3. tammikuuta 2012

Gratinoitua kalkkunavuokaa


Uunissa gratinoitua intialaisittain maustettua kalkkunaa vuoassa, helppoa ja nopeaa uusiokäyttöä.

Kun lisää juustoa ruoan sekaan se ei voi kuin vain tulla paremmaksi, ja mitä enemmän juustoa sitä lisää ruokaa sitä maukkaampaa siitä tulee. No tämä ei taida olla aivan totta, liiasta juustosta aiheutuu liikaa rasvaa ruokaan, se ei pysty pitämään sisällään määräänsä enemmän joten liika rasva valuu ulos ruoasta ja näin tapahtuu usein lämmitetyn, tai uusiokäytetyn, ruoan suhteen.

Tämä on mitä valmistin tämän kerran ylijääneestä kalkkunasta, meillä se ei ole suuri vaiva, kalkkunaa ei yleensä jää yli riesaksi asti, kuin vain pari ruokaa joita siitä vuosittain sovellan, tai uusiokäytän. Viime vuonna kalkkunasta valmistettiin kastanjoilla ja kalkkunalla täytettyjä punaisia paprikoita uunissa, ja voit myös kokeilla mutta kaiken uusiokäytön lisäksi keitän siitä myös joka vuosi kalkkunalientä jota voi käyttää moneen ruokaan, kuten esimerkiksi kalkkuna risottoa tryffeliöljyllä.

Itsenäisyyspäivän perinteisen kalkkunaillallisen jälkeen vääntyi meillä appelsiinikalkkunan jäänteistä Amerikkalainen suuri hitti, Macaroni and cheese, Mac-and cheez joka suomeksi olisi juustomakaronia jota tavallaan jo aikaisemmin valmistin Bolognesespagettivuoan muodossa. Juustomakaronissa pitäisi oikeasti olla juustokastike, siis Mornaykastike joka on juustolla terästettyä Bechamelkastiketta mutta toisinaan jätän tämän kastikevaiheen pois, jotta se olisi vähän kevyempää koska juustoa on roimasti, kuten tässä juustolla kuorrutetussa kalkkunavuoassa. Jos haluat käyttää tähän Bechamelkastiketta liemen sijasta, on noin puolet tai kolmasosa lipeäkalan maitokastikkeen määrästä tarpeeksi tällä määrälle pastaa.

Hyödynsin tässä ruoassa myös kalkkunan lisukkeena olleet keitetyt vahapavut tähän ruokaan, lisäsin makua sipulilla ja valkosipulilla unohtamatta käyttää kypsytettyä, hieman maukkaampaa juustoa mutta hätätilassa myös tavallinen mieto juustokin käy. Vuoka maustetaan joko tavallisella keltaisella curryjauheella mutta voit korvata sen halutessasi joko Intialaisemmaksi Garam Masalalla tai kiinalaisemmaksi viisimausteella, ja ruoka olisi värikkäämpi jos käytät tähän vihreitä keitettyjä papuja, haricots vertsejä. Maustaessa vuokaa on otettava huomioon että kalkkunanliha on jo valmiiksi maustettu, mutta kun sen sekaan lisään sekä papuja että pastaa on maku tarkistettava.

Pasta keitetään kypsäksi samalla aikaa kuin vuoan muut ainekset ruskistetaan ja kypsennetään paistinpannulla, jonka jälkeen pasta sekoitetaan muiden ainesten kanssa, päälle ripotellaan juustoraastetta ja koko helahoito kuorrutetaan valmiiksi uunissa kunnes saanut kauniin värin pintaan. Tällä reseptillä saat vähän tavallisesta poikkeavaa hyvää arkiruokaa samalla hyödyntäen sen mitä kalkkunasta jäi yli.

Uunissa gratinoitua kalkkunavuokaa

300 g pastaa
300 g kalkkunanlihaa
150 g vihreitä papuja
1 sipuli
1-2 valkosipulinkynttä
2 tl curryjauhetta tai viisimaustetta
150 g juustoraastetta
½ dl kalkkunalientä
suolaa
mustaa pippuria
oliiviöljyä

Keitä pasta hyvin suolatussa vedessä melkein kypsäksi, vähän alle al dente. Kuori sipuli ja hienonna se, tee samoin myös valkosipulille. Paloittele kalkkunanliha ja keitetyt pavut pienemmiksi paloiksi. Lämmitä paistinpannu kuumaksi ja ruskista sipuli tilkassa oliiviöljyä. Lisää pannulle nyt kalkkuna ja mausteet sekä pavut ja anna niiden lämmetä ja saada väriä unohtamatta hämmentää aika ajoin. Lisää lopuksi hienonnettu valkosipuli kunnes sen tuoksu on levinnyt koko keittiöön. Valuta pastasta vesi pois välikössä mutta ota vesi talteen jollet käytä kalkkunalientä. Voitele uunivuoka kevyesti öljyllä. Kaada valutettu pasta kalkkunan sekaan ja sekoita kunnolla. Tarkista ruoan maku ja mausta se suolalla ja vasta rouhitulla mustapippurilla oman makusi mukaan. Kaada seos vuokaan ja lisää vuokaan kalkkunaliemi (tai kastike), ripottele päälle raastettu juusto ja anna vuoan saada kaunis väri pintaan uunissa 200 asteessa. Tarjoile heti uunista kuumana lämpimiltä lautasilta raikkaan vihreän salaatin kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...