17. helmikuuta 2012

Keittiömestarin haukikeitto


Perinteinen kalakeitto hauesta, perunasta, porkkanoista ja sipulista. Valkoinen paksu kermainen keittiömasterin tavalla valmistettu kalakeitto jossa valkoista haukikalaa runsaalla tillillä höystettynä.

Keitto on ihanaa syötävää kun tulee talvella hiihtolenkin jälkeen sisälle. Ja sitä on helppo etukäteen valmistaa isompikin erä, josta sitten ajan myötä lämmittää varovasti uudelleen ja syö. Vaivatonta ja hyvää lämmintä keittoa hiihtolomaviikoille.

Ruokablogin pitäminen on monellakin tapaa aika kiinnostavaa hommaa. Ensinnäkin muistaa paremmin mitä sitä milloinkin syö, ja samaa tahtiin olen käynyt läpi monen monta perheemme perinnereseptiä sekä julkaissut ne täällä ja monta näistä syödään vuodesta toiseen vähän vuoden ajasta riippuen. Sattumalta mukaan mahtuu kuitenkin ruokia jotka ovat minulle niin itsestään selviä ettei minulla ensinnäkin ole niistä kirjoitettua reseptiä, ja vaikkei olisikaan, useimmat päätyvät tänne kun niitä on valmistettu. Joskus ruokakuvat eivät vastaa sitä mitä syötiin, ja ruoan esille paneminen on vielä asia jonka kanssa ajoittain haparoin, aika paljonkin, joten olen ottanut tavaksi kuvata ”kaiken” mitä syön jotta saisin hieman huonompilaatuisetkin kuvat vaihdettua paremmin itsensä näköisiin ja ruokaa edustavampiin kuviin. Saman annoksen voit koota samoista aineksista mutta panna ne esille erijärjestyksessä ja tavalla. Vierekkäin, päällekkäin tai riveihin ja niin edelleen. Kuutioituna, viipaloituna, suikaleina ja niin edelleen. Harvemmin huomaan vasta jälkeenpäin ettei tästä kuvasta olekaan otettu mitään kuvaa, asia joka sittemmin suuresti harmittaa ja tässä hyvä esimerkki siitä.

Tämä on siis haukikeitto, kalakeitto valkoisesta kalasta ja te jotka olette jo lukeneet blogiani vähän pidempään olette varmaan huomanneet tämän valkoisen kalan, asia joka rajoitti meillä ruoanvaliota jälkikasvu ollessa vielä pieni. Määrätyt asiat olivat kiellettyjä, niitä kyllä maisteltiin aivan kiltisti kuten sovittu, muttei niitä vielä silloin syöty ja, jotta kasvu olisi jatkunut eikä tipahtanut kärryistä pois, oli määriteltävä mitä oikeasti syödään ja mitä ei syödä. Jälkimmäisiä ruokia vain maisteltiin koska näin meillä oli tapana. Valkoinen kala oli yksi näistä asioista joita syötiin, ja ne määriteltiin pitkän listan mukaan.

Näihin valkoisiin kaloihin laskettiin jo yllämainittu hauki sekä turskakalat (paitsi seiti), kampelat, merikrotti, ja järvikaloista ahven, siika sekä kuha ja made mutta myös lohi, viljelty punertava, oli määritelty valkoiseksi kalaksi, kuten sen vaaleampi serkku nieriä. Esimerkiksi tonnikala kelpasi vain purkista vaaleana melkein valkoisena kalana kun taas tuore punainen tonnikala, silakka, makrilli, sardiini tai silli ei tullut kysymykseenkään. Hassua ajatella näin jälkeenpäin kun simpukat, katkaravut, taskuravut sun muut äyriäiset, etanat, mustekalat ja raa’at osterit hävisivät ruokalautaselta silmänräpäyksessä. Tämä haukikeitto on myös keitto jota äitini suosi minun ollessa teini-iässä, ja jota tästä syystä vieroksuin parin muun ruoan kera sattuneesta syystä, sitä syötiin aina kun oli äidin vuoro päättää mitä syödään. Ja sitten syötiin taas kalakeittoa joka toinen päivä vuosikausia, "aina". No totuus ei nyt ollut aivan tämä, mutta siltä se silloin tuntui, että meillä syötiin aina kalakeittoa.

Keiton ainekset antavat vähän päänvaivaa kun on päätettävä miten ne milloinkin leikkaa. Porkkanat voit leikata Julienne tikuiksi tai lanteiksi, perunat viipaloida tai kuutioida ja sipulin voit kuutioida tai leikata ohuiksi suikaleiksi miten haluat, kalan voi myös kuutioida tai viipaloida. Eri tavalla pilkotut raaka-aineet antavat keitolle kerrasta toiseen eri ulkonäön mutta siiten kuuluu aina tilliä.

Tähän käytän yleensä tuoretta tilliä, mutta tähän keittoon voisit myös käyttää pakastettua tilliä ja se on yksi niistä harvoista asioista johon pakastetilliä voi käyttää. Vaihtoehtona tälle keitolle voit kokeilla reseptiäni tulista valkokalakeittoa. Tämän keiton reseptillä saat tavalliseen tapaan lämmintä ja maittavaa keittoa neljälle syöjälle arkiruokana, alkuruokana se taas riittää ainakin kuudelle ruokailijalle. Keiton voi  halitessaan pakastaa, ja se säilyy pakastettuna kolmisen kuukautta.

Keittiömestarin haukikeitto
400 g haukea
1 pala hapanleipää
3 porkkanaa
1 sipuli
6 perunaa
1 purjosipuli
3 dl maitoa
2 dl kermaa
3 dl kalalientä
suolaa
valkopippuria
voita paistamiseen
tuoretta tilliä

Halkaise purjosipuli pituussuunnassa ja huuhtele se kunnolla pitäen sen varresta juuripäätä ylempänä joten kaikki mahdollinen lika valuu purjon lehtiä päin alas. Huuhtele myös tilli ja anna sen ja purjon kuivahtaa. Kuori sipuli ja porkkanat ja leikkaa ne pienemmiksi paloiksi valitsemallasi tavalla ja revi hapanleipä pieniksi paloiksi. Lämmitä kattila keskilämmöllä ja lisää sinne voinokare. Anna voin sulaa ja lisää kattilaan hienonnettu sipuli ja pieniksi paloiksi revitty hapanleipä kun voin laulu on loppunut. Sekoita aineita kattilassa ja anna niiden kuullottua kunnes sipuli on pehmennyt ja siitä on tullut läpikuultavaa. Älä anna sipuli saada yhtään väriä, keiton on tarkoitus olla vaalea. Kuori porkkanat ja paloittelen ne valitsemallasi tavalla ja leikkaa purjo ohuiksi suikaleiksi. Kuori perunat ja leikkaa ne kuutioiksi ja kaada päälle lientä ja maitoa suhteessa puolet ja puolet kunnes vihannekset nipin napin peittyvät. Anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes perunat ovat kypsiä, tämä kestää noin kahdestakymmenestä minuutista puoleen tuntiin riippuen miten suuria perunapaloja keitossa on. Leikkaa kala valitsemallasi tavalla, viipaleiksi tai kuutikoiksi ja lisää kala keittoon. Lisää kalan seuraksi kerma ja hauduta keittoa kuutisen minuuttia. Älä unohda maustaa keitto oman makusi mukaan suolalla ja valkopippurilla. Leikkaa tilliä keittoon juuri ennen tarjoilua mutta säästä vähän viimeistelyyn. Tarjoile keitto lämpimiltä syviltä lautasilta ja viimeistele se tuoreen tillioksalla ja tarjoile keitto tuoreen hapanleivän kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...