26. tammikuuta 2012

Mustan seljankukkatee


Hunajalla terästettyä mustanseljan kukkaa, raikasta sitruunaa ja piristävää tuoretta inkivääriä hunajan kanssa. Hyvää lämminät juomaa kun on flunssa, ja joka lämmittää ja piristää flunssaista oloa.

Minulla ei ääni vielä kanna, en ole enää kuumeinen ja on muutenkin jo vähän parempi olo ja mietin
vieläkin näitä vaihtoehtoisia lämpimiä juomia nyt kun niille on tarvetta. Viime syksyn sadon timjamilla maustettu mustaherukkamehu alkaa jo olla loppumassa, suureksi onneksi, koska se on alkanut tökkiä, pahasti. Mutta on sitä muitakin juomia tullut juotua nyt viime päivinä.

Mustan seljankukkaa

Suomessa musta selja ei taida kasvaa muuta kuin hyvin hitaasti ja kituuttaen, mutta sitä saa luontaiskaupoista ostettua kuivattuna. Suomessa kasvaa seljaa, jolla on punaiset marjat ja vähän samantyyppiset kukinnot, mutta se on myrkyllistä eikä se ole samaa kuin musta selja. Minulla on onneksi minulla hyvä ystävä, joka tarpeen tullessa noin vuoden, parin, välein kerää kukkia omista mustan seljapuskistaan. Ystäväni uskollisesti lähettää minulle kuivattua tyhjiöpakattuna, jotta meillä on mistä ottaa ja tästä olen hyvin kiitollinen. En tiedä miten muuten pärjäisin, kun vielä kamomillan lisäksi olen pahasti allerginen mesiangervolle, joka olisi hyvä kotimainen vaihtoehto mustan seljan kukalle.

Lisää mustasta seljasta ja mesiangervosta voit lukea lisää tekstistäni mustaherukka granita flunssaan. Joten jollet mistään saa mustan seljan kukkia voit korvata sen mesiangervolla, jollet sitten ole allerginen sille tai sen sisältämälle salisyylihapolle. Lisää yrteistä, niiden keräämisestä ja talteen otosta voit lukea tekstistäni luonnon yrtit ja sienet talteen käsittelen asiaa.

Keitä enemmän teetä kerralla

Yleensä keitän kokonaisen kannun, tai karahvin yrttiteetä jota sitten juon kunnes se loppuu. Karahvissa on hyvä valmistaa jääteetä, koska nämä mainitsemani juomat flunssaan voit myös juoda kylmänä, jos näin mieluummin haluaa. Muista vain lisätä tarpeeksi hunajaa kun tee vielä on lämmintä. Hunaja ei flunssaiselle ole vain makeutusaine, vaan tässä tapauksessa se on lääke jolla on antiseptisiä vaikutuksia. Mustan seljan kukka edistää hikoilemista, ja sekä tavallinen nuha että sitkeämpi flunssa parantuu nopeammin mitä enemmän sitä juo ja saa nesteet liikkumaan. Joten nenän niistämisen lisäksi vessassa juokseminen on vain hyväksi.

Sitruunaa ja hunajaa

Tämän teen määrät ovat noin yhteen kupilliseen yrttiteetä, ja on hyvä antaa teen hautua vähintään viisi minuuttia, korkeintaan kymmenen minuuttia ennen sen juomista. Älä liota sitruunaa tämän jälkeen liian pitkään, se antaa juomalle kitkerän maun vähän ajan päästä. Inkivääriä ei välttämättä tarvitse kuoria, riittää kun se vain on huolellisesti pesty. Inkivääri antaa teelle aika tulista potkua, joten sen määrä kannattaa huomioida sen mukaan miten tulista juomaa itse kukin milloinkin haluaa. Sitruunan kannatta olla Luomua, ja myös samalla tavalla kuten inkivääri huolellisesti pesty, koska sitä liotetaan teessä antamassa sille makua. Sitruunaa voi myös lisät teen sekaan sitruunamehun muodossa sen liottamisen sijaan. Purista tällöin mukaan tuoretta sitruunamehua samalla kun lisäät hunajan ennen teen juomista mutta varo lisäämistä sitä liikaa. Sitruuna on teessä mukana vain sivumakuna.

Lämmin seljankukkatee

mukillinen vettä
2 tl kuivattua mustan seljan kukkaa
1 sitruunaviipale
1 pala tuoretta inkivääriä
1-2 tl hunajaa

Viipaloi inkivääri ohuelti. Pane se kattilaan ja kaada vesi päälle. Anna veden kiehahtaa ylös, sammuta lämpö mutta jätä kattila liedelle ja peitä kattila kannella. Anna inkiväärin vetäytyä kannen alla viidestä kymmeneen minuuttiin. Lisää kattilaan selja ja sitruuna, ja sekoita. Anna teen vetäytyä reilu viisi minuuttia ja siivilöi tee mukiin ja lisää hunaja. Juo seljatee kuumana ja lisää hunajaa oman makusi mukaan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...