22. maaliskuuta 2012

Polentakakut pekonillaKullankeltaisia voissa paistettuja polentakakkuja rapeaksi paistetun pekonin, punajuurireduktion ja karpaloiden kera. Gluteeniton alkuruoka maissista valmistetusta polentasta ja pekonista karpaloiden punaviinireduktion kera.

Tämä alkuruoka antaa kaksi vaihtoehtoa, joko käyttää tähteeksi jäänyttä polentaa uusiokäyttämällä sen polentakakkuihin, tai keittää polentaa varta vasten.  Nämä kakut saa muovailtua eilisestä keitetystä polentasta, tällöin kakut vain pysyvät hieman huonommin koossa kuin varta vasten keitetty polenta joka on saanut jähmettyä vuoassa tai muotissa ja joka leikataan sopivan muotoisiksi ja kokoisiksi paloiksi ennen paistamista. 

Polentakakut
Jos keität polentan varta vasten paistamista varten kannatta sinun lisätä lämpimän polenta sekaan kaksi rikki vispattua munan keltuaista ennen sen kaatamista siihen astiaa jossa annat sen jäähtyä ja kovettua, näin saat paremmin koossa pysyvän ja paremmin paistetuksi soveltuvan polentan. Pakasta ylijääneet munan valkuaiset myöhempään käyttöön. Ne säilyvät pakastettuna jopa vuoden. 

Tässä reseptissä polenta keitetään paistamista varten, joten määrä on kuivaa polentaryyniä. Tähän soveltuu parhaiten pikapolentaryynit, jotka ovat jo esikeitettyjä ja kypsyvät parissa minuutissa. Tarkista kyseisen polentan valmistusohjeen paketin kyljestä. Keitetty polenta säilyy pari kolme päivää valmiina jääkaapissa säilytettynä joten sen voi valmistaa hyvässä ajassa etukäteen ennen sen paistamista. Muista vain pakata se tiivistä muoviin jottei siihen tartu muiden ruokien makuja tai tuoksuja säilytyksen aikana. Lisää polentasta voit lukea reseptistäni polentaa poronkäristyksen kera

Jus, liemireduktio
Tämä kyseinen ruoka syötiin oikeasti aamiaiseksi, ja se oli juuri sopiva pikanopea aamiainen kyseisenä aamuna mutta muuten suosittelisin näitä paistettuja polentakakkuja pekonilla alkuruoaksi tai brunssille. Käytin tähän valmista punajuuresta ja punaviinistä kokoon keitettyä liemipohjaa jota minulla oli pakkasessa, joten kastikkeen kokoon keittäminen ja valmistu vei vain viitisen minuuttia koska liemen piti periaatteessa vain sulaa ja hieman tiivistyä lisää.

Pekonin valmistus on vähän aikaansa vievää mutta vaivan arvoista. Voit helposti itse riimisuolata ja kylmäsavustaa oman pekonin. Pekonin paistaminen taas ei vie kauaa, pekoni paistuu rapeaksi samassa ajassa kun pakastetut karpalot sulavat sopivan lämpöisiksi ja polentakakut voi muovailla etukäteen ja säilyttää jääkaapissa tiivisti muovilla peitettynä ja paistaa ne juuri ennen niiden tarjoilua. Polentakakut paistetaan voi ja öljy seoksessa kuumalla pannulla jotta ne saavat rapean paistopinnan. 

Pakastetut punajuuriliemikuutiot
Ruoka ei sisällä maitotuotteita muuta kuin jos käytät voita polentakakkujen paistamiseen ja reduktioon, se ei myöskään sisällä gluteenia joten se sopii sekä keliaakikoille että laktoosille herkille henkilöille. Tavallisen voin voit halutessasi korvata laktoosittomalla voilla. Karpaloiden sijaan voit myös käyttää puolukoita jotka happamuudellaan sopivat kivasti rasvaisen pekonin seuraksi antamaan annokselle vähän raikkautta. Tällä reseptillä hieman alkuruokaa suuremmat aamiaiset neljälle, tai pienemmät mutta lämpimät alkuruoat kuudelle.

Polentakakut:
1 ¼ dl polentaa
5 dl vettä
2 munan keltuaista
1 tl suolaa

Lisukkeet:
n 100 g pekonia
1 dl kokoon keitettyä fondia
Viimeistelyyn:
½ dl karpaloita
mustaa pippuria
voita/öljyä paistamiseen

Polentakakut:
Mittaa vesi kattilaan, lisää suola ja anna veden kiehua. Mittaa polentaryynit pieneen kulhoon. Kaada polenta ryynit ohuena vanana kiehuvaan veteen koko ajan sitä vispilällä vispaten jottei polentasta tule kokkareista. Anna polentan kiehua pari minuuttia sekoittaen. Erottele munan keltaiset valkuaisista pieneen kulhoon. Pakasta ylijääneet munan valkuaiset myöhempään käyttöön. Vispaa keltuaiset rikki ja lisää ohuena vanana polenta sekaan koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Kaada polenta vuokaan tai muottiin jossa se saa jäähtyä. Siirrä kokonaan jäähtynyt polenta jääkaappiin kylmenemään. Leikkaa kylmästä polentasta haluamasi muotoisia kakkuja rengasmuotilla. Paista polentakakut rapeiksi voissa tai öljyssä. 

Lisukkeet:
Pane pakastetut liemikuutiot kattilaan sulamaan. Keitä lientä kokoon jos se ei ennestään ole tiivistettyä ja kokoon keitettyä. Lisää reduktioon voi nokare ja anna sen sulaa. Älä sekoita tai vispaa lientä. Tarkista reduktion maku, ja mausta se oman makusi mukaan sekä suolalla että pippurilla. Ota karpalot ulos pakkasesta sulamaan. Paista pekoni rapeaksi kuumalla pannulla. Nosta pekoni ja lautaselle levitetylle talouspaperille jotta sen liiat rasvat imeytyvät paperiin. Asettele rapeat paistetut polentakakut lämpimille lautasille, ja asettele niiden päälle pekonia. Lusikoi punajuurireduktiota polentakakkujen ympärille ja ripottele reduktion sekaan karpalot. Viimeistele annokset ripottelemalla vasta rouhittua mustaa pippuria ja tarjoile annokset heti joko aamiaisena tai lämpimänä alkuruokana.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...