10. tammikuuta 2012

Sipulikastike täynnä sipulia


Herkullista, mehevää punasipulia, valkosipulia, keltasipulia, kevätsipulia, tuoreen sipulin vihreitä varsia, salottisipulia, purjosipulia, tuoretta syksyn sadon sipulia ja talven kuivattua sipulia, kaikki kauniin läpikuultavaksi kuullotettuna ja suurella kärsivällissydellä haudutettua ihanaksi samettisen pehmeäksi sipulintäyteiseksi sipulikastikkeeksi.

Vaikkei tämä nyt oikeastaan ole mitään uusiokäyttöä jota lupasin tammikuussa harrastaa, on se kuitenkin jotain jota otin ulos pakkasesta, pitäähän pakkasen sisältöä aina silloin tällöin uusia jotta sinne taas mahtuu jotain uutta. Tämä on sipulikastike jota muuten tähän vuoden aikaan ei saa aikaiseksi, ainakaan yhtä hyvää vaikka maku tietenkin hivenen kärsii pakastamisesta.

Sipulikastike on mahtavaa, ja monesta paikkaa netistä löytää kastikkeen jossa vain nimeksi on vähän sipulia kastikkeessa sitä maustamassa, se ei tosiaankaan ole aivan sipulia täynnä olevaa tavaraa kuin tämä oma versioni sipulikastikkeesta. Se on makeaa, kermaista ja samettisen pehmeää kun sen tekee oikealla tavalla hitaasti matalalla lämmöllä sipulia hiostamalla mutta se nousee vieläkin korkeampiin ulottuvuuksiin kun sipulikastikkeeseen käyttää montaa eri sipulilajiketta, samalla tavalla kuten viime syksyllä valmistin suomalaisen sipulikeiton. Tähän vain käytin montaa eri sipulilajiketta josta jo osa aikaisemmin syksyllä syötiin nälkäisiin herkkusuihin, myös sipulikeiton muodossa, ja nyt viimeinen osa käytetään ennen kevättä ja ensi kesän satoa. Tämän voisi sinällään valmistaa nyt talvella samoista aineksista, mutta ne eivät ole saman makuisia. Toisinaan kuitenkin haudutan lisää talvisipulia paria erilajiketta ja lisään syksyllä jo haudutettujen sipulien sekaan ja saan tällä tavalla enemmän syvyyttä sipuleihin ja niiden makuun.

Pelkistettynä tämä sipulikastike sisältää vain sipulia, hapankermaa, sokeria, suolaa ja valkopippuria . Salaisena mausteena sokeri, jota lisätään vain pieni ripaus kun sipulit olivat saaneet kauniin värin. Sokeri karamellisoi sipulin ja korostaa vielä entisestään jo makean sipulin makeaa makua, joka mielestäni sopii hyvin maksan kanssa, joka sekin on hieman makea maultaan. Tämä sama tapa paistaa sipulia sopii myös hyvin sipulipihvin kanssa, menetelmä on täsmälleen sama. Kastikkeen tärkein ominaisuus on sen tasapaino makean ja suolaisen välillä. Kastike ei saa olla liian makea, mutta se ei myöskään saa olla liian suolainen. Sipulit sisältävät luontaisesti paljon sokereita jotka tulevat paremmin esiin niitä kypsytettäessä, ja mitä pidemmän ajan ja mitä miedommalla lämmöllä sitä parempi tulos. Sana karamellisoituminen tarkoittaa oikeasti sitä kun raaka-aineen sokerit tulevat ulos pintaan ja se ruskistuu, se karamellisoituu.

Kastikkeen voi valmistaa tavallista kermaa käyttämällä ja silloinkin se on herkullista, mutta jo sen sijaan käytät hapatettua kermaa, kuten ranskan kermaa nostaa tämä simppeli sipulikastike makuelämyksesi vieläkin korkeammalla herkkujen taivasta kohden joten tällä sipulikastikkeella voit juhlistaa minkä tavallisen arkiruoan ja saa siitä hetkessä enemmän makuhermoja kutkuttavan herkun. Tämä sopii niin maksapihvien, kuten tavalliset jauhelihapihvien kanssa, kanamurekepihvien, grillatun porsaankyljyksen, tai kasvispihvien tai vaikka vain sinällään keitettyjen perunoiden kera.

Älä lisää suolaa kuin vasta viimeiseksi kastikkeeseen. Suola vetää nestettä ulos sipulista eikä se karamellisoidu samalla tavalla kuin ilman suolaa, ja myös sokeri pitää lisätä vasta loppuvaiheessa. Niin, se sokeri, se on yksi kikka jonka opin nuoruudessani ja jota käytän sipuliin. Ripaus sokeria viimeistelee ja säestää sipulin omaa makeutta, ja se ei olisi aivan sama ilman, ja jos et usko niin sinun kannattaa kokeilla tätä kikkaa itse.
Sipuli kutistuu kosolti sen pitkästä paistoajasta johtuen, joten sitä kannattaa varata noin 2-3 sipulia ruokailijaa kohden, tietysti hieman riippuen sipulin koosta, ja miten mieltynyt on sipuliin.

Tässä sipulin menekin arviointi on vaikeampaa koska sipulia on monenlaista eivätkä en kaikki edes ole samankokoisia mutta neljälle hengelle tarvitse noin 500 g raakaa sipulia jos kastiketta käytetään lisukkeena, pääesiintyjänä ruokapöydässä vain keitetyn perunan kera sama satsi riittänee vain kahdelle ahneelle herkkusuulle. Ja pienenä vinkkinä, hauduta sipulit pakkaseen, ja viimeistele kastike vasta kermalla kun se on tarkoitus syödä, valmiskastike ei säily pakastettuna yhtä hyvin ja pitkään kuin haudutettu sipuli.

Aito sipulintäyteinen sipulikastike
500 g kevätsipulia, punasipulia, sipulia, salottisipulia ja purjosipulia
2 valkosipulinkynttä
2 dl hapan kermaa
2-3 rkl voita
merisuolaa
ripaus sokeria
valkopippuria

Kuori kaikki sipulit ja suikaloi ne ohuelti. Kuullota sipulia voissa miedolla lämmöllä kunnes se on aivan läpikuultavaa, sipulin ei pidä saada yhtään väriä. Halutessasi voit antaa sen lievästi loppuvaiheessa saada vähän väriä reunoihin, mutta se ei saa ruskistua liian aikaisin. Tämä määrä sipulia tarvitsee noin puolisen tuntia valmistuakseen ja sipulin kauniin värin pitää tulla ajan kanssa, ei liiasta nopeasta lämmöstä. Lisää sipulin sekaan suolaa sekä ripaus sokeria ja sekoita kunnolla. Kaada pannulla kerma kun sipuli on kutistunut ja pannussa ei enää ole paljon nestettä. Sekoita kerma hyvin sipulin sekaan ja anna sen hautua kokoon kunnes kerma on tiiviisti kietoutunut sipulin ympärille. Tarkista kastikkeen maku ja mausta se suolalla ja pippurilla oman makusi mukaan ja tarjoile se lisukkeena lämpimän ruoan kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...