7. maaliskuuta 2012

Gluteenittomat cocktailpalat vegaanille




Herkullista yrteillä ryyditettyä paputahnaa mustista pavuista keitettyjen perunaviipaleiden päällä. Paahdetuilla seesaminsiemenillä ja auringonsiemenillä ja kurkumalla viimeisteltyjä pieniä sekä vegaaneja että gluteenittomia herkkupaloja tai cocktailpaloja.

Yllättäen ja varoitusaikaa vailla ilmestyvät ruokailijat joilla on ruokarajoitteita tai allergioita ovat aina haasteellisia. Milloin se on kananmunalle, laktoosille tai gluteenille. Pari ruokarajoitetta yhdessä tekee asiasta aina haasteellisemman. Riippuen päivästä mitä aikaisemmin on jo ruoan eteen raatanut, riippuu se mitä tällaisessa tapauksessa loihtii esiin. Toisinaan kun ruokakomerot ovat pullollaan herkkuja se on vaikeampaa, siis päättää mitä nopeasti tehdä. Joskus mielikuvitus ei vain pelitä. Tällä kertaa olen melko tyytyväinen siihen mitä tarjolle sain, en välttämättä ulkonäöltään, mutta maultaan ja että tässä ei ole yhtään gluteenia ja se on samalla myös vegaaneille sopivaa syötävää.

Kaapissa sattui olemaan jo valmiiksi keitettyjä ja kypsennetyt mustia papuja, joten pavut vain soseeksi kuten vegaaniksi leivänpäälliseksi ja keitetyn haalean perunaviipaleen päälle niin saat vaivattomasti gluteenittomia vegaaneja cocktailpaloja, jotka näyttävät hämmästyttävän paljon suklaaherkuilta. Päälle ripotellaan vain vähän rapeita siemeniä, jotka voi paahtaa jos sille on aikaa, maustetaan halutessaan ripauksella kurkumaa tai paprikajauhetta ja tarjolle vaan. 

Perunat voi keittää joko varta vasten, tai käyttää jääkaapista eilisiä kylmiä perunoita, haaleat varta vasten keitetyt perunat vain ovat paremman makuisia kuin eiliset. Viimeistelyyn käytetyt siemenet voi joko paahtaa, tai olla paahtamatta. Sitruunakuori joka käytetään viimeistelyyn tulee olla joko Luomua tai pestä kunnolla ja antaa sen kuivua kokonaan ennen sen käyttöä. Tällä reseptillä saat reilusti paputahnaa, ja vähän perunoiden koosta riippuen monen monta herkullista gluteenitonta ja vegaania cocktailpalaa tarjoiltavaksi mutta voit myös samalla tavalla kokeilla yrttistä paputahnaa, vihreäähernetahnaa tai baba ganoushia perunaviipaleiden päälle.

Vegaanit cocktailpalat
200 g keitettyjä perunoita
300 g keitettyjä mustia papuja
1 valkosipulinkynsi
1 salottisipuli
1-3 dl auringonkukkaöljyä
rakuunaa tai kirveliä
1 sitruuna
tuore vihreä chili
suolaa

Viimeistelyyn:
sitruunankuorta
kurkumaa tai savustettua paprikajauhetta
seesaminsiemeniä ja/tai auringonkukan siemeniä

Liota papuja vähintään neljä tuntia, mielellään yön yli. Vaihda liotusvesi uuteen pari, kolme kertaa liotuksen aikana. Kaada pavut lävikköön ja valuta niistä liotusvesi. Siirrä pavut kattilaan ja lisää kylmää vettä kunnes pavut juuri ja juuri peittyvät.  Keitä pavut kypsiksi miedolla lämmöllä noin tunnin verran kunnes pavut ovat pehmeitä. Paahda siemenet viimeistelyyn kuivassa pannussa miedolla lämmöllä kunnes ne ovat saaneet vähän väriä pintaan. Anna siemenien jäähtyä kokonaan. Valuta pavut keitin vedestä ja anna niiden jäähtyä. Kuori ja hienonna salottisipuli ja valkosipuli hienosti. Hienonna myös chili, ja poista se sisustasta siemenet ja valkoiset kalvot jollet halua tahnasta tulista. Kaada pavut, chili, sipuli ja valkosipuli kulhoon. Halkaise sitruuna ja purista sen mehu papujen sekaan. Soseuta kaikki sauvasekoittimella, lisää vähän öljyä ohuessa norossa jotta pavut soseentuvat kunnolla. Tarkista tahnan maku, ja viimeistele sen maku suolalla oman makusi mukaan. Viipaloi kylmät keitetyt perunat poikkisuuntaan noin sentin paksuiksi viipaleiksi. Levitä tahnaa perunaviipaleille ja viimeistele ne tahna paahdetuilla siemenillä, sitruunakuori suikaleilla ja tomuta joko paprikajauhetta tai kurkumaa päälle. Tarjoile alkupalat heti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...