9. maaliskuuta 2012

SilakkalaatikkoUunissa hitaasti kypsytettyä silakkalaatikkoa, kerroksittain ohuita perunaviipaleita, tuoreita silakoita sekä sipulirenkaita ja jonka päällä uunissa ohuina siivuina rapeaksi paahtunutta porsaan kylkeä.

Kävin hiippailemassa Citarissa penkomassa monen monta kassanroskakoria, ja kun ei muuten tärpännyt kun ostokset olivat sitä luokkaan tupakkaan, makeisia, olutta, aurinkolaseja kysyin kassa kurkkaamaan omaan roskikseensa jotta saisin niistä etsiä mieleistä kuittia, kun nyt olin päättänyt ottaa tosissani maaliskuun ruokahaasteen ja noukkia jonkun aivan tuntemattoman henkilön ruokakuitin. Lopulta löysin parikin hyvää vaihtoehtoa, oli kuitti jossa oli jo valmiina silakkalaatikkoa sekä maitoa, ja se toinen jossa oli paljon muutakin kivaa mutta joka se sijaan sisälsi silakkafileitä ja kermaa, joten voit varmaan jo arvata että mielessäni oli silakat.  Ja te jotka tunnette minut voitte selvästi nähdä ettei tämä ole minun kuittini, koska se sisältää sellaisia tuotteita joita itse en joko käytä, tai ostaisi kotiin, kuten myös te jotka olette jo lukeneet blogiani jonkun aikaa voitte sen myös sieltä huomata. Huvin vuoksi voisinkin kysellä teiltä mitä ruokia ei tästä kuitista kuulusi ostoksiini? Arvuutella voi huvikseen kommenttilomakkeella.


Silakkalaatikko on periaatteessa muunnos lohilaatikosta, tai lohilaatikko muunnelma silakkalaatikosta ja toinen samantyyppinen perinneruoka on merimiespihvi, jossa myös ladotaan viipaloituja perunoita ja haudutetaan nesteessä. On kummallista etten muista kummankaan vanhempani koskaan valmistaneen lohilaatikkoa tai silakkalaatikkoa. Nämä ruoka muistot ovat kuitenkin vanhimpia ruokamuistoja joita minulla on, ajalta jolloin olin nelisen vuotta vanha. Olin tähän aikaan mammalla huvilakadulla päivisin hoidossa, ja seurasin tällöin jakkaralta kurkottaen silmät tarkkana ruoanlaittoa. 

Muistan myös monen monta ostosreissua mamman kanssa vain kahdestaan kauppahalliin ja kauppatorille, aikoihin jolloin pappa vielä oli töissä tennispalatsin lähistöllä ja kävi harva se päivä kotona syömässä lounasta kanssamme. Minulla on toisinaan hyvin ikävä mammaa, ja meidän kahdenkeskisiä hetkiämme, mutta mamma onneksi on tavallaan on joka päivä mukana keittiössä, käytän useita hänen keittiövälineistään päivittäin ja minulla on jopa tämä sama jakkara omassa keittiössäni.

Silakkalaatikon tärkein raaka-aine on tietysti silakka, ja silakan määrän suhteen ei saa olla pihi, tämä ruoka tarvitsee paljon silakoita jotta se maistuu jollekin, eikä vain sisällä perunoita ja vähän silakoita ja sipulia. Jotta säästä vaivaa kannatta ostaa valmiita silakkafileitä. Lado pari kerrosta silakkaa vuokaan jos silakkakerroksia tulee vain yksi, muuten pari silakkakerrosta vuokaa kohden.

 Joissakin resepteissä silakat paloitellaan mutta olen todennut että silakoiden paloittelu on aivan turhaa jos laatikkoa kypsyttää tarpeeksi kauan uunissa. Joskus silakkalaatikkoon käytetään sipulia, toisinaan taas ei. Silakkalaatikkoon voi kuitenkin näin halutessaan käyttää renkaiksi leikatua sipulia, tai hienonnettua sipulia ja olen myös syönyt silakkalaatikkoa jossa oli ruskistettua sipulia silakan seurana, mikä tämäkään ei ollut hassumpi version ruoasta. Meillä se kuitenkin menee näin, perunat oikein ohuiksi viipaloituina, ja sipuli renkaita sirotellaan silakan päälle.

Muna-maitoa kaadetaan vuokaan noin kolmas osaan perunoiden korkeutta, itse tiedän vuoasta miten paljon perunoita ja nestettä vuokaa tarvitsee. Muista vain sekoittaa mausteet muna-maidon sekaan, ja lado vasta kylkiviipaleet perunoiden päälle kaadettuasi munamaito perunoiden sekaan. Mamman silakkalaatikko viimeisteltiin latomalla sen päälle porsaan kylkiviipaleita, samaa tavaraa kuten läskisoosissakin käytetään, mutta voit korvata läskin savustetulla tavallisella pekonilla jos haluat silakkalaatikkoosi savun makua. Lihaviipaleiden määrä vaihtelee niiden paksuudesta, itse peitän koko vuoan pinnan lihalla, mutta toisinaan voi myös latoa porsaankylkeä silakkakerroksen päälle. Tällöin ruoka ei ole yhtä huokea ja terveellinen kuin se muuten olisi.

Nämä uunissa tummuneet ja enimmän rasvansa perunoille luovuttaneet rapeat kylkiviipaleet ovat sitten herkkua. En kuitenkaan muista että olisin kovin usein tällöin saanut maistaa tätä silakkalaatikon päällä valmistettua rapeaa lihaherkkua ennen kuin aloin itse valmistaa silakkalaatikkoa. Taisi kyseiset lihat sujahtaa herkuttelevan kokin omiin parempiin suihin ennen ruoan tarjolle pöytään saamista.

Silakkalaatikko on inhottavaa jollei sen nesteet ole kunnolla imeytyneet perunoihin ja perunat saaneet ruskeaa väriä reunoihin joten jollei kypsennysaika riitä ohjeen mukaan odota kunnes näin on. Silakkalaatikon suhteen on aina parempi antaa nesteiden imeytyä perunoihin, ja munamaidon hyytyä kokonaan ja myös saada vähän tummempaa väriä kuin syödä liian vetelää laatikkoa. Monessa silakkalaatikon reseptissä mainitaan noin tunnin kypsennysaika uunissa, tämän ajan olen huomannut liian lyhyeksi jotta kaikki neste imeytyisi perunoihin, joten puolestatoista tunnista jopa kahteen on todennäköisempää silakkalaatikolle, oli lämpötila sitten 175 astetta tai 200. Tämä pitkä kypsennysaika kuitenkin rasittaa vuoassa päällimmäisinä olevia possunviipaleita joten peitä vuoka joko voipaperilla tai foliolla jos liha alkaa saada liikaa väriä. Lihan tarkoitus on kuitenkin antaa ruoalla makua, joten sitä ei voi poistaa ennen aikojaan. Lihaviipaleiden rasvan on määrä valua vuokaan ja imeytyä perunoihin kypsennyksen aikana.

Nesteenä tähän käytetään perinteisesti muna-maitoa, mutta kananmunalle allergiset voivat jättää munan pois ja käyttää sen sijaan 2 rkl vehnäjauhoja joka sekoitetaan maidon sekaan. Silakkalaatikossa ei ole paljon makua, joten käytän tähän kerma-maitoa, mutta jos haluat ruoasta vähärasvaisen voit korvata osan maitoa liemellä, kanaliemellä joka sopii paremmin kuin kalaliemi perusliemenä kaikkiin ruokiin, myös kalaruokiin. Tämä viimeinen vaihtoehto sopii myös niille jotka ovat laktoosille herkkiä jollei laktoositonta kermaa, maitoa ja voita jostain syystä satu olemaan käsillä.

Gluteenia on korppujauhoissa, joten keliaakikot puolestaan voivat jättää käyttämättä korppujauhoja, tai korvata ne gluteenittomilla korppujauhoilla. Mutta tähän ei mielestäni sovi kevyt tai rasvaton maito, kummatkin ovat tähän ruokaan pannassa, niillä ei ole makua ollenkaan ja tässä ruoassa jos jossain on oltava rasvaa, muuten ruoka ei maistu ollenkaan. Kalan kanssa moni mieltää tillin, mutta tänne silakkalaatikkoon se ei kuulu vaikka se voisulassa kuulukin lohilaatikon kanssa. Mausteena tässä on maustepippuri mutta voi halutessa käyttää pitkääpippuria sen sijaan. Pitkästä pippurista voit lukea lisää reseptistäni keitettyä possunpotkaa. Muita silakkaruokia joita myös voit kokeilla ovat perinteiset sinappisilakat, tomaattisilakat sekä paistetut silakat, unohtamatta etikkasilakoita. Karppaajille taas tämä ruoka ei sovi, koska se sisältää perunoita. Tällä reseptillä saat tavallisen neljän sijaan annokset jopa kuudelle hengelle.

Perinteinen silakkalaatikko
1 kg perunoita
1 sipuli
300 g silakkafileitä
200 g kylkiviipaleita tai savupekonia
3 dl maitoa
2 dl kermaa
1 kananmuna
1 rkl suolaa
10 maustepippuria

Voiteluun:
voita

Päälle:
korppujauhoja

Kuori ja viipaloi perunat. Kuori ja viipaloi sipuli ohuiksi renkaiksi. Voitele uunivuoka voilla ja asettele vuokaan ohuin kerroksin perunaviipaleita ja silakkafileitä limittäin. Irrottele sipulirenkaat toisistaan ja ripottele ne silakkakerroksen päälle. Sirottele osa suolasta kerroksien väliin. Jatka kerroksittain kunnes vuoka on täynnä ja lado päällimmäiseksi perunoita. Rouhi maustepippuri hienosti. Riko muna pieneen kulhoon ja vispaa se kevyesti rikki. Lisää sekaan maito sekä loput suolasta ja vasta rouhittu pippuri. Kaada muna-maito vuokaan ja lado päällimmäiseksi kylkiviipaleet. Viimeistele vuoka ripottelemalla korppujauhoja lihan päälle. Kypsennä silakkalaatikkoa 175 asteessa reilu puolitoista tuntia tai kunnes kaikki nesteet ovat imeytyneet perunoihin ja perunat ovat kypsiä, ja sekä pinnalla että reunoilla olevat perunat ovat saaneet kauniin ruskean reunan ja muna-maito on hyytynyt kokonaan. Tarjoile silakkalaatikko etikkapunajuurien ja raikkaan vihreän salaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...