31. tammikuuta 2012

Pataruoasta piirakkaa vai paistetuin perunoin


Rapeita paistettuja perunoita ja Burgundin pataa, vai rapsakkaa mausteista Burgundin piirakkaa.

Olen tämän tammikuun ajan keskittynyt ruoan uusiokäyttöön, miten eri tavoilla hyödyntää sitä mitä jääkaapin perälle on jäänyt erilaisia ruoan tähteitä ja nyt tämä teksti mukaan lukien on vain tammikuun aikana kertynyt jopa 12 vinkkiä. Ja tämäkin teksti oikeastaan on kaksi vinkkiä koska tammikuun jälkeen jäi vähän samanlainen tunne kuin aina joulukuun jälkeen, en ehtinyt kirjoittaa ja kertoa kaikesta josta olisin halunnut, eikä mikään estä minua kirjoittamasta aiheesta tulevaisuudessa lisää.

Mutta nyt ajattelin ensimmäiseksi lämmittää Burgundin pataa paistettujen perunoiden kera. Tämä tapa hyödyntää sekä ylijääneitä keitettyjä perunoita että pataruokaa, jolloin kummatkin saat hyvin lämmitettyä samassa paistinpannussa, jollei ruokailijoita ole liian isoa joukkoa. Keitetyt kylmät perunat vain paloitellaan sopivan kokoisiksi paloiksi ja paistetaan rapeiksi samalla tavalla kuin reseptissäni Tortilla à la Provencale. Paista perunat rapeiksi joko ankan tai hanhen rasvassa, voissa tai öljyssä, riippuen siitä mitä rasvaa kukin itse milloinkin suosii, syystä tai toisesta.

Tämän jälkeen lämpöä alennetaan ja pannulle lisätään pataruoka, joka saa lämmetä perunoiden kera. Annos kannattaa viimeistellä tuoreella persiljalla, jos sitä sattuu olemaan käsillä. Tällä samalla tavalla voit hyödyntää esimerkiksi myös peuraraguuta ja Marengon kanaa. Paras paistinpannu tähän on tietenkin pinnoitettu tarttumaton paistinpannu, jota usein sanon teflonpannuksi paremman lyhyen sanan puutteessa. Tätä ruokaa voi hyvin jatkaa lisäämällä siihen muitakin vihanneksia, jollei pataruokaa ja perunoita ole tarpeeksi vaikka tarjoilet sen raikkaan vihersalaatin kera. Jollet pidä paistetuista perunoista voit hyödyntää pataruokia käyttämällä niitä piirakoihin, samaan tyylin kuten reseptissäni Tervaoluella maustettua kalkkunapiirakka.

Boeuf Bourguignon paistetuin perunoin
Boeuf Burguignonia
keitettyjä perunoita
voita/öljyä paistamiseen
suolaa
pippuria

Kuori perunat jos ne on keitetty kuorineen, eikä niitä ole pesty. Paloittele perunat sopivan kokoisiksi suupaloiksi. Lämmitä pannu kuumaksi. Lisää pannulle rasva ja anna sen sulaa. Lisää perunat pannulle vasta sen jälkeen kun rasva on lopettanut laulunsa. Paista perunat kuumassa pannussa rapeiksi. Älä unohda käännelle niitä, etteivät ne pala karrelle. Laske lämpöä miedoksi kun perunat ovat kauniin kullan ruskeita ja rapeita. Lisää pannulle pataruokaa ja sekoita lämpimien perunoiden kera. Anna padan lämmetä läpikotaisin, äläkä unohda sekoittaa sitä pannulla jottei sekään pala pohjaan kiinni. Tarkista ruoan maku ja lisää suolaa ja pippuria jos se mielestäsi sitä tarvitsee. Tarjoile perunat padan kanssa oitis lämpimiltä lautasilta raikkaan salaatin ja tuoreen leivän kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...