29. maaliskuuta 2012

CaesarinsalaattiRapeaa jäähdytettyä Romainesalaattia, Parmesaanijuustoa, ruskeaksi paahdettuja leipäkrutonkeja ja herkullisen kermaista salaattikastiketta, Caesarin salaattikastiketta. 

Caesarin salaatin alkuperästä on taas kerran monen montaa versioita, kuitenkin se mielletään usein kanaa kanssa, ja tätä tarjoillaankin yleisesti hampurilaisketjujen salaattivalikoimissa, myös meillä kotona täällä Suomessa. Kana on vain jotain mitä syödään Caesarin kanssa, joka itse koostuu on vain salaatista, sen kastikkeesta ja krutongeista. Toinen mitä usein tarjoillaan Caesarin salaatin kera on rapeaksi paistettu pekoni mutta kummatkaan eivät perinteisesti kuuluu itse salaattiin.

Krutongit lisätty sekaan
Caesarin salaatti on tuoretuote, se on syötävä juuri sen jälkeen kun salaatinlehdet ovat sekoitettu kastikkeeseen, salaatin lehdet nuutuvat hyvin nopeasti näin raskaasta ja öljyisestä kastikkeesta. Caesar ei sisällä majoneesia, vaan sen sijaan yhtä hyvin kyseenalaista raaka-ainetta, joko raakaa munan keltuaista tai alikeitettyä hyvin löysää kokonaista kanamunaa, jossa valkuainen jää valuvaksi eikä ole hyytynyt valkoiseksi. Tässä herää kysymys miten salmonella ja lintuinfluenssan kanssa tartunta, jonka jokainen ruokailija saa itse päättää miten asiaa suhtautua, munat kuitenkin ovat nyt ajankohtaisia muodossa ja toisessa pääsiäisenä.

Haudutettu muna
Haudutetut munat valmistat helpoiten kaatamalla kiehuvaa vettä munien päälle, tämän jälkeen munat saavat olla vedessä kymmenen minuuttia, jonka jälkeen ne pannaan kylmän veteen jotta niiden kypsyminen keskeytyy. Tällä tavalla saadaan täydellisiä haudutettuja munia, valkuainen hyytynyt ja keltuainen vielä ihanan keltainen ja valuva. Toinen vaihtoehto on keittää munia kiehuvassa vedessä vain minuutin verran jos munaa on säilytetty huoneenlämmössä ja tupla-aika jos munat tulevat suoraan jääkaapista, tai voit hauduttaa munia poreilevassa ei kiehuvassa vedessä.

Mistä sujuvasti pääsenkin krutonkeihin. Paistetut leipäkuutiot ovat mielestäni periaatteessa hyödyttömiä, ja on vain muutama paikka missä niiden käyttö on oikeutettua, ja tämä on yksi niistä. Onko tämä aversion krutonkeja kohtaan jotain joka juontaa itsensä noin pari vuosi kymmentä takaperin, kun ensimmäisen kerran kuulin karppauksesta, tällöin sitä ei vielä kylläkään vielä kutsuttu siksi, ja se oli vielä silloin maailman laajuisesti hyvin tuntematon ilmiö vai enkö koskaan ole pitänyt krutongeista, sitä en muista. Caesariin ne kuitenkin maustetaan miedosti valkosipulilla, paistamalla ne tuoreella valkosipulilla maustetussa öljyssä. 
Paahdetut leipäkrutongit

Monessa Caesarin kastikkeessa käytetään sardelleja kastikkeeseen, ja tämä on aivan oikein jos käytössä ei ole Worcestershirekastiketta, joka ajaa aivan saman asian. Worcestershire sisältää sardellia, englanniksi anchovies, joka taas ei ole sama asia kuin meidän anjoviksemme, joka on kilohailista valmistettua maustettua kalaa, sardellit sijastaan ovat oma kalalajinsa joita ei millään tavalla mausteta vaan ne vain suolataan.
 
Caesariin käytetään aina kokonaisia hyvin huuhdeltuja salaatinlehtiä, ne eivät saa olla leikattuja tai millään tavalla silputtuja, ja ne kannattaa jäähdyttää ennen kastikkeeseen sekoittamista, tällöin kastike pysyy paremmin lehtien päällä. Caesarin salaatin voi halutessaan syödä sormin, ja tämä on helpointa kun asettelee salaatin valmiiksi lautaselle varret ulospäin reunalle josta ne hyvin voi syödä sormin.

Öljyksi soveltuu parhaiten oliiviöljy, sekä itse kastikkeeseen että krutonkien paistamiseen. Jäähdytä salaatinlehdet niiden huuhtelun jälkeen mutta ennen niiden salaattiin käyttöä jollei niitä ole säilytetty jääkaapissa.

Caesaria voi tarjoilla joko alkuruokana tai lämpimän ruoan lisukkeena ja tällä reseptillä saat Caesarin salaatista lisukkeen lämpimälle ruoalla esimerkiksi grillatulle kanalle tai sinällään alkuruoan noin neljälle ruokailijalle.

Caesarinsalaatti
2 kerää Romainesalaattia
2 kananmunaa
1 dl parmesaaniraastetta
1-2 rkl sitruunamehua
½-1 dl oliiviöljyä
merisuolaa
mustaa pippuria
4 leipäviipaletta
1 valkosipulikynsi
oliiviöljyä krutonkien paistamiseen

Huuhtele salaatti huolellisesti ja jäähdytä salaatinlehdet jääkaapissa vähintään puolisen tuntia, korkeintaan parin tunnin verran. Asettele kananmunat joko kattilaan tai kulhoon. Keitä ylös vettä ja kaada vesi munien päälle. Anna munien hautua vedessä minuutin verran. Nosta munat ylös vedestä ja anna niiden jäähtyä kokonaan. Leikkaa leipä tasakokoisiksi kuutioiksi. Irrota valkoispulinkynsi valkoispulista, ja paina se litteäksi leikkuulautaa vasten kuorimatta sitä. Lämmitä paistinpannu ja lisää sille valkosipuli. Annan valkosipulin paistua mukana kunnes öljy on kuumaa. Nosta valkosipuli ylös öljystä ja lisää krutongit pannulle. Paista krutonkeja kunnes ne ovat saaneet joka puolelta kauniin ruskean paahtuneen värin. Nosta ylös krutongit pannulta ja anna niistä valua liika öljy talouspaperilla. Anna krutonkien jäähtyä kokonaan paperilla. Raasta parmesaani hienosti. Riko munat ja kaada niiden sisällys salaattikulhoon. Purista päälle tuoretta sitruunamehua ja lisää Worcestershirekastiketta noin teelusikallisen verran. Lisää sekaan juustoraaste ja kaada sekaan oliiviöljyä hienona vanana koko ajan sekoittaen kastiketta. Mausta salaattikastike suolalla ja vasat rouhitulla mustalla pippurilla oman makusi mukaan. Anna kastikkeen tekeytyä sekoittamisen jälkeen, noin vartin huoneenlämmössä. Ota salaatti ulos jääkaapista ja irrota lehdet toisistaan. Pane lehdet kulhoon jossa salaattikastike on ja käännä salaatinlehdet salaattiottimilla kulhossa olevan kastikkeen kanssa. Lisää sekaan jäähtyneet krutongit ja sekoita. Pane salaatti tarjolle omasta kulhostaan tai annostele jokaiselle omat annokset omille pienille sivulautasille ruoan lisukkeeksi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...