7. tammikuuta 2012

Lohta tillimuhennetuin perunoin


Kevyseti pariloitua suolattua lohta tillimuhennetuin perunoin. Nopeasti kuumalla pannulla pariloitua graavilohta, tuoreella tillillä muhennettuja perunoita ja raikasta tuoretta sitruunaa ja sen mehua.

Jostain ihmeen syystä tänä vuonna tämä vuoden alku on ollut pullollaan kaikenlaista ei suomalaista alkuperää olevaa ruokaa läntisestä naapurimaastamme, kuten myös tämä. Ensimmäistä kertaa söin tätä ruokaa ravintola Sturehofissa, perinteisessä kalaravintolassa Tukholmassa ja koska silloin oli kevät, joten minulle tulee tästä ruoasta aina mieleen kaunis aurinkoinen kevätpäivä joskus taannoin kaukaisessa nuoruudessani. Tässä samalla Jannelle, hyvälle ystävälle, syntymäpäivä onnittelut mieliruokareseptillä.

Tämän ruoan nimestä on kaksi variaatiota, asia josta on monen monta kertaa kiistelty sekä perheen, ystävien mukaan lukien kyseisen Jannen, että työkaverien kesken. Ruotsiksi kevyesti pariloitu lohi ja tillimuhennetut perunat ovat joko ”Rimmad lax med dillstuvad potatis”, tai vaihtoehtoisesti ”Bräckt lax med dillstuvad potatis”. Rimmad tarkoittaa riimisuolattua, asia johon jo kosketin tekstissäni graavattua vai riimisuolattua.

Riimisuolattu, rimmad, tarkoittaa kevyesti suolattua ja se johtuu erosta ennen vanhaan niin yleiseen tönkkösuolattuun, jolloin ruokaa säilöttiin se suolaamalla mutta se eroaa myös tavasta jolla joulukinkku suolataan suolaliemessä. Sanalla bräckt taas on vähän enemmän vaihtoehtoisia ja hämääviä merkityksiä. Bräckt tarkoittaa makean veden ja meriveden sekoitusta, samaa kuin esimerkiksi Itämeri. Bräckt tarkoittaa myös nopeasti ilman rasvaa pariloimista. Bräcka on ruoka-aineen paistinpannussa kypsentämistä ilman rasvaa hyvin voimakkaalla lämmöllä niin että se ruskistuu, siis saa pintaan ruskean värin muttei välttämättä kypsy sisältä. Ruotsi-suomi sanakirja kertoo että bräcka on käristää, jonka itse miellän korventavalla lämmöllä pannulla karrelle ruskistamisen ja jossain olinkin lukevinani että pariloiminen ja käristäminen olisivat synonyymejä.

No takaisin itse ruokaan, nyt kun olen itselleni selittänyt sen nimen. Oli nimi sitten mitä olikin, tämä on hyvä tapa hyödyntää ylijäänyttä graavilohta, mutta tähän käy yhtä hyvin myös kylmäsavustettu lohi. Tähän kelpaa hyvin kuusenkerkällä maustettu graavilohi, kuin korianterilla maustettu graavilohi tai mustanseljan kukalla graavattu lohi. Itse ruoan niksi piilee siinä että jo valmiiksi suolattu ja raakakypsytetty lohi pariloidaan kuumalla pannulla kunnes vain sen pinta on saanut kauniin värin, ja se sisus vielä on raaka, tai oikeastaan graavisuolattu muttei kuitenkaan lämpökypsennetty. Tällä tavalla saat hienolla tavalla ja helposti totutettua ulkomaalaisia vieraita meidän täällä pohjoismaissa suosimaan ”raakaan” kalaan. Vaikkei se sushiin tai sashimiin verrattuna raaka olekaan.

Toinen asia tässä ruoassa on että tässä voi hyvin hyödyntää ylijääneitä keitettyjä perunoita, jollei niitä jaksa tai halua keittää. Pääsääntöisesti tähän käyttämäni perunat kyllä ovat kylmiä ja kypsäksi keitettyjä, mutta olen toisinaan käyttänyt haaleita varta vasten keitettyjä perunoita, varsinkin uusia perunoita alkukesästä. Maitokermasta sen verran, tähän voi käyttää laktoosittomia maitotuotteita, ja voi myös käyttää ainoastaan maitoa mutta perunat jäävät muuten aika mauttomiksi joten suosittelisin että käytät kermamaitoa jotta perunat ovat herkullisimmillaan.

Ruoka sisältää tilli, paljon tuoretta tilliä ja vaikken pahemmin tillistä perusta, on tämä yksi niitä ruokia joissa se on paikallaan, ja pakollista. Ilman tilliä ei saa tillimuhennettuja perunoita. Tillimuhennoksen sakeuttamiseen käytetään vehnäjauhoja, mutta nämä voisi korvata perunajauhoilla tai maissitärkkelyksellä jolloin ruoka sopii myös keliaakikoille. Ja tosiaankin, kuten jo taisin vihjaista, nämä tillimuhennetut perunat ovat oivallinen lisuke myös savustetulle kalalle, oli se sitten lohta tai siikaa ja ne sopivat erittäin hyvin kevään ja kesän juhliin kalan lisukkeena sitruuna viipaleen kanssa. Tällä reseptillä saat tarpeeksi ruokaa neljälle ruokailijalle ja se sopii hyvin kuivan valkoviinin kanssa.

Kevyesti pariloitua lohta ja tillimuhennettuja perunoita
600 g lohta

Tillimuhennetut perunat:
8 isoa perunaa
6 dl maitokermaa
1 dl vehnäjauhoja
suolaa
valkopippuria
nippu tuoretta tilliä

Tarjoiluun:
100 g voita
1 sitruuna

Tillimuhennetut perunat:
Huuhtele tilli huolellisesti ja anna sen kuivahtaa. Kuori ja kuutioi perunat samankokoisiksi paloiksi. Keitä perunakuutiot kevyesti suolatussa vedessä ja anna niiden vesi valua. Sekoita kattilassa maito ja kerma keskenään. Lisää jauhot sekaan ja lämmitä kattila miedolla lämmöllä. Hienonna tilli terävällä veitsellä mutta ota talteen pieni erä viimeistelyyn. Lisää maidon sekaan hienonnettu tilli ja lisää sekaan keitetyt perunat ja sekoita varovasti. Anna kaiken lämmetä kunnolla ja tarkista maku. Mausta muhennos suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan.

Pariloitu lohi:
Leikkaa lohesta reilun puolen sentin paksuisia viipaleita. Pariloi kalaviipaleet kuivalla kuumalla pannulla noin minuutin kummaltakin puolelta. Asettele lohi lämpimälle lautaselle, lusikoin tillimuhennettuja perunoita sen viereen, viimeistele annos tuoreella tillin oksalla ja tarjoile sitruunaviipaleen ja vihersalaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...