22. tammikuuta 2012

Raparperipiirakka punaherukoilla


Vihreää raikkaan kirpeää raparperia, sokeroitua punaista punaherukkaa rapeassa kardemummalla maustetussa piirakassa vaniljakastikkeen kera.

Olen nyt tammikuun syventynyt uusiokäyttöön, miten hyödyntää ruoan tähteitä ja saada niistä uusia ruokia niiden poisheittämisen sijaan, ja huomasin että on aika kauan sitten kun tänne päätyi mitään jälkiruokia, ja koska kesään on toistaiseksi vielä pitkä matka, vaikka päivät jo huomattavasti ovat pidentyneet, ajattelin tyhjentää pakastimesta kesästä muistuttavia herkkuja. Siellä on aina raparperia ja tällä kertaa myös punaherukkaa jotka yhdistin tähän herkulliseen piirakkaan, jonka yhtä hyvin voisi valmistaa kesällä tuoreista raaka-aineista. Perinteisesti meillä tätä on viime vuosina syöty jossain Pääsiäisen vaiheilla, jolloin viimeistään alan tyhjentää pakastinta marjoista tehden tilaa tulevan kesän sadolle.

Pakastan raparperin puolen toista sentin paloissa, jotka ovat käteviä käyttää esimerkiksi tässä piirakassa tai kiisseliin. Hätätapauksessa sekä raparperin että punaherukat voi käyttää suoraan pakastimesta kohmeisina. On vain otettava huomioon että tällöin piirakan kypsennysaika on pidempi kuin sulaneesta raparperista ja marjoista valmistettu. Sokerin määrä täytteessä vaihtelee sen mukaan miten happamia raparperi ja punaherukat ovat, joten se on kerrasta toiseen arvioitava. Paras tapa tähän on tietenkin maistaa täytettä, niin teidät varmasti miten hapanta, tai makeaa se on.

Raparperi sisältää oksaalihappoa, joten sen kanssa kannatta aina nauttia jotain kalsiumia sisältävää ruokaa ja tässä tapauksessa vaniljakastike sisältää kalsiumia maidon muodossa. Laktoosittomaksi saat vaniljakastikkeen sekä murotaikina käyttämällä siihen laktoosittomia maitotuotteita. Vaniljakastikkeen valmistat helpoiten seuraamalla reseptiäni Trifle, jossa seuraat vaniljavanukkaat ohjeita käyttäen vain puolet perunajauhojen määrästä. Vaihtoehtoisesti vaniljakastiketta voi myös valmistaa reseptini Mansikat laventelikastikkeessa mukaan, jolloin laventelia ei käytetä kastikkeessa. Tällä reseptillä saat jälkiruokaa 6-8 hengelle, kakkukahveilla muoden herkkujen lisäksi siitä riittää useasti isommallekin joukolle.

Piirakanpohja:
100 g voita
3/4 dl sokeria
1 kananmuna
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl jauhettua kardemummaa

Piirakantäyte:
3 dl raparperia
1 dl punaherukoita
1 rkl perunajauhoja
3-5 rkl sokeria

Ota voi huoneenlämpöön jotta se pehmenee. Vaahdota voi ja sokeri valkoiseksi ja vatkaa joukkoon kananmuna. Sekoita keskenään jauhot, kardemumma ja leivinjauhe ja lisää taikinan voivaahtoon. Levitä taikina kevyesti voidellun ja irtopohjaisen vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita raparperi ja marjat jauhojen ja sokerin kanssa kulhossa. Kaada täyte vuokaan taikinan päälle. Kypsennä piirakka 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä vähän aikaa ennen sen tarjoilua ja tarjoa talvella haalean tai kesällä jääkaappikylmän vaniljakastikkeen kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...