14. tammikuuta 2012

Mantelinen mandariinimarmeladi


Kitkerän makeaa ruokosokerilla makeutettua mandariinimarmeladia jossa rapeita sattumia mantelista.

Nyt talvella on pari asiaa joista voi iloita. Vaikka se ei vielä oikein näy, on ulkona jo valoisampaa. Toiseksi nyt on sitrushedelmien parasta sesonkia ja niitä kannattaa hyödyntää tavalla tai toisella ja tässä on yksi tapa saada aurinko ja iloa heti aamiaispöytään keittämällä ihanaa manteleilla ryyditettyä mandariinimarmeladia.
Sitrushedelmistä valmistettu marmeladi on aina sekä makeaa että kitkerää, ja vain oma maku määrää miten kitkerää marmeladistaan jokainen tekee.

Varsinkin Espanjassa käytetään usein yhdistelmää appelsiinimarmeladi jossa on manteleita, joten lainasin tämän idean omaan mandariini marmeladiin mantelilastujen muodossa. Näistä marmeladi saa kivaa suuntuntumaa ja rapeutta, ja nämä mantelilastut voit tietysti joko paahtaa tai olla paahtamatta. Paahtamalla en mandariinimarmeladi saa uutta ulottuvuutta. Mandariineissa on harvemmin siemeniä mutta jos käytät klementiinejä kannatta siemenet poistaa ja sitoa sideharsoon ja keittää mandariinein seassa antamassa makua marmeladille.

Itse pidän enemmän kitkerästä kuin makeasta, joten toisiaan valmistan tätä marmeladia vähemmällä sokerilla. Tällöin marmeladin säilyvyysaika tietenkin lyhenee, ja huomattavasti, joten kannattaa tarkkailla marmeladin kuntoa. Se voi jopa tiiviissä avaamattomassa lasipurkissa alkaa kukkimaan kauniisti homeella, jolloin ihana herkku onkin muuttunut syömäkelvottomaksi ja jopa myrkylliseksi. Toisin kuin ennen vanhaan uskottiin, homehtunutta hilloa ei voi enää pelastaa, se on jo mennyttä. Ei auta että keität sen uudestaan, se on heitettävä pois.

Tälle marmeladille on kaksi vaihtoehtoista tapa valmistaa se, joko käyttämällä hillosokeria jossa on pektiiniä, tai olla käyttämättä hillosokeria. Vaihtoehtoinen sokerin käyttö onkin jo paljon hauskempaa, koska tässä voit itse päättää mitä ja minkä makuista sokeria tähän käytät, kunhan määrät vain ovat samat. Hunaja ei samalla tavalla toimi säilömisessä, muuta kuin makua antamassa.

Itse käytin tähän ruokosokeria, joka on syy että marmeladini on paljon tummempaa kuin siitä saat käyttämällä hillosokeria tai tavallista valkaistua taloussokeria jossa ravintoaineet tyhjien kalorien lisäksi hiilihydraattien muodossa ovat vähissä. Hillosokerilla vaan saa jämäkämpää marmeladia kuin tavallisella sokerilla joka ei sisällä pektiiniä, joten se on makuasia.

Mandariinit käytetään kuorineen kaikkineen, joten sinun kannattaa mieluiten käyttää Luomu mandariineja, mutta jollet niin on erittäin tärkeätä että mandariinien kuoret pestään kunnolla. Leikkaa ohuen ohuita viipaleita. Marmeladi säilyy vähintään kuusi kuukautta viileässä säilytettynä mutta avattu purkki kannattaa säilyttää jääkaapissa ja syödä loppuun niin pian kuin suinkin, mielellään parin viikon sisään.

Mantelinen mandariinimarmeladi
1 kg mandariineja
1 dl mantelilaastuja
1 ½ kg sokeria
1 ½ l vettä

Pese ja harjaa mandariinit kunnolla lämpimällä vedellä ja anna niiden kuivahtaa. Leikkaa mandariinit pituussuunnassa kahtia ja viipaloi ne ohuiksi. Ota siemenet sivuun ja sido ne juustoharsoon. Pane mandariinisuikaleet ja mantelilastut kattilaan ja anna kiehahtaa ylös. Keitä miedolla lämmöllä reilut kaksi kymmentä minuuttia jonka jälkeen lisäät sokerin kattilaan hämmentäen. Sekoita kunnolla ja kiehauta taas kerran ylös. Anna marmeladin hautua miedolla lämmöllä kolme varttia. Kuori pinnalta vaahto pois reikäkauhalla jos sinne sitä muodostuu paljon ja sekoita marmeladi aika ajoin. Poista siemenpussi marmeladi seasta. Kaada kuuma marmeladi huolellisesti puhdistettuihin ja steriloituihin lasipurkkeihin. Sulje tiiviillä kannella heti ja anna jäähtyä kokonaan ennen kuin siirrät purkit viileään.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...