18. tammikuuta 2012

Yrttinen paputahna leivälle


Limetillä maustettua ruusupaputahnaa joka on tuoreella oreganolla ja timjamilla, salottisipulilla sekä ja pienellä ripauksella chiliä maustettu jotta se saa vähän potkua.

Huomasin juuri kun googlasin papuja, koska halusin tietää papujen suomalaisia nimiä, ettei taida löytyä hyvää kuvallista tiedonlähdettä. Wikipediankin suomenkielinen teksti pavuista on vain tynkä.
Liota pavut suolattomassa vedessä vähintään 8 tuntia ja keitä ne tämän jälkeen kypsiksi, edelleen suolattomassa vedessä noin tunnin ajan kunnes ne ovat pehmeitä. Laiskana voit taas oikaista ja ostaa jo valmiiksi keitettyjä papuja kaupasta.

Muista vain aina huudella säilykepavut vedellä ja antaa niiden veden valua lävikössä ennen niiden käyttämistä. Tässä reseptissä papujen määrä on valmiiksi keitettyjä papuja, joten kuivattuja papuja tarvitsee vähemmän, noin puolet kuivattuja papuja liotettuihin verrattuna. 1 dl kuivattuja papuja on noin 3 dl keitettyjä papuja papulajikkeesta riippumatta. Muista aina keittää pavut kypsiksi ennen niiden syömistä vältätä näin saamasta ruokamyrkytystä raakojen papujen sisältämien lektiinien takia.

Tässä käytin ruusupapuja, mutta tähän sopii mitkä tahansa mutkin pavut vain valkoisia en ole tähän toistaiseksi kokeillut. Ihanan kauniit kuivatut kuvioidut pavut muuttuvat valitettavasti keitettynä melko tasaisen värisiksi ruskean punertaviksi pavuiksi. Asia joka joskus harmittaa suuresti, mutta tässä tapauksessahan pavut soseutetaan joten ulkonäkö kuitenkin kärsii.

Tuoreet yrtit voivat nyt talvella olla hyvinkin nuutuneita, eikä niistä silloin ole paljonkaan iloa. Ja jos näin on, kannatta reseptissä mainitut tuore timjami ja oregano korvata kuivatulla yrtillä. Noin teelusikallinen kuivattua yrttiä vastaa mainitsemaani kourallista tuoretta yrttiä. Huomaa kuitenkin ettei maku ole aivan sama näillä kahdella paputahnalla. Kuivattu yrtti tarvitsee aina vähän aikaa ennekuin sen maku puhkeaa täyteen kukkaan, joten anna yrttien ensin maustua ja imeä itseensä kosteutta puputahnasta ennen kuin mahdollisesti lisäät niitä tahnan sekaan.

Suolan määrä on yksilöllinen, ja tahnasta voi kokonaan jättää suolan pois, ja antaa jokaisen itse sirotella sormisuolaa ottamansa tahnan päälle sitä syödessä. Periaatteessa tähän käytetään öljyä tahnan ohennukseen, mutta jos se sinusta kuulostaa liian rasvaiselta voit korvata osan öljystä vedellä, kunhan se vain on etukäteen keitetty ja jäähtynyt kokonaan ennen sen tahnaan lisäämistä.Tässä yrttisessä paputahnassa ei ole oliiviöljyn karvasta sivumakua, mutta jos pidät siitä enemmän voit tietysti käyttää oliiviöljyä auringonkukkaöljyn sijaan.

Riippuen siitä mihin tahnaa käytät, se myös ohennetaan sopivaksi joten tarkkaa öljyn määrää ei voi sanoa. Tämä myös riippuu papujen kuivuudesta. Paksu paputahna pysyy hyvin leivän päällä, kun taas hieman juoksevampi on parempaa dippikastikkeena. Tarjoile tahnaa joko dippikastikkeena tai vegaanina leivänpäällisenä, ja tämä papusose sopii erityisen hyvin kurpitsansiemenleivän päälle.

Yrttinen paputahna leivälle
300 g keitettyjä papuja
½ puolikas punaista chiliä
1 valkosipulinkynsi
1 salottisipuli
1-3 dl auringonkukkaöljyä
suolaa
limetin mehu
kourallinen tuoretta oreganoa
kourallinen tuoretta timjamia
Rucolaa

Valuta pavut keitin vedestä ja anna niiden jäähtyä mieluiten kokonaan. Huuhtele timjamin ja oregano huolellisesti ja anna niiden kuivua kokonaan. Pese myös Rucola mutta pidä se erillään muista yrteistä. Kuori ja hienonna salottisipuli ja valkosipuli hienosti. Hienonna myös chili, ja poista se sisustasta siemenet ja valkoiset kalvot jollet halua tahnasta tulista. Kaada pavut, chili, sipuli ja valkosipuli kulhoon. Riivin kuivien yrttien varsista lehdet irti. Halkaise limetti ja purista sen mehu papujen sekaan. Soseuta kaikki sauvasekoittimella, lisää vähän öljyä ohuessa norossa jotta pavut soseentuvat kunnolla. Tarkista tahnan maku, ja viimeistele sen maku suolalla oman makusi mukaan. Levitä tahnaa leipäviipaleella ja viimeistele se kuivahtaneella tuoreella Rucolalla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...