5. tammikuuta 2012

Lipeäkalakohokas


Herkullista uunissa kypsennettyä kalakohokasta, lipeäkalasta valmistettua sellaista.

Tämä on se tapa jolla nuoruudessani ensimmäinen kerran osasin nauttia lipeäkalan syömisestä lapsuuden pakollisten vuosittaisten lipeäkalan maistelujen jälkeen. Suureksi yllätyksekseni muu perhe ei tästä pahemmin innostunut, ainakaan silloin, ja se jäikin vain minun ruokalistalleni ja meillä sitä nykyään perinteisesti syödään joko välipäivinä joulun jälkeen ennen Uuden vuoden juhlintaa tai viimeistään Loppiaiseksi.

Tämä lipeäkala kohokas on kotoisin naapurimaastamme Ruotsista jossa se esiintyy ruokapöydissä alkuperäisellä nimellään Lutfiskpudding, ja ruotsalainen sana pudding tarkoittaa vanukasta vaikka vanukas kai eniten mielletään jälkiruoaksi joten tämä lipeäkalasta valmistettu suolainen vanukas, vai olisiko se oikeammin kohokas vanukkaan sijaan? Mutta Lutfiskpudding ei olekaan kohokas perinteisessä mielessä, koska se ei samalla tavalla kohoa tai nouse uunissa kuten kohokas. Kohokkaan kanssa tällä ruoalla on se yhteistä että se valmistetaan uunissa ja vuoassa ja se myös sisältää kananmunaa, vaikka kohokkaaseen useammin käytetään ainoastaan valkuaisia kokonaisen munan sijasta.

Tämä on hyvää arkiruokaa jossa voi hyödyntää, tai uusiokäyttää joulun jälkeen ylijäänyttä lipeäkalaa kun sen valmistaa isossa vuoassa.

Lipeäkala hyytelöityy erittäin kovaksi paakuksi sen keittämisen jälkeen, joten jos aiot hyödyntää ylijäänyttä lipeäkalaa kohokkaaseen kannattaa sinun jo tämä mielessä poistaa kaikki kalanruodot ennen kuin panet lipeäkalan jääkaappiin odottamaan kohokkaaksi muuttumista. Ja ne kalanruodot ovatkin ainoa asia tässä muuten herkullisessa ruoassa joka voi tökkiä, joten muista poistaa ne.

Oikeasti tämän kohokkaan pinta viimeistellään korppujauhoilla ennen sen uunissa kypsentämistä, mutta jätän tämän vaiheen toisinaan pois, jolloin ruoka sopii myös keliaakikoille ja laktoosittoman ruoan saat tästä tavalliseen tapaan korvaamalla tavalliset maitotuotteet laktoosittomilla sellaisilla. Jauhojen sijaan tämä kohokas taas sisältää riisiä, joten jos jätät korppujauhot pinnalta pois se soveltuu myös keliaakikoille.

Monesti myös jokin pitkään kypsytetty juusto raastettuna pinnalla ajaa saman asian kuin korppujauhot. Juustoraaste antaa pinnalle hieman lisää väriä mutta myös rapeaa koostumusta ja kohokkaassa ei pidä olla mikään liian puuromainen koostumus, ja juuri tästä syystä tähän ei käytetä puuroriisiä vaan tavallista riisiä jottei kohokkaasta tule aivan liian vetelää mössöä. Lipeäkalalle maistuva riisipuuro ei kuulosta hyvälle, ja tuskin se sille maistuukaan. Kohokkaan voit valmistaa myös annosvuoissa, varsinkin jos aiot tarjoilla lipeäkala kohokasta alkuruoaksi. Annosvuoka jostain ihmeen syystä aina tekee ruoasta hieman ravintolamaisemman. Tällä reseptillä saat lämpimän ruoan neljälle, ja 6-8 hengelle lämpimän alkuruoan ja annosvuoissa valmistettuna se riittää vieläkin pidemmälle.

Lipeäkala kohokas
4 dl lipeäkalaa
1½ dl riisiä
3 dl vettä
6 dl maitoa
2 kananmunaa
1½ tl suolaa
1-2 tl valkopippuria
½ tl raastettua muskottipähkinää

Pinnalle:
voita
korppujauhoja

Tarjoiluun:
voisulaa

Huuhtele riisi kylmässä vedessä ja anna sen valua lävikössä. Mittaa vesi kattilaan, mausta se suolalla ja kiehauta vesi ylös, lisää riisi sekaan ja anna sen kiehua miedolla lämmöllä. Lisää 3 dl maidosta riisin sekaan pienissä osissa ja anna riisin kypsyä kokonaan. Paloittele kala. Vispaa rikki kananmunat pienessä kulhossa ja sekoita lipeäkalapalat siihen. Lisää loppu maito ja kaada muna-kala seos riisin sekaan ja sekoita kunnolla. Mausta raastetulla muskottipähkinällä, suolalla ja valkopippurilla. Voitele uunivuoka tai kohokasvuoka voilla ja kaada kohokas siihen. Ripottele kohokkaan päälle korppujauhoja ja viimeistele sen pinta asettelemalla pieniä voinokareita sinne tänne. Paista 200 asteen lämmössä uunissa noin 30–40 minuuttia kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin. Tarjoile lipeäkalakohokasta keitettyjen vihreiden herneiden, lämpimän voisulan ja vihersalaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...