30. tammikuuta 2012

Uunikanaa mustalla riisillä


Uunissa paistettua kanaa, paahdettua mustaa riisiä sekä sieniä. Helppoa ja vaivatonta arkiruokaa joka melkein itsetään valmistuu uunissa, ja hyvä tapa uusiokäyttää ruokaa.

Tammikuun loppu alkaa jo häämöttää ja ajattelin vielä saada tähän mukaan yhden tavan jolla uusiokäyttää jo kerran keitettyä riisiä. Tässä tapauksessa mustaa ja punaista riisiä uunikana kera. Kaikista helpoin tapa valmistaa kanaa, tai broileria kuten sitä myös kutsutaan, on panna se uuniin ja tämä perustuu reseptiini uunissa paahdettua kanaa riisipedillä mutta tällä kertaa hyödynsin ylijäänyttä mustaa ja villiä punaista riisiä sekä sieniä jotka lisäsin kanan alle uuniin paahtumaan.

Uunissa valmistettu kana valmistuu uunissa aivan itsekseen kun sen on vain maustanut ja vaikka kanan kypsennysaika onkin aika pitkä, ei se ole työlästä ruokaa valmistaa, varsinkaan jos on sitä riisiä ja sieniä.

Kanan koipi-reisiä

Tämän helpon mutta herkullisen kana-aterian voit valmistaa arkipäivänä joko kanan koipi-reisi paloista tai sen juhlavamman version kokonaisesta linnusta aivan samalla tavalla, paisto vain hieman eroaa, ja se kannattaa tarkastaa pakkauksesta. Kokonaiseen lintuun menee noin 1-1½ tuntia hieman riippuen sen koosta, kanan koivet valmistuvat nopeammin. Jos valmistat ruoan pakastetusta kokonaisesta kanasta tuoreen sijasta, kannattaa se sulattaa yön yli jääkaapissa ennen sen valmistusta. Pakastettu kana sulaa jääkaapissa vuorokaudessa. Ruoan voit tietysti myös valmistaa koipireisipaloista, jolloin se kypsyy nopeammin uunissa.

Kuivattuja, tuoreita tai pakastettuja sieniä

Tähän voit käyttää kuivattuja nesteytettyjä sieniä, suppilovahverot ovat hyväksi todettuja tähän mutta muutkin sinet kuten esimerkiksi herkkutatit sopivat hyvin yhteen mustan riisin maun kanssa. Sulata pakastetut sienet, tai nesteytä kuivatut sienet mielellään yön yli valuta, ja lisää ne riisin kanssa samaan aikaan uunivuokaan. Tällä reseptillä ruokit vähintään neljän hengen perheen, kunhan valmistat joko kokonaisen kanan tai varaat jokaiselle oman ison koipireiden. Keitettyä riisiä tarvitset noin reilut sata grammaa jokaista syöjää kohden, se on jo kypsää ja tarvitsee vain lämmittää samalla hieman paahtuen pähkinäiseksi sienien kera ja sieniä noin sata grammaa nesteytettyä painoa, ei kuivaa sientä.

Paahdettua kanaa mustariisi ja sienipedillä

400 g kanaa
500 g keitettyä mustaa ja punaista riisiä
200 g metsäsieniä
suolaa
mustaa pippuria
oliiviöljyä voiteluun

Kuivaa kana talouspaperilla ja mausta se joka puolelta suolalla ja mustalla pippurilla. Voitele uunivuoka niukasti oliiviöljyllä ja pane kana vuokaan uuniin paistumaan 175 asteen lämpöön. Kanaa kannattaa valella siitä valuvalla nesteellä pari kolme kertaa sen paistamisen aikana. Lisää keitetty riisi ja sienet kun paistoaikaa on jäljellä noin puolisen tuntia ja anna riisin paistua uunissa lopun paistoaikaa. Se maustuu kanasta valuneella nesteellä ja paahtuu hieman. Nosta lämpö 225 asteeseen viimeisen vartin ajaksi, jollei kana vielä ole saanut kaunista paahteista pintaväriä. tarkista kanan kypsyys painamalla tikulla sen paksuimpaan kohtaan rinnasta (tai reidestä jos valmistat koipireisipaloja). Kana on kypsää, kun siitä valuva neste on kirkasta ja läpinäkyvää eikä enää punertavaa kuten raa’asta kanasta valuva neste. Paloittele kana annospaloihin, ja tarjoile sieniriisin ja vihersalaatin kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...