17. tammikuuta 2012

Lenkkimakkara makaronimuhennoksella


Rapeaksi paistettua lenkkiä kotona valmistetun ketsupin ja kermaisen makaronimuhennoksen kera. Suomalainen makkara, hyvässä muussa seurassa kuin tavallisen perunan.

Tämä on hyvä ruoka jossa voi hyödyntää ylijäänyttä makaronia, mutta makaronit voi myös keittää muhennokseen varta vasten. Idea on sama kuin reseptissäni pariloitua lohta ja tillimuhennettuja perunoita, tässä vain käytetään makaroneja perunoiden sijaan. Eikä myöskään mausteta tillillä. Makaronien muhentaminen sinänsä ei ole vaikeaa, vaikeaa on saada se oikea tasapaino makean ja suolaisen välille kuitenkin liioittelematta valkopippurilla. Valkopippuria pitää olla vain hiven, jotta sen juuri ja juuri maistaa kastikkeen kermaisen suolaisuuden ja makeuden seasta.

On kaksi tapaa joilla voi valmistaa muhennettuja makaroneja, joko hyvin laiskasti keittämällä makaronit maidossa toivoen että makaronien oma tärkkelys liukenee maitoon sakeuttaen muhennoksen. Tällöin on kaikkein vaikeinta pitää lämpö tarpeeksi matalana jottei makaronit pala pohjaan mutta myös keittoaika on pidempi kuin toisella tavalla jossa makaronit ensin keitetään kypsiksi jonka jälkeen vasta valmistetaan muhennos. Olen vuosien mittaan käyttänyt kumpaakin, vähän riippuen siitä mitä milloinkin on ollut saatavilla kotona, ja todennut että maukkainta tulee tällä viimeisellä mainitsemalla tavalla. Tällöin periaatteessa valmistetaan Bechamelkastike, joka tässä kuitenkin tehdään vähän toisella tavalla kuin olen sen aikaisemmin kuvaillut reseptissäni mummon perinteinen lipeäkala että kreikkalainen moussaka, vaikka se siinä oikeastaan oli Mornaykastike.

Kastikkeen voi oman valintansa mukaan valmistaa laktoosittomasta maidosta, tällöin on vain varottava maidon kiehumista liian pitkään, jolloin se voi juoksettua. Muuten maidon suhteen sanoisin että jos haluat terveellisyyttä vähärasvaisen kastikkeen muodossa, tämä ei ole vaivansa arvoinen. Vain jos kastikkeessa on tarpeeksi rasvaa, ja tämä sekä voin että maitorasvan muodossa tulee siitä tarpeeksi kermaista ja herkullista. Liika rasva ei kuitenkaan ole hyväksi, tällöin kastike juoksettuu ja myös makkarassa on rasvaa, joten tämä kanssa kannatta tarjoilla raikasta mutta myös ketsuppi maistuu tämän kanssa. Muhennoksen voi halutessaan maustaa raastetulla muskottipähkinällä.

Tämä on taas niitä ruokia jossa kaikkein vaikeinta on valita se oikea lenkkimakkara, joten sen jätän jokaisen omalletunnolle koska makkaran valitseminen nykyään on tietolaji. On tiedettävä mistä kyseinen lenkkimakkara on valmistettu, onko makkarassa rypsiporsasta, viljapossua vai mitä possua.

Muuta hauskaa jota voit lenkkimakkarasta kokeilla tämän paistetun lenkkimakkaran ja muhennettujen makaronien lisäksi ovat suomalainen lenkkimakkaraspagetti sekä juustolla kuorrutettu uunilenkki ja jos pidät makaroneista kannattaa sinun kokeilla makaronilaatikkoa aikuiseen makuun. Tähän tarvitset kuitenkin noin puolentoista desin verran kuivia makaroneja ja 100-150 g makkaraa jokaista aikuista ruokailijaa kohden, joten tämä resepti riittää hyvin neljän hengen perheelle jollei perheessä ole kasvavia teini-ikäisiä poikia, jolloin menekki voi olla jopa tupla normaalin verrattuna.

Paistettu lenkkimakkara:
500–600 g lenkkimakkaraa
Voita tai öljyä paistamiseen

Muhennetut makaronit:
6 dl makaroneja
5 dl maitoa
2½ rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita
1-2 tl suolaa
1 tl-1 rkl sokeria
½ tl valkopippuria

Paistettu lenkkimakkara:
Poista makkarasta sen kuori. Halkaise makkarat pituussuunnassa ja leikkaa puolikkaat kolmeen ai neljään yhtä pitkään osaan. Halkaise myös nämä makkaranpalat pituussuunnassa kahteen yhtä isoon osaan. Ruskista makkaranpalat kauniin ruskeiksi ja rapeiksi keskilämmöllä joko voissa tai öljyssä. Pidä makkarat lämpiminä jollet saa paistettua kaikkia samalla pannulla.

Muhennetut makaronit:
Keitä makaronit kypsiksi suolatussa vedessä. Kaada vesi pois lävikössä. Vispaa jauhot pienessä kulhossa tilkkaan maitoa. Sekoita kunnes seos on tasainen. Kaada loppu maito kattilaan ja lisää voi. Vispaa jauhosekoitusmaidon sekaan kattilaan ja lämmitä sitä miedolla lämmöllä noin viitisen minuuttia aika ajoin sekoittaen. Lisää valutetut makaronit sekaan, ja sekoita varovasti rikkomatta makaroneja. Mausta kastike suolalla, sokerilla ja jauhetulla valkopippurilla oman makusi mukaan. Asettele paistettu makkara lämpimille lautasille ja lusikoi muhennettuja makaroneja viereen. Tarjoile annokset lämpiminä ja ketsuppia ja salaattia niiden kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...