12. tammikuuta 2012

Kurpitsakeittoa suppilovahveropateella


Kermaisen pehmeää vaalean keltaista kurpitsakeittoa ja appelsiinillä maustettua paahdettua suppilovahvero ja hasselpähkinäpateeta.

Aluksi mietin miten ihmeessä kalkkunantäytteelle saisi maukkaammalta kuulostavan nimen ja sain pähkäillä asiaa tovin. Meillä oli aikoinaan keittiömestari joka oli hyvin lahjakas vääntämään ja kääntämään kieltä ja sanoja, hän osasi lahjakkaasti kirjoittaa ruokalistan aivan uudeksi muutamatta siitä mitään. Hän vain kirjoitta samat asiat eri sanoilla.

Samettisen pehmeät soseutetut vihanneskeitot ovat nyt talvella ihana syötävää, ja ne ovat varsin helppoja valmistaa ja meillä niitä syödään varsin usein. Vaikka olenkin sosekeiton suuri ystävä, yllätyin itse miten monta soseutettua keittoa olen jo tännekin vajaan kahden vuoden bloggauksen aikana saanut julkaistua. Mutta totean vain että sosekeitot ovat ihania ja huokean hintaisia joten ne sopivat niillekin joilla on tiukka ruokabudjetti. Toinen syy valita soseutettua keittoa on että ne ovat täyttäviä, ne myös pitävät nälän tunteen loitolla pidempään kuin tavalliset keitot. Tästä asiasta voit lukea enemmän tekstistäni Lihositko jouluna.

Soseutetun vihanneskeiton voit valmistaa joko tuoreeltaan tai hyödyntää eilisiä jo kerran kypsennettyjä vihanneksia ja vihannekset antavat lukemattomia vaihtoehtoja mitä vihanneksia keittää ja soseuttaa ja jollei sinulla vielä ole omia suosikkeja voit kokeilla vaikkapa kurpitsakeittoa, parsakaalisosekeittoa, keltaista kukkakaalikeittoa, vihreää parsakeittoa, samettista maissikeittoa, uunissa paahdettua kukkakaalikeittoa, valkoista kukkakaalikeittoa, keltaista porkkanakeittoa tai Potage Jardiniérea, joka suomeksi tarkoitta puutarhurin vihanneskeittoa. Nämä keitot ovat oivallisia arkiruokia, mutta valitsemalla oikeat lisukkeet saat aivan tavallisesta arkipäiväisestä keitosta näyttävämmän version.

Tavallisin on lisätä keittoon joko krutonkeja, siis paistettua leipää tai rapeaa pekonia mutta myös toisia vaihtoehtoja on kuten esimerkiksi tryffeliöljy mutta tässä keitossa olen käyttänyt paistettua kalkkunantäytettä joka oikeastaan on pateeta, koska se valmistettiin uunissa kalkkunan sivussa omassa vuoassaan. Ja nyt paistoin sen pannulla lämpimäksi, jotta se on taas syömäkelpoista, kokosin siitä keon lämpimän syvän lautasen keskelle ja kaadoin sosekeiton keon ympärille ja viimeistelin keiton tuoreella timjamilla jota myös oli käytetty kalkkunantäytteessä. Toisessa taas rapean pekonin sijaan käytinrapeaksi paistettua ylijäänyttä kalkkunaa, kurpitsakeitossa käytin paahdettuja kurpitsan siemeniä pekonin lisäksi, ja linnanpaistikeitossa hyödynsin ylijäänyttä linnanpaistia.

Tämä kyseessä oleva keitto on kurpitsaa, mutta se ei sisällä ollenkaan perunaa jota usein on hyvä käyttää sosekeitoissa koska se antaa keitolle aivan erilaisen samettisen koostumuksen. Kurpitsakeitto kalkkunantäytteellä, ai anteeksi, se olikin appelsiinillä maustettua suppilovahvero ja hasselpähkinäpateeta. Kurpitsasosetta löysin valmiina pakastimesta, mutta jos käytät tuoretta kurpitsaa kannatta sinun lukea reseptini kurpitsakeittoa jossa olen käsitellyt tätä asiaa. Soseutettua keittoa on kuitenkin aina lämmitettävä varovasti ja usein hämmentäen jottei se pala pohjaan, ja vaikkei tämä kurpitsasose ole keittoa on se kuitenkin soseutettua ja sen on saatava sama käsittely. Laktoosittoman keitosta saat tavalliseen tapaan käyttämällä laktoositonta kermaa, tai soijakermaa.

Suppilovahveropatee sisältää kananmunaa ja leipää, joten se ei sovellu keliaakikoille tai kananmunalle allergisille. Ja jos olet valuttanut soseesta pois paljon nesteitä ennen sen pakastamista ja se on hyvin kuivaa kannattaa soseen sekaan lisätä vihanneslientä tai tässä tapauksessa kalkkunalientä, jos sinulla sitä on. Liemenkeittotaidon perusteet voit kätevästi kerrata lukemalla tekstini kotitekoinen kalaliemi johon koostin kaikki muutkin liemet. Tällä reseptillä saat ihanaa samettisen pehmeää keittoa neljälle ruokailijalle lämpimänä ruokana, mutta alkuruokana, tai miksei välipalana, tästä riittää kuudesta kahdeksalle hengelle jos tarjoat sen kanssa uunituoretta leipää.

Kurpitsakeittoa suppilovahvero ja hasselpähkinäpateella
5 dl soseutettua kurpitsaa
2dl ranskan kermaa
1 dl kalkkunalientä
½ tl raastettua muskottipähkinää
suolaa
valkopippuria
pala suppilovahveropateeta
oliiviöljyä paistamiseen
tuoretta timjamia viimeistelyyn

Mittaa sose kattilaan ja lisää kerma ja liemi. Lämmitä sosetta matalla lämmöllä aika ajoin sekoittaen, sitä, jottei se jää kiinni kattilanpohjaan. Raasta sekaan muskottipähkinä ja sekoita kunnolla. Jatka aika ajoin sekoittamista pohjast asti kunnes keitto on lämmintä: keiton ie kuitenkaan pid kiehua. Tarkista keiton maku ja mausta se suolalla ja pippurilla. Suikaloin patee ja paista se nopeasti paistinpannussa tilkassa oliiviöljyä. Kokoa keot keskelle lämpimiä lautasia ja kaada keittoa kekojen viereen. Viimeistele annokset tuoreella timjamilla. Tarjoile keitto lämpiminä alkuruokana uunituoreen leivän kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...