18. maaliskuuta 2012

Sorbetti Cantaloupe melonistaTuoretta Cantaloupe melonia, aromaattista ruusuvettä ja kullankeltaista läpikuultavaa hunajaa. Cantaloupe melonista valmistettua hunajalla makeutettua ja ruusuvedellä maustettua sorbettia jälkiruoaksi.

Tuntuu jotenkin vähän hölmöltä kirjoittaa jäätelöstä, tai pikemminkin jäätelön serkusta sorbetista kun vielä ei ole kesä mutta kevät etenee vääjäämättä joten sen kylmän jäätelön vuoro on aikaisemmin kuin osaammekaan odottaa ja tämä Cantaloupe melomista valmistettu ruusuvedellä maustettu sorbetti on oivallista, ja helposti valmistettua jälkiruokaa isollekin joukolle pääsiäisen tulevina pyhinä.

Sorbetti on jäädytettyä makeutettua mehua, hedelmä tai marjasosetta ja se siihen ei käytetä ollenkaan maitotuotteita. Sorbetin voi myös valmistaa viinistä ja joskus sorbetit sisältävät munan valkuaista, muttei keltuaista ja sorbetissa käytetään toisinaan jotain likööriä. Sorbettia sekoitetaan sen jäätymisen aikana ja tämä on se asia joka tekee sorbetista samettisen pehmeää kylmään suuhun lusikoitavaa. Italiaksi Granita joka ranskaksi on granité on karkeampi versio sorbetista jota taas ei sekoiteta vaan se rikotaan pieniksi paloiksi, rakeiksi, jos sorbettia tai granitaa pakastaisi sitä sekoittamatta siitä tulisi vain kivenkova mehujääpala.

Ruusuvesi on hyvin yleinen tapa maustaa arabimaissa, varsinkin jälkiruokia, mutta ruusuja käytettiin myös täällä Euroopassa mausteena hyvin paljon keskiajalla. Tämä kyseinen ruusuvesi on valmistettu ruoanlaittoon, ja sitä ei siis voi korvata kasvovedellä ja tämän mainitsen vain siksi että sain tästä asiasta juurin kyselyn vähän aikaa sitten. Ruusuvettä löytyy joskus luontaistuotekaupoista sekä isoista marketeista. Varmasti sitä löytyy etnisistä kaupoista. Minun ruusuveden että appelsiininkukkaveden käyttöni lisääntyi vielä entisestään isän Marokon aikojen myötä, ja yllätyin tänään siitä etten vielä täällä ollut julkaissut mitään reseptiä missä olen käyttänyt ruusuvettä, vaikka sitä melko usein käytän, varsinkin jälkiruokiin ja juomiin. Tätä nykyä täältä blogistani löytyy vain appelsiinikukalla maustetut mansikkaleivokset sekä appelsiini Carpaccio. Tämä todistaa sen etten julkaise täällä kaikkea mitä me kotona syömme vaikka melkein kaiken valokuvaankin vaikka kaikki tutut niin luulevat.

Jollei sinulla ole jäätelökonetta voit helposti valmistaa jäätelöä seuraamalla reseptiäni avokadojäätelö. Lisää kovaksi vaahdotetut munan valkuaiset vispaten ne sorbetin sekaan vasta kun sorbetti on jo jäähtynyt samalla tavalla kuten alla. Tämä on niitä reseptejä johon voit käyttää niitä pakastettuja munan valkuaisia joita sinulla mahdollisesti on joskus jäänyt yli, ja jollei ole voit erotelle valkuaiset keltuaisista ja pakastaa keltuaiset toiseen kertaa kun niitä tarvitset.

Sama resepti on myös todettu toimivan yhtä hyvin kurpitsalla, joten jos sinulla ei ole tuoretta kurpitsaa saatavilla, ota se esiin se soseutettu kurpitsa jos sinulla sitä on valmiina pakkasessa. Kurpitsaan käyttäisin kuitenkin mieluummin vaniljatankoa tai uutetta mausteena Cantaloupe melonin niin hyvin sopivan ruusuveden sijaan. Ruusuvesi ja kurpitsa ei mielestäni oikein toimi yhdessä.

Tämä sorbetti ei ole hyvin makeaa, joten se tarjoillaan kandeeratun Cantaloupe melonin kanssa. Se joka on oikein persomakealle lusikoi vielä päälle kandeerauksen sivutuotteena muodostunutta melonisiirappia. Täällä tavalla valmistettuun sorbettiin sopii hyvin vesimeloni, Cantaloupe tai hunajameloni ja reseptillä saat noin kuusi isoa jälkiruoka-annosta. Pienempiin jälkiruokiin tai väliruoaksi tästä riittää noin kahdeksalle ruokailijalle.

Ruusuvedellä maustettu melonisorbetti
600 g melonia
3 munan valkuaista
3 rkl hunajaa
2 tl ruusuvettä

Viimeistelyyn:
melonisiirappia

Kuori ja paloittele meloni parin senti kuutikoisi. Soseuta meloni monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella kunnes se on tasaista sosetta. Lisää sekaan ruusuvesi ja hunaja ja anna koneen käydä noin puoli minuuttia. Jäähdytä melonisorbetti jääkaapissa ja kaada se jäätelökoneeseen. Vispaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää lisä lusikallinen kerrallaan jäätelökoneeseen. Anna koneen käydä loppuun ja siirrä sorbetti säilytysrasiaa ja pakastimeen ja anna sen jäätyä 3-4 tuntia ennen sen tarjoilemista. Leikkaa kandeerattua melonia ohuen ohuiksi viipaleiksi. Lusikoi sorbettia jokaisen omiin annoslaseihin ja viimeistele annokset ripottelemalla kandeeratun melonin paloja. Lusikoi päälle melonisiirappia ohuena norona jos haluat makeat annokset. Tarjoile annokset heti jottei sorbetti sula liikaa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...