiden haju tartu muihin ruokiin.

Kastike perustuu äitini versioon kuuluisasta Rhode Island salaattikastikkeesta, jota harrastimme enemmän nuoruudessani, ja se sopii varsinkin äyriäis- että kanasalaattiin. Ainoa ero on, ettei äitini joka kerta vaivautunut vispaamaan kermaa, kuten alkuperäisessä reseptissä tehdään, vaan hän ohensi usein kermalla paksua majoneesia kermalla ja saa aikaiseksi kastikkeen, muuten ainesosat ovat periaatteessa samat. Kastikkeen jujuna on että sen pitää antaa maustua ja tekeytyä jääkaapissa vähintään tunti ennen sen salaattiin sekoittamista. 

Tässä kastikkeessa ei kuitenkaan ole lisätty suolaa, joten tarkista kastikkeen maun suolaisuus ja lisää sitä jos se mielestäsi sitä tarvitsee. Tästä pääsenkin asiaan, kaikki salaatin ainesten kosteus sekoittuu salaattikastikkeen kanssa, joten mitä enemmän nestettä vihanneksista valuu sitä vetelämpää kastikkeesta tulee. Tämä on hyvä pitää mielessä kun pesee vihanneksia, että en saavat rauhassa valuttaa kaiken ylimääräisen veden lävikössä ja kuivua ennen niiden pilkkomista. Samasta syystä tomaatti fileoidaan, se leikataan lohkoiksi joista poistetaan sen sisusta ja siemenet ja jäljelle jää vain tomaatin kuoret ja sen hedelmäliha joka sijaitsee kuoren alla ja jos haluaa oikein hienostella voit tomaatin kaltata ennen sen fileoimista, siis poistaa tomaatilta kuoret, kuten reseptissäni tomaattiketsuppi neuvotaan. 

Tästä samasta nesteen minimoimisesta koverran kurkustakin pois sen nestemäisen sisustan ennen sen käyttämistä, ja halutessaan voi vielä kuoria kurkun. Tämä on suositeltavaa varsinkin talvisin, kun kurkun kuoret ovat paksumpia ja kitkerän makuisia. Kesällä tähän voi käyttää tuoreita herneitä, mutta muu aika vuodesta pakasteherneet kannattaa sulattaa samalla kuin katkaravutkin, ja niiden nesteen voi valuttaa pois sulattamisen jälkeen, samalla tavalla kuten katkaravuista. Tätä ei välttämättä tarvitse tehdä jääkaapissa vaan sen voi tehdä cocktailia valmistellessa.

Tätä ei sinänsä ole mikään salaatti, mutta se sisältää kuitenkin vähän vihreätä ja valitsin tällä kertaa vesikrassin mutta jollei sinun kaupastasi löydy vesikrassia voit korvata sen Rucolalla, jonka maku on hieman samantyyppinen ja jollei sitäkään ole sydäntalvella saatavana, voit käyttää jäävuorisalaattia hätätapauksessa näiden kahden vaihtoehdon sijaan. Annokseen voi lisätä tilliä, ja sen voi myös koristella samaisella tillillä jos siitä pitää, mutta koska en pahemmin välitä tillistä jätän sen suosiolla pois tästä annoksesta. Joskus voin korkeintaan vähän hienostella koristelemalla annokset tillinoksilla. Sitruunan viipale kuitenkin kuuluu olennaisena osana annosta, ja käytän sitä aina sen koristelemiseen, samalla siitä voi halutessaan puristaa sitruunamehua cocktailin päälle. 

Huomaa taas kerran että tämä ruoka sisältää majoneesia joten sitä ei saa jättää liian pitkäksi aikaa huoneenlämpöön, joten jos valmistat alkuruoan teet itse salaatti valmiiksi kulhoon jonka säilytät muovikelmulla peitettynä jääkaapissa kunnes on tarjoilla se, jolloin vain lusikoit sen tarjoilulaseihin ja viimeistelet annokset ne koristelemalla. Muista vain, mitä pidempi säilytyt kulhossa jääkaapissa, sitä enemmän nestettä aineksista irtoaa, ja sitä vetelämpi tulos joten lisää kastike vasta viimehetkellä ennen annoksien tarjoilua. 

Annoksien kokoa on vähän vaikea arvioida, se riippuu tietenkin miten isosta lasista aiot tarjoilla annokset, mutta peruskooltaan tämä on noin neljälle ruokailijalle mutta pienemmistä laseista tästä riittää isommallekin seurueelle. Katkarapucocktail sopii hyvin alkuruoaksi rapean patongin kera, tai patongin puutteessa paahtoleivän kera. Ja jollei tämän katkarapucocktail säväytä on kesän äyriäiscocktail taskuravusta tai keväinen katkarapucocktail parsan kanssa sekä Toast Skagen toinen yhtä juhlavia vaihtoehtoja alkuruoaksi tulevana pääisäisenä. Tällä reseptillä saat alkuruoat neljälle hengelle.

Katkarapucocktail
500 g katkarapuja
5 cm purjosipulia
10 cm kurkkua
1 iso tomaatti
pieni nippu vesikrassia
1 dl herneitä
sitruuna

Rhode Island-kastike:
1 rkl ketsuppia
½ tl chiliä
1 tl konjakkia
(mustaa pippuria)

Rhode Island-kastike:
Sekoita kaikki ainekset hyvin pienessä kulhossa. Tarkista kastikkeen maku ja lisää siihen suolaa jos se mielestäsi sitä vaatii, ja mustaa pippuria jos siitä pidät. Anna kastikkeen tekeytyä jääkaapissa vähintään tunnin ajan.

Prawn cocktail:
Kuori katkaravut ja anna niiden valua lävikössä, tee sama herneille jos käytätä pakastettuja. Leikkaa purjon valkoisesta päästä sopivan kokoinen pala, halkaise ja huuhtele se kunnolla vedellä. Pese myös kaikki muut vihannekset hyvin ja anna niiden kuivua kunnolla. Leikkaa purjosta ohuita puolirenkaita ja pane ne kulhoon. Kuori kurkku ja leikkaa se halki pituussuunnassa ja koverra pienellä lusikalla sen siemenet ulos. Leikkaa kurkku taas pituussuunnassa jotta saat kurkun neljään yhtä suureen osaan ja viipaloi nämä ohuelti ja pane kulhoon. Leikataan tomaatti noin sentin lohkoiksi ja leikkaa terävällä vetisellä sen sisusta siemenineen pois jotta jäljelle jää vain tomaatin hedelmäliha kuorineen. Kuutioi tomaatin suikaleet ja lisää ne herneiden kanssa. Leikkaa vesikrassi pienemmäksi ja lisää se katkarapujen kera kulhoon. Sekoita kunnolla ja lisää kastike. Lusikoin laseihin ja viimeistele annokset ne koristelemalla sitruunalla ja tarjoile oitis tuoreen patongin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...