6. maaliskuuta 2012

Chili con Carne kaksilla pavuilla


Lämmintä Chili con carnea tuoretta paprikaa sekä kahdenlaisia papuja. Tulista valkosipulilla, chilillä ja tuoreilla korianterin varsilla maustettua papupataa tomaattikastikkeella.

Lämmittävää ruokaa sekä arkipäivänä kotona ollessa että hiihtolomalla. Ruokaa jonka nopeasti saa pöytään ja jolla ruokkii nälkäisenkin joukon ja arkipäivän nopea Chili con carne valmistuu meillä aina jauhelihasta, vaikka alkuperäisessä reseptissä käytettiin kokolihaa possusta. Kokoliha kuitenkin vaatii niin pitkän haudutusajan joten arkena käytän suosiolla aina jauhelihaa. Jauhelihana tähän sopii häränliha tai lammas kun taas porsaan jauheliha tai nauta-sika jauheliha sisältävät liian suuren osuuden rasvaa suhteessa lihaan, joten padasta tulisi liian rasvaista ja rasvassa lilluvaa ruokaa ei ole mieleistä syödä.

Chilin tärkein raaka-aine on sen nimen mukaan juuri chili, ja tässä voi käyttää sekä tuoretta chiliä että valmista chilitahna ja meillä tämä chilitahna valmistetaan itse perheen ei nykyään enään niin salaisen perinnereseptin mukaan. Jos käytät tuoretta chiliä kannatta sinun ottaa tavaksesi aina ennen chilin käyttöä tarkistaa sen tulisuus, joka vaihtelee joskus paljonkin ja vasta tämän jälkeen lisätä tuoretta chiliä jotta saat mieleisesi tulisuuden ruoalle.

Tämä chili con carne eroaa hiukan mausteisesta Chili con Carnesta, joten seuraava tärkeä raaka-aine on korianteri josta tässä tapauksessa käytetään sen varret, ei siis lehtiä kuten monessa toisessa reseptissä vaan tässä käytetään korianterin varret, joita joissakin tapauksissa kutsutaan korianterinjuuriksi, yleisemmin käytettyjen korianterin lehtien sijaan. Korianterinvarsien juuriosassa on sen lehtiä hieman aromaattisempi ja makeampi sitrusmainen maku joka kannatta hyödyntää. Säilytän korianterin varsienjuuriosia muun muassa kuivattuina, sekä pieneksi leikattuna ja pakastettuna samaan tapaan kuin tilliä. Jollet löydä tuoretta korianteria voit korvata sen korianterin siemenillä ja noin puolesta teelusikallisesta teelusikalliseen on tähän sopiva määrä. Murskaa vain siemenet morttelissa ennen niiden käyttöä.

Tähän käytetyn paprikan kannattaa mieluiten olla tuoretta, tällöin se säilyttää rapsakkuutensa eritavalla kuin pakastepaprika jota voi käyttää hätätapauksessa. Olen kuitenkin huomannut että ruoan valmistusaika ei pahemmin eroa toisistaan käytti sitten tuoretta tai pakastettua paprikaa. Tämä kuitenkin riippuu kokin veitsenkäyttö taidoista, vähemmän harjaantuneelta paprikan leikkaaminen tai suikalointi vie pidemmän ajan. Veistä käyttämällä toisinaan myös sattua vahinkoja joilta säästyy käyttämällä. Paprikasta saat kuitenkin kivaa vaihtelua tähän ruokaan sekä sen maun että ulkonäön suhteen. Ainoastaan punaisesta paprikasta valmistettu Chili con Carne on aivan erilaista kuin sekä vihreästä, keltaisesta että punaisesta paprikasta valmistettu Chili. Chili con carne tarkoittaa chiliä lihan kera, ja chiliä voi myös valmistaa ilman lihaa ja helpoiten valmistat sen reseptini Chili sin Carnen mukaan joka sopii kaikille kasvissyöjille, myös vegaaneille.

Vaikka pyrin valmistamaan kaikki ruokani alusta alkaen itse on joitakin asioita joissa joskus hieman oikaisen yksi näistä on tomaattimurska. Tuoreet tomaatit voi jokainen tietenkin itse kaltata ja paloitella tähän ruokaan, mutta arkisin säilykepurkista tuleva tomaattimurska on poikaa, se nopeuttaa tämän ruoan saantia nälkäisille huomattavasti, joten valitse oma tapasi. Samalla tavalla voit köyttää suoraan säilykepurkista papuja, jollet itse niitä esiliota ja keitä ne kypsiksi. Sekä punaiset että valkoiset pavut olivat liossa yön yli seuraavaan päivään suolattomassa vedessä ennen kuin keitin ne kypsiksi lievästi suolatussa vedessä. Liottamisen aikana papujen liotusvesi kannatta vaihtaa pari, jopa kolmekin kertaa mutta myös papujen keitinvesi kaadetaan pois. Jos taas käytät säilykepapuja kaada ne lävikköön ja anna nesteen valua pois ennen niiden käyttöä ruoassa. Tällä tavalla saat minimoitua mahdolliset papuperäiset ilmavaivat. Ruoassa ei ole gluteenia, eikä laktoosia tai kanan muna ja Chili con carne sopii myös karppaajille, jos jättää syömättä sen kanssa sitä rapeaa patonkia. Tällä reseptillä saat ruokittua neljän hengen perheen.

Chili con Carne kaksilla pavuilla
400 g naudan jauhelihaa
400 g punaisia kidneypapuja
400 g valkoisia papuja
1 prk tomaattimurskaa
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
1 keltainen paprika
1 sipuli
3 rkl tomaattipyreetä
2-3 valkosipulin kynttä
½-1 tl chiliä
1-2 tl juustokuminaa
½ nippua tuoreita korianterin varsia
½ tl kanelia
suolaa
mustaa pippuria
loraus punaviiniä

oliiviöljyä paistamiseen

Huuhtele korianterin varret ja anna niiden kuivua. Halkaise paprikat ja poista niiden sisältä siemenet ja kaikki vaaleta kalvot. Huuhtele paprikat huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa lävikössä. Kuori sipuli ja hienonna se. Ruskista jauheliha ja sipuli tilkassa oliiviöljyä. Leikkaa paprikat joko suikaleiksi tai kuutio se. Kuori valkosipuli ja hienonna se. Leikkaa korianteri niin hienon hienoiksi kuutioiksi kuin vain mahdollista. Lisää tomaattipyree, korianteri, paprika, valkosipuli sekä chili jauhelihan sekaan. Jatka paistamista koko ajan kunnolla sekoittaen viitisen minuuttia ja anna valkosipulin tuoksun levitä keittiöön. Lisää pataan tomaattimurskaa ja korianteri sekä kaneli. Kaada sekaan myös loraus viiniä ja anna padan hautua kymmenisen minuuttia. Sekoita juuri viime vaiheessa padan sekaan pavut ja anna niiden lämmetä. Älä enää keitä pataa jotteivät pavut rikkoonnu. Tarkista ruoan maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja mustalla pippurilla. Tarjoile Chili con carnea lämpimiltä syviltä lautasilta tai keittokulhoista rapean patongin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...