1. helmikuuta 2012

Kasvissyöjän letut


Rapeita paistettuja vegaaneja lettuja. Vaihtoehtoisia laktoosittomia ja gluteenittomia öljyssä paistettuja lettuja jotka eivät sisällä kananmunaa.

Vegaani keskiviikko jatkuu meillä edelleen, ja nyt kun alkoi helmikuu ja kohta on laskiainen ja lettujen ja räiskäleiden aika, on tänään vuorossa vegaaneillekin sopivat letut ja koska on kyse vegaanista ruoasta käytetään näissä letuissa soijamaitoa tavallisen lehmänmaidon sijaan joten ne ovat myös laktoosittomia. Tämä tarkoittaa etteivät ne myöskään sisällä kananmunaa, joten ne ovat hyvä vaihtoehto myös kanamunalle allergisille.

Öljynä voit käyttää sitä öljyä jonka mausta parhaiten pidät, ja suosittelen jättämään oliiviöljyn tästä pois, sillä se on liian kitkerän makuista paistamiseen, varsinkin jos haluat makeita lettuja. Myös soija itsessään on vähän kitkerää joten oliiviöljy vain vahvistaisi tätä makuvivahdetta ja makeat letut eivät maistuisi yhtä hyvälle. Soijajauhot ajavat tässä tapauksessa kananmunan sijaa. Soijamaidon sijaan voit hyvin myös käyttää kauramaitoa tms., ja jos haluat valmistaa tavallisia lettuja kannatta sinun käyttää reseptiäni letut. Ja jos halut valmistaa pinaattilettuja kannatta sinun lukea reseptini pinaattiletut ja soveltaa se tähän vegaaniin peruslettutaikinaan.

Jauhoina olen vegaaneissa letuissa kokeillut spelttiä ja täysjyvä vehnäjauhoja, mutta myös tattaria joka sopii erinomaisesti lettuihin. Niin kauan kuin jauhojen määrä on sama, voi jauhojen lajikkeen itse päättää, tai vakkapa sekoitella pari kolmea eriä kuten esim. ohraa, spelttiä, riisiä, tattaria tms. Muista vain ottaa huomioon että karkeammat jauhot tarvitsevat enemmän nestettä kuin hienot jauhot joten lettuja et saa aikaiseksi vain leseillä, ne eivät pysy hyvin koossa niitä paistettaessa, puhumattakaan niiden mausta. Suosittelisin tähän taikinaan noin puolet jotain karkeampia jauhoja hienojen jauhojen lisäksi.

Gluteenittomia vegaaneja lettuja saat käyttämällä riisi tai maissijauhoja, ei siis maissitärkkelystä, mikä on eri asia. Koska vegaaneissa letuissa ei ollenkaan ole kanamunaa, eivät ne pysy aivan yhtä hyvin koossa niitä paistaessa kuin tavalliset letut, joten niitä kannattaa paistaa hieman matalammalla lämmöllä kuin kananmunaa sisältäviä ”tavallisia” lettuja. Sama koskee näitä gluteenittomia lettuja, sekä gluteeni että kanamuna antavat lettutaikinalle sitkoa jota gluteenittomat jauhot taas eivät anna.

Näitä lettuja voi valmistaa sekä suolaisena että makeana versiona mutta kun valmistat makeita lettuja kannatta taikinaa lisätä jo alkuvaiheessa ennen taikinan turpoamista pari ruokalusikallista vaahterasiirappia.
Lettutaikinan kannatta antaa turvota vähän enemmän kuin tavallisen pettutaikinan, jotta se pysyy paremmin koossa. Lettutaikinan voi valmistaa etukäteen edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa yön yli, kunhan sen vain ottaa ulos huoneenlämpöön reilun tunti ennen lettujen paistamista. Tällä reseptillä saat lettuja vähintään neljälle ruokailijalle.

Vegaanit letut
6 dl soijamaitoa
2½ dl jauhoja
4 rkl soijajauhoja
1 tl merisuolaa
öljyä paistamiseen

Mittaa kuivat ainekset isoon kulhoon ja lisää soijamaito. Sekoita kunnolla kunnes taikina on tasaista ja anna sen turvota puolisen tuntia. Paista letut miedolla lämmöllä öljytilkassa lettupannussa. Tarjoile lämpimät letut mansikkahillon tai vadelmahillon kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...