1. maaliskuuta 2012

Tofutagine suppilovahveroilla



Vegaani Tagine jossa paistettua tofua, vihreitä Puyn linssejä, ruusupapuja sekä suppilovahveroita hitaasi sipuli ja mausteiden kanssa haudutettuna Taginepadassa tarjoiltuna kurpitsansiemenillä maustetun kuskusin kera.

Nyt helmikuussa meni ruokahaasteen järjestämisen takia vegaanit keskiviikot aivan sekaisin, tämä ei tarkoita sitä etteikö meillä olisi tätä perinnettä jatkettu, en vain ole sattuneesta syystä saanut julkaistua näitä tekstejä joten nyt on ehdottomasti pitkän tauon jälkeen taas vuoro vegaanille ruoalle ja keskiviikolle. Tällä kertaa ruoka valmistui poikkeuksellisesti torstaina ja ei keskiviikkona. Tämä on hyvin nopeasti ja mitättömällä varoitusajalla improvisoitu ruoka kun yllättäen vieras saapui taloon, tämä sama vegaani sellainen josta jo viime kesällä teille kerroin ja jonka syystä vegaanit keskiviikot meillä puolisin pyynnöstä alkoi. Tai oikeastaan eihän se mikään vieras enää edes minulle ollut, puolisoni hyvä ystävä ja sattumalta vegaani sellainen. 

Tämä kuitenkin aiheutti ripeitä otteita päivän suunnitelmista poikkeamista keittiössä, oli saatava raapaistua keittiönkaappien perukoilta esiin, jotain josta koota edustuskelvollinen vegaaniruoka ja ruoka on sitä mitä se on tällä kertaa, ja olisin mielelläni halunnut lisätä tähän myös paprikaa ja munakoisoa, mutta toisin kävi koska niitä nyt ei ollut käsillä. Myös tomaatti olisi sopinut tähän, mutta tällä kertaa se oli poissuljettu refluksitaudin epäilyn takia. Otin sen sijaan avuksi syksyllä kerätyt suppilovahverot ja kuivatut pavut. Pavut on tuttuun tapaan liotettava ennen niiden keittämistä, 2-4 tuntiin riittää hyvin ruusupapujen kohdalla, ja linssit voi heittää kehiin suoraan pataan, koska niitä ei tarvitse liottaa. Jotta ruoka saisi vähän enemmän proteiinia lisäsin sienien sekaan tofua joka paistettiin mausteiden, sipulin ja valkosipulin kera. Ja koska olin epähuomiossa kaupassa ostanut niitä pikakuskuryynejä joita valitettavasti vieläkin oli tallessa keitin niitä ja sekoitin paahdettujen kurpitsansiemenien kanssa ja maustoin kuskusin vihannesliemellä. 

Myös sienet liotetaan, mutta ne voi kiireessä myös lisätä ruoan sekaan kypsymään ja imemään nestettä. Nesteen määrä vain on tarkastettava, koska sienet imevät itseensä paljon nestettä, vettä, jottei ruoka pala pohjaan nesteen huventumisesta imeytyessään sieniin johtuen.

Nimen ruoka saa sen valmistusastiasta, joka on marokkolainen Tagine on savipata jossa kaikki ruoan nesteet hyödynnetään ruoanvalmistuksessa. Suppilomaisen kannen alle kertyvä neste valuu kannen sisäpintoja pitkin alas takaisin ruoan sekaan ja tuloksena on mehevää ruokaa. Kasvisruoat valmistuvat tällä tavalla vieläkin nopeammin.  Vihannekset ja sienet Tagineen kypsymään valmiiksi. Tofu taas paistetaan maustetussa öljyssä ja sen pinta saa nopean värin ennen se lisäämistä ruoan sekaan. Taginen puutteessa ruoan voi valmistaa savipadassa uunissa tai tavallisessa valurautapadassa.

Ruoka ei sisällä ollenkaan maitotuotteita, se ei sisällä kanan munia mutta se sisältää kuskusryynien muodossa gluteenia, joten se ei sovellu keliaakikoille. Tällä reseptillä saat ruokittua tavalliseen tapaa neljän hengen.

Vegaani Tagine tofulla ja suppilovahveroilla
1 punainen sipuli
300 g tofua
2 dl suppilovahveroita
3 dl ruusupapuja
2 dl vihreitä Puyn linssejä
1 valkosipulinkynsi
1 tl suolaa
mustaa pippuria
1 vihreä tuore chili
1 kanelitanko
½ tl kardemummaa
½ tl neilikkajauhetta
oliiviöljyä paistamiseen
4 dl kuskusryyniä
3 dl yrttilientä
½ dl paahdettuja kurpitsan siemeniä

Liota ruusupavut runsaassa kylmässä vedessä vähintään neljä tuntia. Vaihda vettä pari, kolme kertaa liotuksen aikana. Kuori sipuli ja suikaloi se ohuelti. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi hyvin hienoksi. Ruskista sipuli paistinpannulla öljytilkassa. Kaada pannulle vihanneslientä jotta saat pannusta kaikki maut mukaan pataan. Valuta pavut vedestä ja pane ne sienien kanssa Tagineen. Murskaa kardemumma ja lisää se neilikan ja kanelin kanssa Tagineen. Lisää Tagineen myös sipulin mukana kaikki paistinpannun nesteet ja vettä kunnes ainekset nippa nappa peittyvät. Kypsennä Taginea uunissa 200 asteen lämmössä reilu puolitunti. Halkaise chili ja poista sen sisustasta sen siemenet ja valkoiset kalvot. Hienonna chili pieneksi. Kuivaa tofu ja paloittele se kuutioiksi. lisää pannulle kuutioitu tofu sekä chili ja valkosipuli ja anna valkosipulin tuoksun levittäytyä keittiöön. Paista tofua kunnes se on saanut kauniin ruskean värin pintaan. Nosta Taginen kantta ja lisää sinne linssit ja sen lisäksi myös paistettu tofu. Lisää Tagineen vettä jos kaikki neste on imeytynyt sieniin, linssit tarvitsevat myös nestettä. Sekoita ja kypsennä Taginea uunissa kunnes linssit ovat kypsät, noin kaksi kymmentä minuuttia, tai puolituntinen lisää. Mittaa kuskusryynit kulhoon kurpitsansiemenien kanssa lisää puoli teelusikallista suolaa ja sekoita hyvin. Kaada kiehuva vesi jonka seassa on liemi päälle ja anna ryynien turvota pakkauksen ohjeen mukaan tarvittava aika. Sekoita kuskusia jotta ryynit irtoavat toisistaan. Tarkista Taginen maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja mustalla pippurilla. Nouki kanelitanko ylös ruoan sesta ja tarjoile Tofutagine kurpitsansiemen kuskusin kera heti lämpimänä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...