26. maaliskuuta 2012

Ekelundin bambutiskiliinatMitä olisi keittiö ilman tiskirättiä? Tiskirätti, tai tiskiliina on välttämätön keittiön puhtaanapito väline jota ilman ei tule toimeen. Se on myös oivallinen apuväline kun sattuu vahinko ja nestettä joko roiskuu tai valuu pitkin pöytiä.

Tiskirätit ovat hyväksi todettu tapa pitää paikat puhtaana myös muuallakin kuin vain keittiössä. Niissä vain on yksi huono puoli, ne kuluvat melko nopeasti ja ne alkavat usein haista pahalle jo lyhyen käyttöajan päästä. Tähän tiskirätin haisemiseen on parikin hyvää lääkettä. Tiskirätti kannattaa joka kerta kun sitä käyttää aina kunnolla huuhdella puhtaaksi, ja antaa sen kuivahtaa ilmavasti. Ajan mittaan tiskirätit alkavat kuitenkin haista ja ne voi pestä. Tiskirätin voi pestä tiskikoneessa, olen kuullut että jotkut pesevät ne jopa pyykinpesukoneessa mutta itse olen liottanut niitä yleispesuaineessa, huuhdellut ne kunnolla jonka jälkeen ne ovat olleet taas puhdistuskelpoisia jonkun aikaa. 

Wettex ja Ekelund imukyky testissä
On tavallisista kaupasta saatavista tiskiräteistä vuosien päivittäisellä käyttökokemuksella kelpuuttanut vain Wettexin, ja olen vanhoillisesti vieroksunut uusien vaihtoehtojen kokeilua. Wettexit ovat 100 % valmistettuja luonnonkuidusta, puuvillasta ja kuituselluloosasta ja ne ovat kompostoitavaa tavaraa, mitä varmaan harva edes muistaa, saati sitten tietää. Olen itsekin aina hävittänyt sen sekajätteen seassa, vaikka luulin että meillä kompostoidaan kaikki mikä vain on mahdollista kompostoida. 

Vähän aikaa sitten minulle suositeltiin puuvillan ja bambun sekoituksesta valmistettuja Ekelundin tiskiliinoja ja harvemmin innostun suosittelemaan mitään tuotteita, mutta nämä ovat huomion arvoisia. Ekelundin tiskiliinat ovat antibakteerisia ja luontoystävällisiä. Tiskiliinat ovat bambusta ja puuvillasta valmistettuja, ne ovat kokonaan luonnonkuidusta ja kompostoitavia. Bambulla on havaittu bakteerien kasvua estävä ominaisuus joten se estää tiskiliinaa haisemasta, ja ne voi pestä 60 asteessa pesukoneessa. Bambu imee itseensä kosteutta tehokkaasti, paljon paremmin kuin olisin osannut ennalta arvata. Olin alkuun hyvin varsin epäluuloinen, koska kostea liina tuntui samalle kädessä kuin pellava tai puuvillariepu joka ei samalla tavalla ime itseensä kosteutta mutta liinan käsituntumaan totuttua on se ihan kätevä. 

Mutta ei ylistyksiä ilman perusteita, vertailin kuivan Wettexin sieniliinan ja kuivan Ekelundintiskiliinan nesteen imemiskykyjä. Kaadoin kummankin liinan päälle samanaikaisesti 1½ kylmää vettä. Ekelundin tiskiliina imi itseensä kiittävän desin verran vettä paljon nopeammin, tiskiliina on imenyt itsensä täyteen kahdessa minuutissa kun Wettexillä taas kestä tämä sama viidessä minuutissa. Wettex kuitenkin imee itseensä hitusen enemmän nestettä kosteana, kuin Ekelund. Tämän jälkeen kummatkin liinat saivat ilmakuivata samalla lailla sen jälkeen kuin kummastakin oli väännetty ja puristettua kaikki mahdollinen vesi pois. Wettexi kuivui hieman nopeammin kuin Ekelundin tiskiliinat jolla kesti noin kymmenisen minuuttia pidempään kuivua. Kostea Wettex imee enemmän nestettä kuin Ekelund kun vahinko sattuu mutta Ekelundilla pyyhkii paremmin ja helpommin puhtaammaksi.

Puolikostea Wettex ja märkä Ekelund
Totesin varsin lyhyen käyttöajan jälkeen että Ekelundin tiskiliinat kestävät hyvin hankaamista ja vievät lian mennessään ilman mitään puhdistusaineita, mikä on suotavaa kun huushollissa on pieniä lapsia, tai kuten omassa tapauksessani, kissoja. Puolisolla on aamuisin tapana toisinaan kaataa aamukahvia unen pöpperössä vähän minne sattuu keittiössä, pitkin pöytätasoja, kaapinovia ja lattialle kahvinkeittimen viereen ja tämän saan nyt helposti aamuisin pyyhittyä pois vain kostealla liinalla. Totean kuitenkin että kissankarvat, joita meillä kahden kisan takia riittää jopa naapureille jakaa, ovat yhtä vaikeita saada poistettua sekä Wettexillä että Ekelundin tiskiliinoilla. Leivon myös suhtkoht usein ja Ekelundin tiskiliina on ylivertaisesti parempi siivoamaan leivonnanjälkeisiä jälkiä pois pöydältä, Wettexillä saa hinkata kauemmin, tai käyttää sekä tiskiainetta että tiskisientä apuna jotta kaikki jauhojen jäljet irtoavat. 

Ekelundin liina ei myöskään värjäänny punaviinistä samalla tavalla kuten Wettexin sieniliinat, vahinko joka meillä sattuu harmittavan usein. Pyyhin Ekelundilla vaivatta pois punaviinin, liina oli samanvärinen ja tahraton, vaikka huuhtelin punaviinit siitä pois lämpimällä vedellä, ja jos näin tekisi Wettexille jäisi siihen punaviinistä tahra jota ei saa poistettua. Ekelundin tiskiliina kestää myös paremmin lämpöä kuin Wettexin, tämä on kokeiltu jo monta kertaa kuumaa hellaa pyyhkiessä. Valmistajan mukaan Ekelundin mukaan liinoilla on jopa 3-9 kk käyttöaika, asia jota vielä valitettavasti en ole saanut henkilökohtaisesti todettua, mutta minulla on itsellänikin tätä nykyä Ekelundin tiskiliinoja jokapäiväisessä käytössä, nyt vasta parisen kuukautta, joten saan vasta tulevaisuudessa todeta tämän käyttöajan pituuden totuudenmukaisuuden.

Tiskiliinat ja seinäpidike
Huomautan kuitenkin että Ekelundin tiskiliina kannattaa valmistajan suositusten mukaisesti aina pestä ennen sen käyttöä, tällöin se toimii paremmin kuin pesemättömänä koska sain tämänkin sattumalta kokeiltua. Ostin tiskiliinojen lisäksi smarthanger pidikkeen sille, pidike kiinnitetään seinään tai kaakeliin tarralapulla, ja liina painetaan pidikkeeseen jossa se roikkuu ilmavasti eikä joka kerta tipu tiskialtaaseen kun avaa vesihanan. Jälkikasvu on ihastellut tätä ihmeellistä uutta vekotinta äidin keittiössä, ja kuopus jopa tiedustellut mistä sellaisen saa. 

Kivaa tiskiliinoissa on se että niiden paperilapussa mainittiin kyseisen liinan kutojan nimi, se tekee liinoista paljon yksilöllisempiä kuin Wettexin tusinarätit. Yhdellä kauppareissulla pian Ekelundin tiskiliinoihin tutustuttuani huomasin että niitä myös myytin paikallisessa kauppakeskuksessa, ja hinta oli korkeampi kuin suunnittelijan omilta sivuilta tilattuna. Mainittavan arvoista lopuksi on että Ekelundin tiskiliinat palkittiin Ruotsissa vuonna 2009 vuoden tekstiili ja muotialan kunnia maininnalla vuoden parhaimpana tekstiilituotteena. Kokeilemani Ekelundin tiskiliinat on suunnitellut suomalainen Sari Ahokainen ja hänen tuotteitaan saa tilattua suoraan kotisivuilta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...